Sirris opent state-of-the-art machinehal

Sirris, het collectief centrum van de Belgische technologische industrie, heeft geïnvesteerd in state-of-the art productieapparatuur, die nog niet of slechts sporadisch voorkomt in Europa. Hiermee beschikt Sirris in Diepenbeek over enkele vooraanstaande productiemiddelen onder één dak. De officiële opening is op 26 februari.

Sirris beschikt over een Baxter-robot (het derde exemplaar in Europa), het compacte 3D-CNC-meetsysteem Ko-ga-me van Mitutoyo (een primeur voor België) en een precisiemachine voor bewerkingen tot in het microniveau (eveneens de eerste in België). De investeringen vonden plaats in het kader van het Factory of the Future-project en zullen een belangrijk hulpmiddel en inspiratiebron zijn voor maakbedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst, waarin een dergelijk state-of-the-art productieapparaat past. Bedrijven zullen niet alleen kennis kunnen maken met de machines en hun mogelijkheden, maar ze bovendien zelf kunnen testen.

Omdat precisiebewerking steeds belangrijker wordt in maakbedrijven, heeft Sirris een heus Precision Manufacturing Lab opgebouwd in haar machinehal. Het Lab bevat een klimaatkamer, met daarin een Fehlmann Versa 825 – een vijfassige freesmachine met hoge precisie tot in het micrometerbereik (< 5 µm), waarmee grote stukken (300 x 300 x 300 mm) kunnen worden bewerkt zonder nabewerking – en de 3D-CMM-meetmachine Mitutoyo Crysta Apex. Samen vormen zij een volledig operationeel prototype van een precisieproductiecel.
Dankzij het compacte 3D-CNC-meetsysteem Ko-ga-me is kwaliteitscontrole mogelijk in de productie (met een nauwkeurigheid tot 5 µm), zonder dat een geconditioneerde ruimte nodig is. Het systeem voorziet een directe terugkoppeling van de meetmodule naar het productieproces. Voordelen hiervan zijn de mogelijkheid om inline de parameters bij te sturen, minder uitval, makkelijker manarm produceren en een eenvoudigere logistieke flow op de werkvloer, aangezien de stukken niet heen en weer hoeven te worden getransporteerd.

De lichte, flexibele robot Baxter, speelt naadloos in op de groeiende samenwerking van mens en robot op de productievloer. Deze gebruiksvriendelijke, humanoïde robot is ontworpen om veilig naast mensen aan productielijnen te werken. Weg zijn dus de veiligheidskooien en het veelvuldige programmeren. De robot kan in minder dan een half uur getraind worden om specifieke, complexe taken te verrichten. Om hem een nieuwe taak aan te leren, hoeft een menselijke begeleider slechts de armen te leiden om de gewenste taak te simuleren en een druk op de knop volstaat om het patroon te programmeren. Baxter is uitgerust met sensoren en software om in interactie te gaan met zijn omgeving. Via het scherm dat op een gezicht lijkt, is een zekere directe interactie met zijn menselijke collega’s mogelijk.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Specialist in ‘metalen met gaten’ versterkt productie

27-03 Holwerda heeft een werktuigbouwkundige achtergrond en meer dan 25 jaar ervaring in het laten…

Plaatbewerking

Trumpf smart factories voor drie VDL-bedrijven

27-03 Hiermee is de samenwerking tussen beide concerns, die al meer dan 40 jaar bestaat,…

Verspanen

DMG Mori kwaliteitszegel voor hyper MILL

27-03 Daar kunnen klanten ook gereedschappen, spaninrichtingen en andere door DMG Mori aanbevolen producten tegen…

Verspanen

Koelsmeermiddel voor ASML Grade 2

27-03 De Bechem Avantin 400 serie is vrij van boorzuur en formaldehyde en mengbaar met…

Verspanen

Clean Event: krijg grip op industriële reinheid

27-03 Het evenement verbindt professionals uit de gehele keten rondom industriële reinheid om samen de…

Bedrijf en Economie

Wilvo neemt V.d. Elsen over

27-03 De overname (de vierde na GFM in 2020, Iteq in 2021 en Van Den…

Toeleveren

VDL Groep groeit stevig door

27-03 Ondanks onzekere geopolitieke omstandigheden en externe uitdagingen als gevolg van tekorten (medewerkers en materialen)…

Bedrijf en Economie

Inschrijving Metaal Awards verlengd

27-03 “Als organisatie van De Nederlandse Metaal Dagen zien wij logischerwijs veel kansen voor de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen