Superslanke freeshouder Big Kaiser

0

Big Kaiser heeft de HMCJ gelanceerd. Dit is een superslanke freeshouder met interne koelmiddeltoevoer voor zowel heavy duty frezen als finishen met frezen t/m Ø12mm.

Het nieuwe, meest slanke lid van de Hi-Power freeshouders (HMC) -familie is voorzien van een klem-boring met fijne groeven omringd door naaldlagers, die zorgen voor een concentrische, nauwkeurige en zekere klemming wanneer de moer wordt aangedraaid. Volgens Heku Tools, dat Big Kaiser in Nederland vertegenwoordigd, heeft de HMCJ de grootste klemkracht van alle vergelijkbare freeshouders in deze klasse. “En deze klemkracht ligt 5 à 6 keer hoger dan die met standaard spantangen.”

Kleinste moerdiameter
De slanke vormgeving van deze nieuwe freeshouder brengt de moerdiameter naar beneden tot 32mm, de kleinste in zijn klasse. Dit werd bereikt met behoud van een substantiële wanddikte, die zorgt voor voldoende stijfheid om vibraties te voorkomen. De maximum toegestane koelmiddeldruk op de jet-through inwendige koeling bedraagt 70 bar.

Precisie-nabewerkingen
Hoewel de houder is ontworpen voor zwaar frezen, heeft de HMCJ een rondloopnauwkeurigheid van minder dan tien micron op 4xD. Dit maakt hem ook uitermate geschikt voor precisie-nabewerkingen.

Voor aanvullende stijfheid en nauwkeurigheid zijn de BT30,BT40, en BT50 houders standaard uitgevoerd als Big-Plus, echter een Big-Plus spindel is niet noodzakelijk. Naast SK40 en SK50 volgens DIN69871 en HSK-A63 zijn cilindrische houders met schacht Ø32mm ook beschikbaar in 3 lengten. Het is ook mogelijk kleinere diameters frezen te spannen door het gebruik van PJC spantangen. De Ø12mm. HMCJ kan dan frezen met Ø10mm, Ø8mm en Ø6mm schachten spannen. “Onze nieuwe HMCJ levert een toonaangevende combinatie van kracht en precisie”, zegt Jan Herweijer van Heku Tools. “Zowel voor zwaar verspanen als voor zeer nauwkeurig nafrezen, biedt hij alle stijfheid en nauwkeurigheid die nodig is.”