Staalmarkt: is het herstel nu eindelijk op komst?

Positieve geluiden over de economische ontwikkelingen binnen de Europese Unie overheersten het nieuws begin augustus. Het weerspiegelt de stemming waarin ook de staalfabrieken verkeren, want ondanks dat de vakantieperiode nog niet helemaal voorbij is, noteerden de producenten plotseling meer orders.

Geheel onverwacht was dat echter ook weer niet, zo nuanceert de Nijmeegse staalhandel Noviostaal de ontwikkelingen in haar maandelijkse nieuwsbrief. “Want de grote afnemers hebben in het 2e kwartaal relatief weinig staal ingekocht, waardoor de voorraden in het algemeen erg laag te noemen waren.”

China
Daar komt nu nog bij dat vanuit China ineens meer erts gekocht werd en de ertsprijzen sinds eind juli met ruim 10 procent gestegen zijn. Die grotere afname voor dit materiaal leidde ook tot een stijging bij de prijzen voor kolen en tevens tot licht hogere vrachttarieven. In het eerste halfjaar verbruikte China ruim 8% meer staal dan in H1-2012 en dat is een hoger cijfer dan verwacht werd. Wanneer de economie in China aantrekt merkt Europa dat ook in haar export en mogelijk dat daar een deel van de verklaring ligt, waarom de economie in de meeste EU-landen zich aan het herstellen is. De positieve geluiden uit China worden echter niet gevolgd door zelfde berichten uit de andere landen van de BRIC-groep. Integendeel in Rusland, India en Brazilië zien we juist een afvlakking van de groei.

Verrassende cijfers Tata Steel
Diverse Europese staalfabrieken hebben recent hun kwartaalcijfers bekend gemaakt en op Tata Steel na zijn die allemaal negatief te noemen. De relatief mooie cijfers van Tata Steel waren verrassend te noemen. Want ondanks een lichte omzetdaling maar dankzij een betere efficiency in de productie, kostenbesparingen en 5% hogere prijzen wist het concern een hogere winst te maken dan verwacht. Een belangrijke bijdrage daaraan werd door de Europese activiteiten geleverd.
De Salzgitter Group, de een na grootste staalproducent van Duitsland, maakte onlangs ook haar resultaat over de eerste helft van 2013 bekend. Het verlies van ruim € 300 miljoen wordt vooral veroorzaakt door het dochterbedrijf Peine, de sectie die lange producten als balk- en profielstaal fabriceert. De onderneming heeft ook een reorganisatie aangekondigd, die een besparing van € 200 miljoen moet opleveren, maar ook tot een verlies van 1500 banen leidt. Een eerste stap is al gezet, want het topmanagement wordt gehalveerd van 6 naar 3 personen. De andere grote Duitse staalproducent Thyssen Krupp Steel zit eveneens midden in een reorganisatieproces, wat tevens veel banen gaat kosten. Zo ondergaat de ooit zo gigantische Duitse staalindustrie dus een behoorlijke sanering.

Noviostaal noemt het overigens opvallend dat ondanks de zich langzaam herstellende economie in de EU, Duitsland in juli maar liefst 5,4 % minder staal geproduceerd heeft dan in juli 2012. Enkele EU- staalproducenten hebben inmiddels verhogingen voor levering in september aangekondigd, daarmee Boasteel (China) volgend, die met succes de prijzen met $ 25 liet stijgen.

Prijsstijging per 1 oktober?
Intussen krijgt Noviostaal ook signalen, dat men per 1 oktober andermaal een prijsstijging wil gaan doorvoeren. Hoeveel die aanpassing zal zijn is nog niet duidelijk. De actuele schrootprijzen zijn redelijk stabiel te noemen, maar omdat erts- en kolenprijzen behoorlijk omhoog gegaan zijn en ook de energieprijzen aan het stijgen zijn is de kans groot, dat de gewenste prijsverhogingen er zullen komen. Los van de noodzaak tot verbetering van de financiële resultaten bij de meeste staalfabrieken om te kunnen overleven, heeft men nu dus ook andere argumenten om een prijsverhoging te staven, namelijk duurdere grondstoffen. Blijft natuurlijk de vraag over of een prijsverhoging uiteindelijk tot een beter financieel resultaat zal leiden wanneer tegelijkertijd de grondstoffen ook duurder worden? “September zal daarover meer duidelijkheid gaan verschaffen”, denkt Noviostaal.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Onzekerheid heerst op staalmarkt

17-04 “Het zijn vooral deze twee tegengestelde feiten die de marktsituatie bepalen en de staalprijzen onder…

Materialen

Lente nog niet in zicht op staalmarkt

18-03 Hoewel staalprijzen traditioneel vaak stijgen bij de start van de lente, is dit nu…

Materialen

Stijging staalprijzen onwaarschijnlijk

19-02 Als redenen hiervoor noemt het StaalJournaal de dreiging van mogelijk meer en naar alle…

Materialen

Staalprijzen verder in de lift?

17-01 De vraag naar staal in Europa is nog altijd zwak. Enigszins opmerkelijk is volgens…

Materialen

Staalprijzen: houdt de stijgende trend aan?

20-12 Het StaalJournaal constateert in haar laatste editie van dit jaar dat de EU-staalproducenten een…

Materialen

Staalprijzen op keerpunt

20-11 Dit jaar heeft China, ‘s werelds grootste staalproducent, een afname in haar productie laten…

Materialen

Vraag en aanbod op staalmarkt uit balans

18-10 De prijs van steenkool is fors gestegen, terwijl andere grondstoffen geen grote schommelingen vertonen.…

Materialen

Staalprijzen: malaise houdt aan

13-09 De ontwikkeling van de staalprijzen vertoont een grillig patroon. Als gevolg van de hogere…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV