Syntens presenteert acht ‘Kansrijke niche productietechnieken’

Syntens organiseert samen met de Koninklijke Metaalunie de bijeenkomst ‘Kansrijke, niche productietechnieken van enkelstuks of kleine series van complexe, nauwkeurige producten’. Tijdens deze bijeenkomst, op maandag 24 juni bij de Metaalunie in Nieuwegein, komen acht kansrijke technieken aan bod.

Onderdelen worden steeds nauwkeuriger en complexer. Het ontwerpen van dergelijke producten is een kans om de eigen concurrentiepositie te versterken. Nadat dergelijke producten zijn ontwikkeld dient zich echter een tweede probleem aan: het produceren ervan.

Onvoldoende bekend
Om op een effectieve manier producten te kunnen ontwikkelen die aan de steeds hoger wordende eisen moeten voldoen, is het noodzakelijk dat constructeurs voldoende kennis hebben van de toe te passen productietechnieken. Er zijn veel verschillende productietechnieken die invulling kunnen geven aan de huidige, zware eisen. Veel van die technieken zijn niet of nauwelijks bekend bij de constructeur. Om deze leemte in te vullen organiseert Syntens samen met topsector HTSM en de Metaalunie deze bijeenkomst.
De deelnemers krijgen hier inzicht in acht kansrijke niche productietechnieken. Met lezingen zal per productietechniek duidelijk worden aangegeven waarom deze kansrijk is om een bijdrage te leveren aan het produceren van kleine, nauwkeurige producten. Naast behandeling van de techniek krijgt men inzicht in de constructieve voorwaarden waarmee rekening moet worden gehouden en met de bereikbare toleranties. Ook wordt inzicht gegeven in de productiekosten en levertijd. Elke productietechniek zal ook middels een tafelpresentatie aanwezig zijn.
Deelnemers hebben de mogelijkheid om vooraf cases in te brengen en deze op produceerbaarheid middels de te behandelen technieken te laten beoordelen. Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedere constructeur die een serieuze rol wil spelen bij toekomstige productontwikkeling van complexe systemen. Daarnaast is deze bijeenkomst ook bedoeld voor productiebedrijven die regelmatig vragen krijgen die op de rand van hun eigen kunnen liggen en mogelijk naar alternatieve productietechnieken zullen moeten gaan uitkijken.

De acht technieken
De bijeenkomst wordt geopend door Jo van de Put van Syntens, die zal spreken over het belang van productiekennis voor constructeurs en daarmee voor de topsector HTSM. Daarna komen achtereenvolgens de volgende acht technieken aan bod:

Friction welding (door Dick Fix van Friction welding). Frictionwelding (wrijvingslassen) is een verbindingstechniek voor nauwkeurige, sterke verbindingen. Door deze techniek slim in te zetten kan vaak fors op kosten worden bespaard.

Etsen (door Eric Kemperman van Etchform). Etsen is een fotochemisch proces waarbij metalen precisie onderdelen geproduceerd worden. Bij etsen worden geen mechanische en thermische spanningen in het materiaal gebracht. Tevens zijn de producten braamvrij. Een breed scala aan materialen kan geëtst worden waaronder RVS, koper(legeringen), molybdeen, goud en zilver.

Metaalgieten op basis van 3D-printen (indirecte productiemethoden) door Henk Buining van TNO. Middels 3D printen kunnen zowel wasmodellen als ook zandvormen en kernen worden geprint. Complexe gietstukken kunnen zo op een snelle en effectieve manier in kleine series worden afgegoten.

Electro Chemical Machining (ECM) door Hans-Henk Wolters van ECM Technologies. ECM is een metaalbewerkingstechniek gebaseerd op elektrolyse, waardoor dit proces geschikt is voor hoogwaardige legeringen en 3D complexe geometrieën. ECM is een nauwkeurige techniek welke het productoppervlak, structuur en eigenschappen niet aantast.

Metal Injection Moulding (MIM) door Rob Egberink van Mimo Technology. Dit is een productietechniek waarmee kleine complexe metalen onderdelen met een hoge mate van nauwkeurigheid tegen lage prijzen geproduceerd kunnen worden.

Elektromagnetisch Pulse verbinden (door Jeroen Rondeel van Pulseform). De Elektromagnetische pulse technologie kan producten contactloos vervormen, verbinden of scheiden op een energie-efficiënte manier. De methode kan metalen en kunststoffen met elkaar verbinden en is een goed alternatief voor verlijmen, solderen en krimpen.

Additieve manufacturingtechnieken voor metalen (directe productiemethoden) door Henk Buining van TNO. Productietechnieken waarbij producten direct vanuit een 3D-bestand, laag voor laag vanuit poeder worden opgebouwd (wordt ook vaak 3D-printen genoemd).

Elektroformeren (door Hans Berenschot van Stork Veco). Elektroformeren is een combinatie van een fotolithografisch en een galvanisch proces. Met deze vrijwel onbekende technologie kunnen hoogwaardige metalen precisiedelen vervaardigd worden.

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via een antwoordformulier op de website van Syntens.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Staalverwerking loopt op rolletjes

20-03 In de staalverwerking wordt het vloeibare ruwijzer uit de hoogoven in de staalfabriek in…

Bedrijf en Economie

Rotterdamse havenindustrie ambitieus in energietransitie

20-03 De meeste bedrijven volgen een ambitieuze strategie met concrete doelen. Daarmee willen ze vooral…

Verspanen

Live demo’s Sandvik Coromant bij Okuma op Machineering

20-03 Okuma zal op Machineering zijn Multus U3000 multitasking-machine presenteren. Als onderdeel van de showcase…

Transport en Logistiek

Handvatten voor inzet AGV’s en mobiele robots

20-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

Bedrijf en Economie

Stichting ontfermt zich over leefbaarheid rond VDL Nedcar

20-03 Het oprichten van deze stichting komt voort uit afspraken die VDL Nedcar begin 2022…

Bedrijf en Economie

Nederlandse producenten positiever dan collega’s elders in EU

20-03 Van de belangrijkste Europese handelspartners lag alleen het vertrouwen in Duitsland hoger dan in…

Materialen

Levertijden langer – staalprijzen hoger?

20-03 “Door de stagnaties en staalbeperkingen (ca. 20% capaciteitsbeperkingen) van afgelopen tijd lijkt het erop…

Materialen

Grootse modernisering hoogoven 6 Tata Steel

20-03 “Dit wordt de laatste keer dat we zo’n grootscheepse operatie bij een hoogoven uitvoeren”,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen