Schunk breidt snelwisselsysteem voor spanklauwen uit

0
1433

Het klauwensnelwisselsysteem Pronto van Schunk verlaagt de set-up tijd voor conventionele klauwplaten met geschroefde spanklauwen. Schunk heeft nu een compleet systeemprogramma opgebouwd dat het complete set-up proces van opslag van de snelwisselsets tot en met de klauwwissel in de machine optimaliseert.

Met Pronto neemt de set-up tijd voor het plaatsen van een complete klauwenset af tot slechts 30 seconden. Dat is ongeveer 95% minder dan bij conventionele oplossingen. Dat komt doordat Schunk Pronto basisklauwen met spitsvertanding (1/16’’ x 90° of 1,5 mm x 60°) combineert met speciale quick-change inserts, waardoor de spandiameter binnen enkele seconden uitgebreid kan worden naar een vergroting van 45 mm. Dat is acht keer meer dan bij conventionele klauwplaten. Voor een snelle en herhalingsnauwkeurige klauwenwissel is het voldoende om de vergrendeling van de wissel inserts met een inbussleutel los te maken, de inserts te verwijderen en te vervangen door een andere insert. Dit voorkomt onjuiste positionering. In de vergrendelde toestand zorgt een zeszijdige vormsluiting voor maximale proces stabiliteit en maakt zo een hoge kracht en koppeloverdracht mogelijk. Dit systeem is geschikt voor het spannen van ruwe en bewerkte onderdelen.

Afhankelijk van de toepassing zijn er verschillende basisklauw varianten beschikbaar: voor kleine, middelgrote en grote spanbereiken. Als opzetklauwen heeft Schunk in het programma tien harde klauw inserts voor verschillende diameters en spanbereiken, en drie zachte wissel inserts voor verwerking bewerkte onderdelen. Eenmaal losgeschroefd kunnen deze steeds opnieuw op het systeem gebruikt worden. De spandiepte kan worden gevarieerd met behulp van steunpennen. En een aanpassingssteun vereenvoudigt de klauwwissel.

Pronto kan onafhankelijk van de fabrikant op alle klauwplaten met spitsvertanding en met een grootte van 200, 250 en 315 worden gebruikt. Het modulaire ontwerp van het systeemprogramma maakt individuele en economische combinaties van de afzonderlijke componenten mogelijk. Dit betekent ook dat de wissel inserts met alle basisklauwen compatibel zijn omdat alleen de positie varieert. Een speciaal ontwikkelde uitrusting zorgt voor een schone opslag en een snelle toegang tot grijp inserts, zachte wissel inserts, basisklauwen met gemonteerde schroeven en T-moeren en de instelhulp.

Met behulp van een duidelijk gestructureerd technisch boek met gegevens en grafieken is de selectie en montage van de afzonderlijke componenten in een handomdraai gedaan. Zelfs aan een opslagruimte in de machine is gedacht: Alle onderdelen kunnen worden vervoerd op een plateau, en door een snelsluiting, direct in de machine worden gemonteerd.

Bekijk hier een video over Pronto.

(Visited 1 times, 1 visits today)