Tata Steel presenteert Regionale Staalagenda

Dook van den Boer, directeur Tata Steel in IJmuiden, heeft deze week de Regionale Staalagenda overhandigd aan de burgemeesters van Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Velsen. Deze agenda beschrijft de ambities van het staalbedrijf in de context van de actuele maatschappelijke ontwikkelingen.

“Tata Steel streeft ernaar verbindingen te creëren tussen ondernemingen, overheid en onderwijs- en onderzoeksinstellingen om zo de regionale economie gezamenlijk een duurzame impuls te geven, het vestigingsklimaat te verbeteren en de leefbaarheid te vergroten”, aldus Van den Boer. “Dat doen wij vanuit de IJmond, maar in een groter gebied dat zich uitstrekt tot Amsterdam, Alkmaar en Schiphol. Het delen en bundelen van kennis en ervaring kan de economie in dit gebied een forse impuls geven. Daarvan profiteren alle partijen, inclusief de inwoners van deze regio.” De Regionale Staalagenda is opgebouwd rond drie pijlers: mensen, vernieuwen en verduurzamen.

Arbeidsmarkt en onderwijs
Tata Steel en de maakindustrie staan centraal in de regio. Tata Steel leidt het nieuwste cluster Maakindustrie van de Amsterdam Economic Board in de Metropoolregio Amsterdam. Een sterke maakindustrie zorgt voor werkgelegenheid en vormt de economische motor van de regio. Daarvoor is het noodzakelijk om voldoende gekwalificeerd technisch personeel op te leiden. Tata Steel geeft daar al sinds 1939 invulling aan via haar eigen bedrijfsschool. Daarnaast werkt het staalbedrijf samen met onderwijsinstellingen op alle niveaus, van basisschool tot universiteit. Het doel is ervoor te zorgen dat meer jongeren voor techniek kiezen en de regio over voldoende kennispotentieel beschikt om te innoveren en het concurrentievermogen te versterken.

Innovatie
Innovatie speelt een cruciale rol in het versterken en vergroten van de economische slagkracht van de maakindustrie. Met een sterke R&D-afdeling beschikt Tata Steel over de hightech kennis die nodig is om processen en producten te ontwikkelen die een bijdrage leveren aan een duurzame economie. Denk aan HIsarna, het proefproject om op een nieuwe manier ruwijzer te maken, met 20% minder CO2-uitstoot of aan diverse staalbouwproducten waarmee tot 75% van het energieverbruik in gebouwen kan worden bespaard. Allemaal ‘made in IJmuiden’. Tata Steel streeft daarbij naar samenwerking met andere bedrijven en kennis- en onderzoeksinstellingen. Zowel grote en kleine individuele bedrijven als de regio als geheel profiteren van deze kruisbestuiving.

Duurzaamheid
Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij Tata Steel. Tata Steel streeft naar een goede balans tussen stabiele economische groei en een aantrekkelijke leefomgeving. Economische groei en duurzaamheid gaan vaak hand in hand. Zo wordt staal toegepast in windmolens en zorgen lichtere hogesterkte staalsoorten ervoor dat auto’s veiliger én zuiniger worden. Tata Steel in IJmuiden is erin geslaagd om de hoeveelheid energie die nodig is voor de productie van een ton staal met zo’n 30% te reduceren sinds 1990. Tata Steel in IJmuiden behoort tot de wereldwijde top 10 van staalbedrijven met een zo laag mogelijke uitstoot van CO2. Het bedrijf werkt ook aan het terugdringen van stof, geuren en geluid afkomstig van het fabrieksterrein om de impact van de bedrijfsprocessen op de omgeving te reduceren.

Binnen de duurzaamheidsinspanningen past ook de Doekfilterinstallatie van de Sinterfabriek bij Tata Steel, die vorige week officieel is geopend. Gedeputeerde Tjeerd Talsma (Provincie Noord-Holland), Douwe Buwalda (Dorpsraad Wijk aan Zee) en Dook van den Boer (directeur Tata Steel in IJmuiden) onthulden een plaquette op de wand van de installatie, met daarop hun namen en die van hun organisaties. Met deze milieu-installatie, die ruim een jaar eerder dan gepland volledig operationeel is, neemt de hoeveelheid fijn stof, dioxine en zware metalen in de uitstoot van de Sinterfabriek met minimaal 75% af ten opzichte van de vorige milieu-installaties.

Tata Steel streeft ernaar om de impact van de bedrijfsprocessen op de omgeving te minimaliseren. Zo werken we continu aan het schoner, stiller en energiezuiniger maken van onze processen en zetten we ons met het HIsarna-project in voor het ontwikkelen van een nieuw hoogovenproces. Als dat succesvol is, kun je over tien tot twintig jaar staal maken met 20% minder CO2-uitstoot”, aldus Van den Boer.

Mede dankzij de realisatie van de eerste onderdelen van de Doekfilterinstallatie in 2011 en 2012 nam de totale uitstoot van fijn stof vanaf het terrein van Tata Steel in 2011 al met 7% af ten opzichte van het jaar ervoor en in 2012 met nog eens 16% ten opzichte van 2011. Dankzij de volledige ingebruikname van de installatie zal die uitstoot de komende jaren nog verder dalen.

Lees hier de Regionale Staalagenda

Zie hier een illustratie van de werking van de doekfilterinstallatie

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Van der Sluis legt met Cutlite Penta fiberlaser stevige basis voor plaatwerk-tak

28-02 Plaatwerk is een vrij nieuwe activiteit voor Van der Sluis Technische Bedrijven, dat zich…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

Plaatbewerking

Salvagnini voorziet grote toekomst voor paneelbuigers

28-02 “Eén buigcentrum kan de dagproductie van drie tot vijf kantbanken vervangen, afhankelijk van de…

Oppervlaktetechniek

GrindingHub bereikt in 2024 nog meer slijpspecialisten

28-02 GrindingHub zal van 14 tot 17 mei 2024 voor de tweede keer zijn deuren…

Materialen

Principeakkoord Tata Steel en Gedia voor levering Zeremis groen staal

28-02 Het Duitse bedrijf ontwikkelt en produceert lichtgewicht structurele carrosseriedelen en chassiscomponenten voor veel toonaangevende…

Bedrijf en Economie

Epic Auctions wordt onderdeel van Troostwijk

28-02 Hierdoor krijgen zij toegang tot een groot, internationaal bereik en een uitgebreid aanbod aan…

TechnishowNieuws

Rewigo is dé puntlasmachine voor Industrie 4.0

28-02 Het is te kort door de bocht om Rewigo te bestempelen als het huismerk…

3D

Eriks bevordert met 3D-printen cultuur van innovatie

28-02 De meeste 3D-printers van Eriks zijn bedoeld voor prototyping, op maat gemaakte mallen, armaturen…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?