Uit welke grondstoffen bestaan zonnepanelen?

De toepassing van metaal is eindeloos. Het wordt in veel producten verwerkt. Zo ook in zonnepanelen.

Silicium is een donkergrijs metalloïde. Het wordt naast zonnepanelen voor nog veel meer toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de computerchips.

De meest voorkomende verschijning van het zonnepaneel is een metalen omlijsting waarin het zonnepaneel wordt geplaatst. Maar het paneel zelf bestaat ook voor een groot deel uit semi-metaal: silicium.

Metaal en silicium

De zonnecellen zijn in de meeste gevallen gemaakt van silicium. Dit materiaal bestaat uit twee lagen. Door het uv-licht wordt tussen die lagen elektrische spanning opgewekt. Omdat in het Engels deze systemen photovoltaic genoemd. Vandaar dat een zonnepanelensysteem ook wel wordt aangeduid met een PV-systeem.

Amorf silicium

Zonnepanelen zijn in verschillende vormen te verkrijgen. Zo zijn er flexibele panelen. Deze dunne-filmzonnepanelen worden gemaakt met amorf silicium. Dan zitten er geen kristallen in, maar dan is er sprake van poeder. Daardoor zijn ze enorm buigzaam. Ze zijn goed toe te passen op bijvoorbeeld jachten, caravans of campers, omdat deze objecten een ronde vorm hebben. Ook op plekken waar zwak licht is, zijn deze panelen ideaal. Denk aan een dak op het oosten of westen. Wel hebben deze panelen een minder groot rendement.

Monokristallijn

Zonnepanelen van monokristallijn zijn duurder, maar hebben ook het hoogste rendement. Het bestaat, zoals de naam al zegt, uit één kristal. Deze panelen zijn egaal zwart, maar ze kunnen ook donkerblauw zijn. Dankzij het bestaan uit één kristal geven deze panelen minder reflectie en zorgen ze voor een meer egaal beeld ten opzichte van de polykristallijne panelen.

Polykristallijn

De polykristallijne panelen vallen eigenlijk qua eigenschappen tussen de monokristallijne en dunne-filmzonnepanelen in. Ze zijn duurder dan dunne-filmzonnepanelen, maar goedkoper dan de monokristallijne zonnepanelen. Daarnaast is het rendement hoger ten opzichte van de dunne-filmpanelen. Als er op een dak veel ruimte aanwezig is, is dit de beste oplossing.

Zonder frame

Wanneer zonnepanelen ook echt mooi moeten zijn en een architectonische bijdrage moeten leveren, wordt vaak gekozen voor zonnepanelen zonder frame. Denk eens aan de zonnepanelen die ook direct de dakbedekking zijn. Of de bijzondere manier waarop zonnepanelen zijn verwerkt in het dak van Utrecht Centraal.

Wat is silicium?

Silicium is een donkergrijs metalloïde. Het wordt naast zonnepanelen voor nog veel meer toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de computerchips. Silicon Valley, de hightech regio in Californië, is dan ook vernoemd naar deze grondstof. Deze kwamen vorig jaar wegens tekorten in het nieuws. Een van de redenen hiervan is dat Silicium een schaarse grondstof geworden. Hierdoor zal bijvoorbeeld de prijs van zonnepanelen ook niet veel meer gaan dalen. Silicium wordt ook gebruikt in staal, keramiek, glas, halfgeleiders en lasers.

Ook in de natuur

De aardkorst bestaat voor 25,7% uit silicium. Het is dan wel in verschillende verbindingen, zoals kwartsen, opalen, asbest, klei en mica. Ook in veel mineralen zit silicium. En zelfs in het voedsel dat wij eten, zoals in haver, granen, bananen en dadels. Het is een belangrijke stof voor het bindweefsel in ons lichaam, zoals de huid, het haar een de nagels maar ook de spieren. Metalen, maar ook half-metalen zijn geweldige grondstoffen die je je hele leven lang nodig zult hebben.

Meer informatie vind je op de website zonnepanelen-info.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Grob presenteert compacte vijfasser live onder spaan op TechniShow

10-08 “De TechniShow komt precies op het goede moment om ons nieuwe bewerkingscentrum aan het…

TechnishowNieuws

Trotec Laser toont business cases tijdens Technishow

10-08 De standbemanning van Trotec Laser licht graag toe hoe VDL Wientjes Roden, Cirex, AVK…

Bedrijf en Economie

Productie industrie groeit nog steeds

10-08 Bijna twee derde van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in juni meer dan…

Bedrijf en Economie

VDW meldt onzekerheden en records op de markt voor werktuigmachines

10-08 Hoewel er enorm veel onzekerheden zijn in de industrie en de inkomende orders van…

TechnishowNieuws

Innovaties voor lasautomatisering

10-08 Zoals het softwarepakket VRPS, dat is genomineerd voor de TechniShow Innovation Awards. Ook systemen…

TechnishowNieuws

TechniShow geeft antwoord op alle vragen over 3D printen

10-08 Met twee pleinen wordt 3D printen één van de hoofdthema’s tijdens TechniShow. Op het…

TechnishowNieuws

Damen legt op ESEF uit hoe je een 100% circulaire ferry bouwt

10-08 Ze vertelt over de ambitie van Damen om de meest duurzame scheepbouwer van de…

Verspanen

Duurzaam verspanen kan alleen met het juiste gereedschap

09-08 Metalen vormen de ruggengraat van de hedendaagse geïndustrialiseerde wereld. Terwijl overheden wereldwijd van plan…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X