Syntens presenteert acht ‘Kansrijke niche productietechnieken’

Syntens organiseert samen met de Koninklijke Metaalunie de bijeenkomst ‘Kansrijke, niche productietechnieken van enkelstuks of kleine series van complexe, nauwkeurige producten’. Tijdens deze bijeenkomst, op maandag 24 juni bij de Metaalunie in Nieuwegein, komen acht kansrijke technieken aan bod.

Onderdelen worden steeds nauwkeuriger en complexer. Het ontwerpen van dergelijke producten is een kans om de eigen concurrentiepositie te versterken. Nadat dergelijke producten zijn ontwikkeld dient zich echter een tweede probleem aan: het produceren ervan.

Onvoldoende bekend
Om op een effectieve manier producten te kunnen ontwikkelen die aan de steeds hoger wordende eisen moeten voldoen, is het noodzakelijk dat constructeurs voldoende kennis hebben van de toe te passen productietechnieken. Er zijn veel verschillende productietechnieken die invulling kunnen geven aan de huidige, zware eisen. Veel van die technieken zijn niet of nauwelijks bekend bij de constructeur. Om deze leemte in te vullen organiseert Syntens samen met topsector HTSM en de Metaalunie deze bijeenkomst.
De deelnemers krijgen hier inzicht in acht kansrijke niche productietechnieken. Met lezingen zal per productietechniek duidelijk worden aangegeven waarom deze kansrijk is om een bijdrage te leveren aan het produceren van kleine, nauwkeurige producten. Naast behandeling van de techniek krijgt men inzicht in de constructieve voorwaarden waarmee rekening moet worden gehouden en met de bereikbare toleranties. Ook wordt inzicht gegeven in de productiekosten en levertijd. Elke productietechniek zal ook middels een tafelpresentatie aanwezig zijn.
Deelnemers hebben de mogelijkheid om vooraf cases in te brengen en deze op produceerbaarheid middels de te behandelen technieken te laten beoordelen. Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedere constructeur die een serieuze rol wil spelen bij toekomstige productontwikkeling van complexe systemen. Daarnaast is deze bijeenkomst ook bedoeld voor productiebedrijven die regelmatig vragen krijgen die op de rand van hun eigen kunnen liggen en mogelijk naar alternatieve productietechnieken zullen moeten gaan uitkijken.

De acht technieken
De bijeenkomst wordt geopend door Jo van de Put van Syntens, die zal spreken over het belang van productiekennis voor constructeurs en daarmee voor de topsector HTSM. Daarna komen achtereenvolgens de volgende acht technieken aan bod:

Friction welding (door Dick Fix van Friction welding). Frictionwelding (wrijvingslassen) is een verbindingstechniek voor nauwkeurige, sterke verbindingen. Door deze techniek slim in te zetten kan vaak fors op kosten worden bespaard.

Etsen (door Eric Kemperman van Etchform). Etsen is een fotochemisch proces waarbij metalen precisie onderdelen geproduceerd worden. Bij etsen worden geen mechanische en thermische spanningen in het materiaal gebracht. Tevens zijn de producten braamvrij. Een breed scala aan materialen kan geëtst worden waaronder RVS, koper(legeringen), molybdeen, goud en zilver.

Metaalgieten op basis van 3D-printen (indirecte productiemethoden) door Henk Buining van TNO. Middels 3D printen kunnen zowel wasmodellen als ook zandvormen en kernen worden geprint. Complexe gietstukken kunnen zo op een snelle en effectieve manier in kleine series worden afgegoten.

Electro Chemical Machining (ECM) door Hans-Henk Wolters van ECM Technologies. ECM is een metaalbewerkingstechniek gebaseerd op elektrolyse, waardoor dit proces geschikt is voor hoogwaardige legeringen en 3D complexe geometrieën. ECM is een nauwkeurige techniek welke het productoppervlak, structuur en eigenschappen niet aantast.

Metal Injection Moulding (MIM) door Rob Egberink van Mimo Technology. Dit is een productietechniek waarmee kleine complexe metalen onderdelen met een hoge mate van nauwkeurigheid tegen lage prijzen geproduceerd kunnen worden.

Elektromagnetisch Pulse verbinden (door Jeroen Rondeel van Pulseform). De Elektromagnetische pulse technologie kan producten contactloos vervormen, verbinden of scheiden op een energie-efficiënte manier. De methode kan metalen en kunststoffen met elkaar verbinden en is een goed alternatief voor verlijmen, solderen en krimpen.

Additieve manufacturingtechnieken voor metalen (directe productiemethoden) door Henk Buining van TNO. Productietechnieken waarbij producten direct vanuit een 3D-bestand, laag voor laag vanuit poeder worden opgebouwd (wordt ook vaak 3D-printen genoemd).

Elektroformeren (door Hans Berenschot van Stork Veco). Elektroformeren is een combinatie van een fotolithografisch en een galvanisch proces. Met deze vrijwel onbekende technologie kunnen hoogwaardige metalen precisiedelen vervaardigd worden.

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via een antwoordformulier op de website van Syntens.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Rol techniek cruciaal in voedingsindustrie

24-04 “Voedselproducenten werken iedere dag aan het verbeteren van ons voedsel. Tegelijkertijd vraagt de samenleving…

Bedrijf en Economie

1.000 studenten bezoeken Advanced Manufacturing in Antwerp Expo

24-04 Na bijna vijf jaar is Welding Week – Metal – Subcontracting eindelijk terug. Op…

Plaatbewerking

ROK Metaal maakt flinke stappen met machines van LBM

24-04 ROK Metaal is een familiebedrijf dat is opgericht door de vader van de twee…

Verspanen

Eenvoudige vingerwissel tijdens het lopende proces

23-04 In veel industrieën gaat de productie steeds meer richting ‘high-mix – low-volume’. Het wordt…

Personeel en Opleiding

Onderhandelingen nieuwe cao Metalektro worden spannend

23-04 Volgens CNV-onderhandelaar Arthur Bot is wat de werkgevers tot nu toe bieden ‘uiterst teleurstellend’.…

Automatisering

63 Branches verenigen zich voor nieuwe Europese cybersecurity richtlijn

23-04 Met een grootschalige samenwerking slaan 63 branche- en koepelorganisaties, waaronder Koninklijke Metaalunie en FME,…

Bedrijf en Economie

Boers & Co gaat naar Mechatronica Innovatie Campus Schiedam

23-04 Gespecialiseerd in precisie techniek, fijn plaatwerk en mechatronica is Boers & Co een vooraanstaande…

Automatisering

Zuid-Holland werkt aan digitaal veilige keten

23-04 Doel van het cyberweerbaarheidscentrum is om ondernemingen binnen deze sector te ondersteunen bij het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV