Toeleveranciers ontwikkelen samen slimme oplossingen

Doorlooptijden verkorten, leverbetrouwbaarheid verhogen, voorcalculaties verbeteren, automatisch de maakbaarheid controleren. Dit zijn allemaal thema’s waarmee toeleveranciers zich bezighouden om hun kostenniveaus te verlagen en hun flexibiliteit te vergoten. NEVAT gaat dit jaar samen met haar leden intensief met deze thema’s aan de slag en zet daarbij volledig in op het programma De Fabriek van de Toekomst.

Branchemanager Anne-Jaap Deinum van NEVAT.

“Als 2020 met het coronavirus ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat we samen met elkaar naar voren moeten kijken en dat we innovatie nodig hebben in onze processen”, zegt branchemanager Anne-Jaap Deinum van NEVAT. De branchevereniging voor toeleveranciers is ervan overtuigd dat de productiebedrijven in Nederland zich moeten omvormen tot wendbare en hoogtechnologische organisaties, zodat er een duurzame toekomst in het verschiet ligt voor onze maakindustrie.

Acht transities

NEVAT omarmt daarom de Fabriek van de Toekomst (Fokus). Dit is een groot Europees programma om de kleine en middelgrote industrie te stimuleren en te helpen bij het innoveren op het gebied van digitalisering en smart industry. Het programma gaat daarbij uit van acht transities, die allemaal nodig zijn om van een ‘normaal’ productiebedrijf te veranderen in een slimme fabriek. Dit jaar wil NEVAT de vertaalslag maken van het algemene Fabriek van de Toekomst project naar de praktijk. Samenwerking tussen leden staat hierbij centraal.

Want vooral op het gebied van smart industry zijn er zo oneindig veel informatie, projecten en verhalen beschikbaar, dat het voor één toeleverancier bijna ondoenlijk is om uit te zoeken hoe je dat allemaal toepast op je eigen organisatie en waar je moet beginnen. “Juist daar biedt NEVAT meerwaarde”, zegt Deinum. “Wij brengen bedrijven bij elkaar die bezig zijn met dezelfde vraagstukken en ongeveer op hetzelfde niveau opereren. In expertgroepen gaan ze er samen mee aan de slag.”

Expertgroepen

Binnen de sectorgroep GPI (Groep Plaatverwerkende Industrie) van NEVAT is daar al een begin mee gemaakt. Dat begon met een verzoek van een GPI-lid, die wel eens in een groep met collega-bedrijven wilde praten over issues op het gebied van digitalisering en automatisering. GPI-branchemanager Edwin Dekker koppelde daarop zeven bedrijven aan elkaar en die zijn al meerdere keren bij elkaar gekomen. “Door hier in een kleine groep over te praten, kom je tot nieuwe inzichten. Zo kwamen we erachter dat het bij automatiseren en digitaliseren op drie dingen neerkomt: mensen, processen en koppelingen.”

Al snel volgden ook andere bedrijven die onderdeel wilden uitmaken van een expertgroep. Nu draaien binnen GPI vier groepen van vijf tot zeven leden. Ze kennen allemaal een eigen thema: voorcalculatie, automatische maakbaarheid controleren en detailplanning. Ook is een groep gestart die praat over wat er allemaal al ontwikkeld is op het gebied van doorlooptijden. Daarbij onderzoeken ze hoe je de doorlooptijden met 25% kunt verbeteren.

Concrete oplossingen

Maar niet alleen de plaatverwerkers zijn gestart met expertgroepen. Ook de verspaners en de system developers zijn op weg. Zo is NEVAT met de verspaners bezig om aan de hand van het thema ‘schoon produceren’ expertgroepen te ontwikkelen met een aantal spelers binnen de keten. Anne-Jaap Deinum: “Ons doel is dat er op alle acht transitiegebieden van de Fabriek van de Toekomst expertgroepen actief zijn, die zich bezighouden met innovatieprojecten met een duidelijk start- en eindmoment en zich eventueel bij laten staan door een adviseur. Deze projecten moeten resulteren in een aantal concrete oplossingen die de deelnemers kunnen implementeren. Zo komen ze samen op een laagdrempelige manier tot innovatie en kostenbesparingen in hun productieprocessen.”

NEVAT Talks: maandelijkse webinars

Naast de expertgroepen introduceert NEVAT dit jaar ook NEVAT Talks. Dit is een serie maandelijkse webinars. Elke tweede dinsdag van de maand komt een van de acht transities van de Fabriek van de Toekomst aan bod.

Het eerste webinar op 9 februari gaat over datadriven business modelling. Afgelopen zomer is in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam onder de NEVAT-leden onderzoek gedaan naar het ‘wat’ en ‘hoe’ van data- en AI-gedreven innovatie. Tijdens het webinar worden de inzichten die dit onderzoek heeft opgeleverd gedeeld en de conclusies vertaald naar concrete aanbevelingen. Frans Feldberg, hoogleraar ‘data-driven business innovation’ aan de School of Business and Economics van de VU en Jochem Hoogesteijn, de onderzoeker die het onderzoek heeft uitgevoerd, zullen de resultaten toelichten, vragen beantwoorden en met de deelnemers in gesprek te gaan over het benutten van de kansen die data en artificial intelligence bieden.
Ook niet-NEVAT-leden kunnen deelnemen. Aanmelden kan via de website van NEVAT.

Acht transities naar de Fabriek van de Toekomst

Het project Fabriek van de Toekomst stimuleert de kleine en middelgrote industrie om te innoveren in productietechnologie en wil zo ondernemingen en ondernemers gereed maken voor een gezonde toekomst in de nieuwe industriële revolutie.

Om te evolueren naar een fabriek van de toekomst moet een bedrijf acht essentiële transformaties doormaken, die hand in hand gaan. Dit zijn de acht transities:

  1. Advanced Manufacturing; het inzetten van state-of-the-art productietoestellen.
  2. End-to-end Engineering; een integrale ontwerpaanpak van processen zoals verkoop, productie, onderhoud en recyclage.
  3. Digital Factory; operationele processen gedigitaliseerd en onderling verbonden via het internet.
  4. Human Capital; De betrokkenheid van medewerkers bij de toekomstige ontwikkeling van hun bedrijf.
  5. Networked Factory; Bedrijven evolueren van solospelers naar genetwerkte organisaties. Een geoptimaliseerd ecosysteem van toeleveranciers en partners.
  6. Eco Factory; Duurzame productiesystemen (materialenkringloop sluiten en energieverbruik drastisch terug te dringen).
  7. Smart Manufacturing; Het ‘omtunen’ van productiesystemen naar meer flexibele, zelflerende, adaptieve systemen om te kunnen inspelen op een sterk veranderende marktvraag met als ultieme aanpak een productie met seriegrootte 1.
  8. Servitization; Servitization is het proces waarbij dienstverlening een steeds grotere rol krijgt in het businessmodel van maakbedrijven.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Haimer neemt alle belemmeringen weg voor betrouwbaar produceren

15-07 Deze opening, die gepaard ging met een tweedaags open huis, markeert een mijlpaal in…

Bedrijf en Economie

Sterk wisselend beeld in MKB-maakindustrie

15-07 Gemiddeld genomen is de Stand van de MKB-maakindustrie (het saldo van alle positieve en…

Bedrijf en Economie

Recordbedrag aan innovatie-investeringen met WBSO-steun

24-05 Dat staat in het jaarverslag dat demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat)…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

20-05 De twee steden in het Noordoosten van de VS zijn uiteraard niet toevallig gekozen.…

Toeleveren

Itter investeert in gezond binnenklimaat én stabiele temperatuurhuishouding

07-05 Itter is gespecialiseerd in de bewerking van aluminium. Het is dan ook het enige…

Toeleveren

Aftellen tot Maakindustrie Expo 2024

02-05 ‘Ook zorgt de uitbreiding met het aanbod in kunststof voor een groei van Maakindustrie…

Automatisering

Zuid-Holland werkt aan digitaal veilige keten

23-04 Doel van het cyberweerbaarheidscentrum is om ondernemingen binnen deze sector te ondersteunen bij het…

Toeleveren

ZIE draait om nieuwe technologie voor de maakindustrie

01-04 Hi Delta, netwerkorganisatie voor de technologische industrie in Zuid-Holland, en Mikrocentrum, platformorganisatie voor de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV