Stormachtige ontwikkeling Q-Fin in nieuw design

Q-Fin Quality Finishing in Bergeijk maakt een stormachtige ontwikkeling door. Sinds afgelopen zomer opereert de producent van innovatieve machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van vlakke plaatuitslagen vanuit een fonkelnieuw bedrijfspand. Momenteel krijgen alle machines een strak en vernieuwd design en dit najaar neemt Q-Fin deel aan diverse vakbeurzen om zich internationaal op de kaart te zetten. Ieder half jaar wordt een nieuwe model machine ontwikkeld. De ambitie is om ieder jaar in omvang te verdubbelen en zo in 2022 tot de top drie van Europese producenten  van ontbraammachines te behoren. De kwaliteit van de machines vormt hiervoor de basis. “Wij beheersen de radius.”

Het nieuwe bedrijfspand heeft een oppervlakte van maar liefst 3000 vierkante meter en is uitgerust met ruime kantoren voor ontwikkeling, engineering, verkoop en marketing. Op de begane grond bevinden zich de productie, de showroom en ruimtes voor verkoopdemo’s en testen. Alles is ruim opgezet om te kunnen groeien.

Koen de Waard
Het pand is in juli officieel in gebruik genomen met een bescheiden openingsfeestje. Bescheiden omdat een paar weken daarvoor Koen de Waard is overleden. Met zijn kennis van slijptechniek en machinebouw was hij een van de grondleggers van Q-Fin. Zijn vrouw en zoon waren bij de opening aanwezig en in de showroom herinnert een portretfoto aan hem. “De geest van Koen leeft voort in Q-Fin”, zegt directeur/eigenaar Anton Bax. “We hebben veel aan hem te danken. Zijn overlijden is een flinke deuk, maar we wisten dat dit onvermijdelijk was omdat Koen ongeneeslijk ziek was. Daar hebben we ons op voorbereid. Al zijn kennis is geborgd. Via de Q-Fin Kennis Club (QKC) heeft hij zijn kennis overgedragen op onze engineers, monteurs, R&D mensen en verkopers. Ze hebben de afgelopen jaren allemaal twee uur per week les van hem gehad. Daar kunnen we op voortbouwen en middels de QKC vergroten wij nog wekelijks de kennis binnen de gehele organisatie.”

Zelf machines bouwen
Het is al weer een aantal jaren geleden dat Anton Bax met Koen de Waard in contact kwam. Zijn bedrijf Bax Metaal, toeleverancier van constructie- en plaatwerk, maakte destijds al gebruik van machines voor het machinaal ontbramen en slijpen van plaatwerk en Koen deed hieraan als zelfstandig onderhoudsmonteur het servicewerk. Koen ging daar ook de verkoop van (gebruikte) machines bij doen onder de naam KW machinehandel en even later werd op de Euroblech in Hannover door Anton een ontbraammachine bij Koen gekocht. Daar in Hannover werd ook voor het eerst gesproken over Koens plannen om zelf slijp- en ontbraammachines te gaan bouwen. De eerste twee machines bouwde Koen zelf in een schuur. Deze machines waren full option maar de productiekosten waren eigenlijk veel te hoog. Ze waren ook niet helemaal CE-waardig en niet reproduceerbaar, maar Koen kreeg ze verkocht. Samen besloten De Waard en Bax verder te gaan: met de machinekennis en de ontbraamkennis van de een en de gebruikerservaringen en de kennis van machinebouw van de ander ontwikkelden en bouwden ze een eerste serie van tien Fierde machines, speciaal voor het ontbramen van kleine producten.
Voor de verkoop werd besloten een apart bedrijf op te zetten. Dat werd Q-Fin. In 2013 verscheen de eerste Q-Fin machine op de markt en vanaf dat moment ging het hard. Het bedrijf ontwikkelde zich in enkele jaren tot een volwaardige machinebouwer, waar nu twaalf mensen werken. “En nu willen we op alle vlakken de volgende sprong maken in onze ontwikkeling”, zegt Anton Bax.

Eenvoud, bedieningsgemak en snelheid
Q-Fin verwacht dit jaar zo’n 110 machines te produceren. Het leveringsprogramma omvat al negen machinelijnen: van de F200 waarmee het allemaal is begonnen (voor het ontbramen, slijpen en/of afronden van werkstukken van 10 mm tot 200 mm breed) en de handbediende, mobiele TopGrinder tot en met de F1200 ontbraammachine voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm breed en de natwerkende RVS afzuiginstallatie (WES). “We beschikken over een breed pakket aan machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen plaatdelen”, zegt Joost Kouwenbergh, productmanager en verantwoordelijk voor de sales en service bij Q-Fin. Tussen de 10 en 1200 mm vlakke plaat kunnen we alles naar wens nabewerken. De klant kan daarbij zelf de finish bepalen. Onze machines blinken uit in eenvoud, bedieningsgemak, snelheid en de kwaliteit van de bewerking. Ze zijn aantoonbaar vijf keer sneller dan andere machines op de markt. Dat komt omdat we ons onderscheiden met onze techniek. We hebben een andere manier van product vasthouden en een andere manier van borstelen, waardoor onze machines ook kleine werkstukken perfect kunnen bewerken. Daarbij hebben we ook voor de stofafzuiging een prima oplossing.”

Vooruitstrevende plaatbewerkers
Met deze machines richt Q-Fin zich op de vooruitstrevende plaatbewerkers. Bedrijven als Jacquet (Jacfriesland), Feijen Metaaltechniek, VDL Systems, Budi, Benier Nederland en INNO-metaal maken allemaal al gebruik van de ontbraammachines uit Bergeijk. Q-Fin blijft de thuismarkt uiteraard verder ontwikkelen. Daarbij is besloten de verkoop en service voortaan weer in eigen beheer te doen. De vertegenwoordigers van Metaaltechniek Handelsonderneming uit Amersfoort fungeren hierbij als de ogen en oren in de Nederlandse markt. Deze partner verkoopt zelf de kleinere machines, de leads voor de grote installaties worden doorgespeeld aan Q-Fin. “Zeker bij de grote machines is het klantencontact, uitleg en snel kunnen schakelen heel belangrijk”, aldus Kouwenbergh. “Door de verkoop en service weer in eigen hand te nemen kunnen we optimale service aan onze klanten garanderen.”

Nieuw design
Daarnaast timmert Q-Fin ook internationaal aan de weg. Mede hierom is gekozen voor een nieuw, modern en opvallend machinedesign, waarvoor een ontwerpbureau in de arm is genomen. “Design in de machinebouw wordt steeds belangrijker omdat elke DGA een nette fabriek met mooie machines wil”, zegt Anton Bax. “Daarnaast kun je je ermee onderscheiden.”
De schil van de ontbraammachines is helemaal opnieuw ontworpen en ook aan de binnenzijde is het een en ander verbeterd; het ontbraamconcept is aangescherpt. De nieuwe Q-Fin machines hebben strakke rechthoekige vormen, maar vooral het transparante karakter en het gebruik van LED-verlichting zijn opvallend. De toestand van de machine is op afstand waarneembaar aan de kleur van het licht.

Nationale primeur op METAVAK
De internationale presentatie van het nieuwe design (modeljaar 2018) is op de Blechexpo in Stuttgart, al was het enkele weken eerder ook al te zien op de Deburring Expo in Karlsruhe. Nationaal vindt de primeur plaats op METAVAK in Gorinchem. “In Nederland hebben we in korte tijd een goede naam opgebouwd”, zeggen Bax en Kouwenbergh. “Met smalle machines voor kleine producten en brede machines voor grote producten kunnen we alle voorkomende producten finishen. Door gebruik van komborstels kunnen we veel druk geven op het product en de afronding optimaal instellen. Daarmee beheersen we de radius van elke plaatuitslag. We zijn ervan overtuigd dat onze machines superieur zijn. Het is tijd om dit nu ook aan de rest van de wereld kenbaar maken en daar steken we volop tijd en energie in.”

Q-Fin Quality Finishing op Blechexpo, hal 1, stand 1010
Op METAVAK stand 279

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

METAVAK 2024: Dé ontmoetingsplaats voor de metaalbewerkende maakindustrie

25-03 METAVAK 2024 belooft een inspirerende editie te worden met een focus op innovatie, educatie…

Plaatbewerking

Blechexpo zet plaatwerkindustrie op pad naar duurzame toekomst

15-11 De beurs trok samen met de tegelijkertijd gehouden Schweisstec (vakbeurs voor verbindingstechniek), 40.103 vakbezoekers.…

Automatisering

Schmalz toont effectieve handling met KI

25-10 De Schmalz Solution KIT ivOS (Industrial Vision Operating System) vereenvoudigt de geautomatiseerde verwerking van…

Plaatbewerking

LVD presenteert innovaties op elk vlak op Blechexpo

25-10 Phoenix FL is het flexibele, allround lasersnijsysteem van LVD. De nieuwe Phoenix FL-6525 biedt…

Plaatbewerking

Nieuw instapmodel platenopslagtoren van Remmert

25-10 De BASIC Tower is de compacte oplossing van Remmert voor de automatische platenopslag op…

Oppervlaktetechniek

Wisseling van de wacht bij Timesavers International

23-10 Timesavers International is fabrikant van industriële breedband schuurmachines en heeft klanten over de hele…

Plaatbewerking

aalbers|farina breidt activiteiten uit naar Duitsland

23-10 De nieuwste generatie magazijnsystemen van aalbers|farina biedt efficiënte en geautomatiseerde opslag van plaatmateriaal en…

Bedrijf en Economie

METAVAK trekt ruim 5.650 bezoekers

16-10 “We hebben weer een succesvolle editie van METAVAK achter de rug”, zegt Jessica Eijkelenboom…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV