Tempomaker voor productie planeten- en zonnewielen

0

De VL 1 Twin die EMAG presenteert op de AMB, is een pick-up draaimachine met twee spindels voor het bewerken van onderdelen met een diameter tot 75 mm. De machine bewerkt twee gelijke onderdelen simultaan in één werkruimte.

Tegelijkertijd  zorgen uitrustingen als innovatieve lineaire motoren en een positiesensor in de X-as voor nauwkeurigheid, ook herhaalnauwkeurigheid. De productie van centrale onderdelen van versnellingsbakken, zoals planetenwielen en zonnewielen gaat hierdoor efficiënter. Daarnaast is deze machine volgens de producent ook interessant voor de productie van nokken-onderdelen, flensen en hulzen op alle niveaus.

De VL 1 Twin is in eerste instantie dan ook ontwikkeld voor de automobielindustrie, waar de uitdagingen steeds groter worden. Bij de versnellingen bijvoorbeeld worden bestaande systemen voortdurend doorontwikkeld en parallel daaraan zijn nieuwe hybride aandrijvingen en ondersteunende systemen in opkomst. Hierdoor groeit de complexiteit van het complete systeem. Tegen deze achtergrond is een foutentolerantie van nul meer dan ooit het hoofddoel van de betrokken kwaliteitsmanagers. Elk onderdeel moet perfect de productie verlaten. En dat tegen zo laag mogelijke kosten.

Meer kwaliteit en een hogere productiviteit dus, met tegelijkertijd druk op de kosten. Hoe los je dat als machinebouwer op. “Precies dat was ons doel met deze nieuwe machine”, zegt Björn Svatek van EMAG. We hebben een kostentechnisch interessante machine ontwikkeld, die enerzijds met zijn twee pick-up spindels een extreem hoge output in korte tijd mogelijk maakt, anderzijds echter ook met voorzieningen als positiesensoren in de X-as, rollenomloopgeleidingen van het formaat 45 en een innovatieve lineaire motor voor dynamiek en ook herhalingsnauwkeurigheid zorgt. Dat is een perfecte systeemoplossing voor draaidelen met een diameter tot 75 mm.”

EMAG wordt in Nederland vertegenwoordigd door Oude Reimer.
EMAG, hal 4, stand B51