STODT helpt ambitieuze verspaner verder

Werken aan je persoonlijke effectiviteit en communiceren met collega’s zijn geen onderwerpen die in een doorsnee technische opleiding aan bod komen. Veel operators bij een draaibank of freesmachine zullen dat niet als een gemis ervaren. Maar wie de ambitie heeft om door te groeien naar een leidinggevende positie of een functie op de werkvoorbereiding, merkt al gauw dat enige vaardigheid op die terreinen goed van pas komt. Juist hiervoor biedt STODT de opleiding Technische bedrijfskunde voor de maakindustrie aan.

Met de opleiding Technische bedrijfskunde voor de maakindustrie leggen ambitieuze verspaners een fundament voor hun carrière.

Hierin staat niet de techniek centraal. Deze opleiding beoogt een breder beeld te geven op zaken als bedrijfsvoering, het eigen functioneren, communiceren, organiseren en leiding geven.

Carrièrestap maken

Docent Alfred Schut verzorgt deze opleiding al drie jaar. Met veel plezier, want hij proeft eigenlijk zonder uitzondering bij alle deelnemers enthousiasme. Dat komt volgens hem omdat de opleiding precies de punten behandelt die ze nodig hebben om door te kunnen groeien. “De overeenkomst tussen vrijwel alle cursisten is dat ze een carrièrestap willen maken in de maakindustrie. De meesten hebben een opleiding in de techniek gedaan en zijn actief als draaier of frezer. Omdat ze daarin uitblinken krijgen ze binnen het bedrijf waar ze werken een andere functie aangeboden. Of ze willen hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten en de overstap maken naar een andere organisatie.”

In al die gevallen zijn naast technische skills ook andere vaardigheden nodig om goed te kunnen functioneren als bijvoorbeeld leidinggevende of werkvoorbereider. De opleiding Technische bedrijfskunde voor de maakindustrie biedt daarvoor de juiste inhoud. Deze geeft inzicht in bedrijfsprocessen en hoe deze kunnen worden verbeterd; de cursisten ontwikkelen leidinggevende vaardigheden; ook aspecten als teamwerk en samenwerking, planning, persoonlijke effectiviteit, communicatie, projectmatig werken, productieplanning en logistiek komen nadrukkelijk aan bod.

Opleiding voor werkende mensen

Een aantrekkelijk punt daarbij is dat de opleiding qua tijdsbeslag goed is te doen en overzichtelijk is. Hij duurt ‘slechts’ een jaar en is modulair opgezet, waardoor verschillende modules apart kunnen worden gevolgd en zelfs uitgesmeerd kunnen worden over een langere periode. “Deze opleiding is speciaal bedoeld voor werkende mensen”, zegt Schut. “De belasting is maximaal vier uur huiswerk per week, meestal zelfs minder. Daarnaast zijn de contactmomenten een middag en een avond in de week. Hierdoor kunnen de cursisten ’s ochtends gewoon naar hun werk. Dat is niet onbelangrijk, want vaak hebben ze cruciale functies en kunnen ze niet makkelijk worden gemist.”

Profijtelijke praktijkopdrachten

Aantrekkelijk is ook dat de opleiding veel praktijkopdrachten omvat om de transfer te maken tussen de theorie en de praktijk. Vrijwel altijd kunnen deze praktijkopdrachten in het eigen bedrijf worden uitgevoerd. Dat levert volgens docent Schut een mooie combinatie op: “Je leert als cursist en je bedrijf heeft er profijt van. Een eindopdracht behelst bijvoorbeeld vaak het werken aan een procesverbetering. Die levert gelijk geld op. We zien regelmatig dat met zo’n procesverbetering de kosten voor de opleiding al zijn terugverdiend.”

Maar natuurlijk zijn het vooral de cursisten zelf die baat hebben bij de opleiding. Volgens Bert Smit van STODT leggen ze hiermee echt een fundament voor hun carrière. “Wij horen van onze cursisten zo vaak dat de kennis die ze opdoen hen zo veel meer inzicht geeft. Vooral op het sociale vlak, waar de gemiddelde techneut niet veel om geeft; zoals de manier hoe je met collega’s samenwerkt, hoe je ze aanstuurt en hoe je met hen communiceert.”

En er is nog een interessant aspect: de opleiding wordt gegeven op een hoog mbo-niveau en schuurt zelfs tegen technische bedrijfskunde op hbo-niveau aan. Zo kunnen cursisten in betrekkelijk korte tijd ontdekken of ze geschikt zijn om als hbo’er te functioneren. “Wie deze opleiding makkelijk doorloopt en het leuk vindt, kan daarna alsnog naar het hbo gaan en zo verder werken aan zijn carrière”, aldus Smit.

Nieuwe groep van start

De opleiding Technische bedrijfskunde voor de maakindustrie wordt aangeboden op de STODT-locaties in Hengelo en Best. Op de website van de technische bedrijfsopleider is hierover veel informatie te vinden. Wie meer informatie wil kan contact opnemen met STODT en vragen naar Bert Smit, Nelleke Robbe of Naco Pol. STODT hoopt komend najaar weer met een nieuwe groep starten, maar het is even afwachten of dat haalbaar is met het oog op Covid-19. Anders start de opleiding in het nieuwe jaar weer.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Summa College start opleiding robotlassen

25-08 Op de Brainport Industries Campus in Eindhoven wordt gebruikgemaakt van de nieuwste apparatuur. Merkonafhankelijk…

Personeel en Opleiding

Suplacon werkt nieuwe medewerkers vlot in

16-08 TWI staat voor Training within Industry. De methode is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog,…

Materialen

Schaarste grondstoffen remt groei MKB-maakindustrie

12-08 Verhoogde in het eerste kwartaal 36% van de MKB-maakbedrijven de verkoopprijs, in het tweede…

Personeel en Opleiding

Voorbereiding op gebruik KI bij robotlassen

05-07 Het accent ligt hierbij op duurzame inzetbaarheid van medewerkers en bevordering van instroom van…

Toeleveren

Maakindustrie regio Hardenberg bundelt krachten

10-06 Ook bundelen ze hun krachten als het gaat om ondernemerschap en arbeidsmarktvraagstukken. De IQ BLVD…

Verspanen

VOF neemt Bies draai- en freeswerk over

03-06 Kamiel Koot wordt de nieuwe directeur van de onderneming. Hij vervangt de oud-eigenaar, die…

Personeel en Opleiding

STODT vult niche in met opleiding tot meettechnicus

02-06 Om te voldoen aan de vraag vanuit het bedrijfsleven kiest STODT ervoor om tijdens…

Personeel en Opleiding

STODT runt kraamkamer voor verspanend talent

19-05 De verspanende BBL-opleidingen van STODT zijn op verzoek van en samen met de industrie…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X