Sirris opent state-of-the-art machinehal

Sirris, het collectief centrum van de Belgische technologische industrie, heeft geïnvesteerd in state-of-the art productieapparatuur, die nog niet of slechts sporadisch voorkomt in Europa. Hiermee beschikt Sirris in Diepenbeek over enkele vooraanstaande productiemiddelen onder één dak. De officiële opening is op 26 februari.

Sirris beschikt over een Baxter-robot (het derde exemplaar in Europa), het compacte 3D-CNC-meetsysteem Ko-ga-me van Mitutoyo (een primeur voor België) en een precisiemachine voor bewerkingen tot in het microniveau (eveneens de eerste in België). De investeringen vonden plaats in het kader van het Factory of the Future-project en zullen een belangrijk hulpmiddel en inspiratiebron zijn voor maakbedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst, waarin een dergelijk state-of-the-art productieapparaat past. Bedrijven zullen niet alleen kennis kunnen maken met de machines en hun mogelijkheden, maar ze bovendien zelf kunnen testen.

Omdat precisiebewerking steeds belangrijker wordt in maakbedrijven, heeft Sirris een heus Precision Manufacturing Lab opgebouwd in haar machinehal. Het Lab bevat een klimaatkamer, met daarin een Fehlmann Versa 825 – een vijfassige freesmachine met hoge precisie tot in het micrometerbereik (< 5 µm), waarmee grote stukken (300 x 300 x 300 mm) kunnen worden bewerkt zonder nabewerking – en de 3D-CMM-meetmachine Mitutoyo Crysta Apex. Samen vormen zij een volledig operationeel prototype van een precisieproductiecel.
Dankzij het compacte 3D-CNC-meetsysteem Ko-ga-me is kwaliteitscontrole mogelijk in de productie (met een nauwkeurigheid tot 5 µm), zonder dat een geconditioneerde ruimte nodig is. Het systeem voorziet een directe terugkoppeling van de meetmodule naar het productieproces. Voordelen hiervan zijn de mogelijkheid om inline de parameters bij te sturen, minder uitval, makkelijker manarm produceren en een eenvoudigere logistieke flow op de werkvloer, aangezien de stukken niet heen en weer hoeven te worden getransporteerd.

De lichte, flexibele robot Baxter, speelt naadloos in op de groeiende samenwerking van mens en robot op de productievloer. Deze gebruiksvriendelijke, humanoïde robot is ontworpen om veilig naast mensen aan productielijnen te werken. Weg zijn dus de veiligheidskooien en het veelvuldige programmeren. De robot kan in minder dan een half uur getraind worden om specifieke, complexe taken te verrichten. Om hem een nieuwe taak aan te leren, hoeft een menselijke begeleider slechts de armen te leiden om de gewenste taak te simuleren en een druk op de knop volstaat om het patroon te programmeren. Baxter is uitgerust met sensoren en software om in interactie te gaan met zijn omgeving. Via het scherm dat op een gezicht lijkt, is een zekere directe interactie met zijn menselijke collega’s mogelijk.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Metaal gaat staken voor nieuwe cao; acties starten maandag in Friesland

17-04 De vakbonden roepen hun leden op tot actie, omdat de werkgevers na weken van…

Materialen

Onzekerheid heerst op staalmarkt

17-04 “Het zijn vooral deze twee tegengestelde feiten die de marktsituatie bepalen en de staalprijzen onder…

Toeleveren

Praktische voorbeelden van KI op Hannover Messe

17-04 “De innovatiekracht van de bedrijven die op de Hannover Messe aanwezig zijn, is groter…

Toeleveren

Waterstoftruck VDL blikvanger op NL Paviljoen Hannover Messe

17-04 De Nederlandse hightech industrie presenteert zich weer met het NL Paviljoen in hal 8…

Bedrijf en Economie

Albuco transformeert van prikbord naar digitale workflow

17-04 Deze investering werd mogelijk gemaakt door een groeivoucher van De Groeiversneller, een ondersteuningsprogramma van…

Materialen

Ketensamenwerking verduurzaamt PV-sector

17-04 KS Systems ontwikkelt en produceert profielen voor montagesystemen van Van der Valk. KS Service…

Automatisering

MA-IT opent Competence Center in Amsterdam

17-04 Dat betekent; exclusieve ruimte voor partners. Met onder andere een conference ruimte, voldoende engineering…

Plaatbewerking

Beschadigingsvrij buigen

17-04 Tijdens deze leerzame bijeenkomst aan de Wila Academy ontdekten deelnemers hoe ze aftekening op…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV