Slimme instap CNC-automatisering

Met de Iridium Robotcel in de nieuwe Hybrid uitvoering maakt BMO Automation het slim combineren van pallet- en productbelading in één CNC Automatisering nu ook toegankelijk voor de bedrijven in het instapsegment. BMO zal deze cel presenteren op TechniShow.

De Iridium Hybrid is volgens BMO met 3,2 vierkante meter de kleinste hybride CNC automatisering op de markt.

BMO brengt Hybrid Automation – de combinatie van pallet- en productbelading – in het bovensegment al op de markt. Met de lage instapdrempel van de Iridium Hybrid geeft de CNC-automatiseerder uit Nederweert bedrijven in de segmenten daaronder nu de gelegenheid gemakkelijk in te stappen en sneller door te groeien naar volwassen CNC-automatisering.

Lage investering, hoge modulariteit

De instapdrempel is volgens BMO minder hoog door de lage investering, de hoge modulariteit en het kleine vloeroppervlak. Waar Hybrid Automation voorheen alleen beschikbaar was in de duurdere cellen, bijvoorbeeld bij de Titanium klasse, vergt de nieuwe Iridium een duidelijk lagere investering.
De al bestaande Iridium robotcellen kunnen ook op een later moment uitgebreid worden naar de nieuwe Hybrid uitvoering. Zo groeit de Iridium met de ontwikkeling van een bedrijf mee. Ook het koppelen van een tweede CNC machine of het uitbreiden met extra functionaliteiten kan later op elk moment.

Klein vloeroppervlak

Omdat een robotcel regelmatig in een bestaande ruimte wordt ingepast, is de benodigde vloeroppervlakte een heel praktisch criterium. De Iridium Hybrid is volgens BMO met 3,2 vierkante meter de kleinste hybride CNC automatisering op de markt. De mogelijkheid om twee CNC machines te beladen halveert de netto ruimtebehoefte zodat per machine 1,6 vierkante meter nodig is.

Kleine series en enkelstuks door elkaar

Met Hybrid Automation kan de verspanende industrie kleine series en enkelstuks door elkaar produceren of grote series opsplitsen in meerdere kleinere series en deze door elkaar in volgorde van continu veranderende prioriteiten produceren (high mix – high volume). De combinatie van pallet- en productbelading in dezelfde CNC-automatisering maakt dit mogelijk. De Iridium Hybrid combineert namelijk een productlade (1.300 x 700 mm) met een palletopslag (20 pallets van 195 x 195 mm).

Door deze pallets te voorzien van automatische spanmiddelen en deze door de robot te laten uitwisselen wordt er automatisch onbemand omgesteld naar een volgende serie. Zo ontstaat 24/7 productie van verschillende afmetingen en series door elkaar. Daarnaast kunnen op de pallets ook producten worden opgespannen en onbemand beladen en bewerkt worden. De pallets worden in de Iridium Hybrid cel gebracht door middel van het palletwisselstation. Dit station kan ook worden gebruikt om aanpassingen aan de opspanningen te doen of – bij product op pallet belading – het product op te spannen op de betreffende pallet.

Smart Industry functionaliteiten

De nieuwe robotcel wordt aangestuurd met de intuïtieve BMO software, die oorspronkelijk voor het bovensegment is ontwikkeld. Dat betekent dat diverse Smart Industry functionaliteiten nu ook in het instapsegment beschikbaar zijn. Zoals Job Manager, waarmee de gebruiker meerdere series achter elkaar kan instellen zodat 24/7 onbemande productie mogelijk wordt. En een ERP-koppeling zodat data uit het ERP systeem (bijvoorbeeld productieplanning) beschikbaar is voor de robotcel en omgekeerd (bijvoorbeeld orderstatus).

Een andere functionaliteit in de software is Tool Life Management. Tijdens het aanmaken van jobs berekent de software de benodigde snijtijd van de gereedschappen. Is de beschikbare snijtijd te kort, dan wordt dit direct zichtbaar. Als gereedschap onverwacht breekt gaat de job manager verder met een andere order waarvoor het betreffende gereedschap niet nodig is.  Ook kunnen dankzij de software producten onbemand worden omgekeerd en omgekeerd in het bewerkingsproces worden terug geplaatst. Zo wordt ook het zesde vlak van een freesproduct automatisch bewerkt. Andere functionaliteiten zijn Resource Management (waarin spanmiddelen en gripbekken vooraf gedefinieerd zijn) en Robot Collision Detection waarmee de software zelf op basis van de productafmetingen een veilige locatie in het schap toekent.

BMO Automation is met de Iridium Hybrid robotcel genomineerd voor de TechniShow Innovation Awards in de categorie Flexibel produceren.

BMO Automation
Hal 12, stand C71
www.bmoautomation.nl

De vakbladen MetaalNieuwsPlaatBewerkingsNieuws en VerspaningsNieuws zijn officiële mediapartners van de TechniShow en de ESEF. Voor meer informatie over de diverse beursedities verwijzen wij u graag naar onze speciale TechniShow/ESEF Mediakaart 2022. of naar de website van de uitgever in de metaal, 54U Media.

Meer >> TechniShowNieuws <<

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Nieuwe Edgecam versie zorgt voor versnelling

17-08 Een belangrijke nieuwe functie is Dynamic Holder Collision Avoidance. Tijdens het maken van de…

TechnishowNieuws

Heidenhain brengt besturingsgemak

17-08 De TNC7 freesbesturing biedt gebruikers op de werkvloer nieuwe mogelijkheden. Naast de eenvoudige en…

TechnishowNieuws

Leering Hengelo showt nieuwe features Lang en 3D print nabewerking

17-08 Van Lang-Techniek worden de nieuwe Quick Point moduleplaten, Makro Grip contourbekken en functionele toevoegingen…

TechnishowNieuws

Hermle zet automatisering en digitalisering centraal

15-08 Daarnaast ziet Hermle dat klanten die al een hoge automatiseringsgraad hebben, de productie verder…

TechnishowNieuws

Laagland laat breed pakket aan oplossingen zien op TechniShow

15-08 Om het potentieel van geautomatiseerde gereedschapsvoorinstelling te presenteren, laat Laagland diverse voorinstelapparaten en toolmanagementsystemen…

TechnishowNieuws

TechniShow geeft antwoord op alle vragen over 3D printen

10-08 Met twee pleinen wordt 3D printen één van de hoofdthema’s tijdens TechniShow. Op het…

TechnishowNieuws

Damen legt op ESEF uit hoe je een 100% circulaire ferry bouwt

10-08 Ze vertelt over de ambitie van Damen om de meest duurzame scheepbouwer van de…

TechnishowNieuws

Optimal Lubrication presenteert innovaties Castrol en Memolub

08-08 De nieuwe generaties Castrol Hysol- en Alusol-XBB metaalbewerkingsvloeistoffen zijn speciaal ontwikkeld voor het bewerken…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X