Tox Pressotechnik levert E-Drive tot 700 kN perskracht

Tox Pressotechnik breidt het Electric Drive pakket uit qua perskracht, zowel naar boven als naar beneden. De elektro-mechanische spindels zijn nu beschikbaar met perskrachten van 0,25 kN – 700 kN.

Het Duitse bedrijf heeft met de andere kernactiviteit, clinchen, een goede technologie in handen om in te spelen op de trend naar e-mobility. Onderzoek door de TU Dresden toont aan dat clinchen een goede verbindingstechniek is voor elektrisch geleidende materialen, zoals die in accupakketten gebruikt worden.

Tox Pressotechnik organiseerde onlangs een persconferentie in de hoofdvestiging in Weingarten, waar ook de productontwikkeling plaatsvindt. Hier presenteerde het Duitse familiebedrijf een aantal nieuwe ontwikkelingen op zowel het gebied van de aandrijftechniek als de verbindingstechnologie.

E-Drive: van 0,25 tot 700 kN
Ralf Plate, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de E-Drives, lichtte zowel Electric Drive met een perskracht van 0,25 tot 5 kN toe als de nieuwe uitvoering die maximaal 700 kN perskracht levert. Ondanks dat Tox de perskracht fors vergroot met de nieuwe EPMK-700 (van 500 naar 700 kN), slaagt men erin om de bestaande slanke bouwvorm van de E-Drives te handhaven. De bevestigingsflens heeft exact dezelfde afmetingen als bij de 500 kN uitvoering. De spindel is niet veel langer geworden (1661 mm versus 1435 mm), wel is het gewicht toegenomen tot 1042 kilo. Toepassingen moeten volgens Ralf Plate gezocht worden in de montage van veerpoten, alles wat met de powertrain in de automotive-industrie te maken heeft en andere applicaties waarin veel kracht wordt gevraagd. De EPMK-700 kan met een veiligheidsrem worden geleverd voor handbediende toepassingen. Tegenover deze hoge perskracht staat de nieuwe EPMx 005, een elektro-mechanische aandrijving voor toepassingen waar zeer geringe maar wel zeer exacte krachten worden gevraagd. De perskracht, variërend van 0,25 tot 5 kN, kan namelijk tot op 0,5% nauwkeurig worden geregeld. De herhaalnauwkeurigheid van alle Electric Drives is kleiner dan +/- 0,01 mm.

Direct data analyseren
Een trend in de aandrijftechniekmarkt is dat klanten steeds hogere eisen stellen aan de reproduceerbaarheid van producten. Daar speelt Tox Pressotechnik op in met de vernieuwde software voor de elektrische aandrijfsystemen. Hieraan is een statistische module toegevoegd, zodat de gebruiker direct in de besturing de data kan analyseren zonder deze eerst te moeten exporteren naar een analyseprogramma.

Clinchen van geleidende materialen
Bij het clinchen staan de ontwikkelingen evenmin stil. Aan de TU Dresden zijn wetenschappers bezig met onderzoek naar verbindingstechnieken voor elektrisch geleidende materialen. Met de opmars van de elektrische auto maar ook tal van andere elektrische apparaten, zoeken met name accuproducenten naar betere verbindingstechnieken. “Men wil een zo groot mogelijk contactvlak en een verbinding die langdurig goed blijft”, schetste Jan Kalich, onderzoeker aan de TU Dresden, de uitgangspunten. Hoe groter het contactoppervlak, des te minder warmte ontstaat er. Op dit punt scoort de Tox clinchverbinding bijvoorbeeld beter dan het laserlassen, wat nu vaak wordt toegepast. Aan de universiteit heeft men onder andere de zogenaamde Gütefactor in kaart gebracht. Dit is een factor die onafhankelijk van het materiaal iets zegt over de geleidbaarheid van de verbinding. Een factor 1 is vergelijkbaar met de geleiding door homogeen materiaal. Om op lange termijn een goede geleiding te waarborgen, heb je minimaal een factor 1,5 nodig. “Dan kun je rekenen op 25 tot 30 jaar lang een goede elektrische geleiding”, aldus Kalich. Het onderzoek wijst uit dat de Tox Ronde clinchverbinding van aluminium een Gütefactor van 1,3 heeft. Bij een schroefverbinding bedraagt deze zonder reinigen 4,6 en na reinigen tussen 1,5 en 2. “Wij zien hier een groot potentieel voor onze clinchtechnologie”, aldus Wolfgang Pfeiffer, directeur van Tox Pressotechnik. “Wij halen een robuuste waarde zonder voorbehandeling en reiniging.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

16 kanshebbers voor de TechniShow Innovatie Award 2024

22-02 Uit de 16 inzendingen selecteert een vakjury in aanloop naar de vakbeurs 3 genomineerden.…

Verbinden

Laserlassen draagt bij aan sneller elektrisch tanken

21-02 Het opladen van een elektrische auto net zo snel en gemakkelijk als het tanken…

Bedrijf en Economie

Gietburg Group neemt Franse gieterij over

21-02 De shell molding technologie maakt het mogelijk om complexe designs te ontwikkelen met uitdagende…

Bedrijf en Economie

Eisenwarenmesse in Keulen maakt sterke comeback

21-02 Net als onze eigen TechniShow – die week later wordt gehouden in Utrecht –…

Bedrijf en Economie

FME: drempel voor CABM-aangifte moet fors omhoog

21-02 Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is een CO2 belasting aan de Europese grenzen.…

Bedrijf en Economie

Widenhorn neemt lasersnijonderdelen KIS over

21-02 “Wat startte als een bescheiden aanvulling op onze software activiteiten, omdat we ons breder…

Bedrijf en Economie

Verdiensten aan machine-export meer dan verdubbeld sinds 2015

21-02 Zo is bijvoorbeeld de export van chipmachines naar China, Taiwan en Zuid-Korea sterk gegroeid…

Bedrijf en Economie

Hoffmann-Metalcare gaat verhuizen

21-02 De bouw van het nieuwe pand start binnenkort. Naar verwachting is eind dit jaar…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?