Uit welke grondstoffen bestaan zonnepanelen?

De toepassing van metaal is eindeloos. Het wordt in veel producten verwerkt. Zo ook in zonnepanelen.

Silicium is een donkergrijs metalloïde. Het wordt naast zonnepanelen voor nog veel meer toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de computerchips.

De meest voorkomende verschijning van het zonnepaneel is een metalen omlijsting waarin het zonnepaneel wordt geplaatst. Maar het paneel zelf bestaat ook voor een groot deel uit semi-metaal: silicium.

Metaal en silicium

De zonnecellen zijn in de meeste gevallen gemaakt van silicium. Dit materiaal bestaat uit twee lagen. Door het uv-licht wordt tussen die lagen elektrische spanning opgewekt. Omdat in het Engels deze systemen photovoltaic genoemd. Vandaar dat een zonnepanelensysteem ook wel wordt aangeduid met een PV-systeem.

Amorf silicium

Zonnepanelen zijn in verschillende vormen te verkrijgen. Zo zijn er flexibele panelen. Deze dunne-filmzonnepanelen worden gemaakt met amorf silicium. Dan zitten er geen kristallen in, maar dan is er sprake van poeder. Daardoor zijn ze enorm buigzaam. Ze zijn goed toe te passen op bijvoorbeeld jachten, caravans of campers, omdat deze objecten een ronde vorm hebben. Ook op plekken waar zwak licht is, zijn deze panelen ideaal. Denk aan een dak op het oosten of westen. Wel hebben deze panelen een minder groot rendement.

Monokristallijn

Zonnepanelen van monokristallijn zijn duurder, maar hebben ook het hoogste rendement. Het bestaat, zoals de naam al zegt, uit één kristal. Deze panelen zijn egaal zwart, maar ze kunnen ook donkerblauw zijn. Dankzij het bestaan uit één kristal geven deze panelen minder reflectie en zorgen ze voor een meer egaal beeld ten opzichte van de polykristallijne panelen.

Polykristallijn

De polykristallijne panelen vallen eigenlijk qua eigenschappen tussen de monokristallijne en dunne-filmzonnepanelen in. Ze zijn duurder dan dunne-filmzonnepanelen, maar goedkoper dan de monokristallijne zonnepanelen. Daarnaast is het rendement hoger ten opzichte van de dunne-filmpanelen. Als er op een dak veel ruimte aanwezig is, is dit de beste oplossing.

Zonder frame

Wanneer zonnepanelen ook echt mooi moeten zijn en een architectonische bijdrage moeten leveren, wordt vaak gekozen voor zonnepanelen zonder frame. Denk eens aan de zonnepanelen die ook direct de dakbedekking zijn. Of de bijzondere manier waarop zonnepanelen zijn verwerkt in het dak van Utrecht Centraal.

Wat is silicium?

Silicium is een donkergrijs metalloïde. Het wordt naast zonnepanelen voor nog veel meer toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de computerchips. Silicon Valley, de hightech regio in Californië, is dan ook vernoemd naar deze grondstof. Deze kwamen vorig jaar wegens tekorten in het nieuws. Een van de redenen hiervan is dat Silicium een schaarse grondstof geworden. Hierdoor zal bijvoorbeeld de prijs van zonnepanelen ook niet veel meer gaan dalen. Silicium wordt ook gebruikt in staal, keramiek, glas, halfgeleiders en lasers.

Ook in de natuur

De aardkorst bestaat voor 25,7% uit silicium. Het is dan wel in verschillende verbindingen, zoals kwartsen, opalen, asbest, klei en mica. Ook in veel mineralen zit silicium. En zelfs in het voedsel dat wij eten, zoals in haver, granen, bananen en dadels. Het is een belangrijke stof voor het bindweefsel in ons lichaam, zoals de huid, het haar een de nagels maar ook de spieren. Metalen, maar ook half-metalen zijn geweldige grondstoffen die je je hele leven lang nodig zult hebben.

Meer informatie vind je op de website zonnepanelen-info.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Ook Tube & wire naar vroege zomer

20-01 Tube & wire stonden op de kalender van 9 tot 13 mei. Maar het…

Bedrijf en Economie

Hannover Messe verplaatst naar eind mei, begin juni

19-01 Dat is een uitstel van slechts vijf weken, want de Hannover Messe zou worden…

Toeleveren

Praktische workshop ‘Nauwkeurigheid in de Maak’

19-01 Gert Dijk van Dijk Consult heeft deze workshop ontwikkeld op basis van jarenlange ervaring…

Toeleveren

Teqnow begroet 1000ste deelnemer

19-01 Kaanen was samen met Rard Metz, programmamanager Smart Industry en Teqnow, op bezoek bij…

Materialen

Kring voor Materiaalbewerking met Lasers organiseert online evenement

19-01 KMBL is onderdeel van de Bond voor Materialenkennis (BvM), een netwerk van experts op…

Toeleveren

Blindklinkbevestigers

19-01 De blindklinknagels zijn onder te verdelen in standaard, semi-structurele en structurele blindklinknagels. De standaard…

Personeel en Opleiding

Inzetten op veiligheid tijdens heffen staalplaten

19-01 Elektro permanente magneten gebruiken een elektrische stroomimpuls om de magneet moleculair te inverteren. Deze…

Toeleveren

Dinnissen realiseert volledige tracking & tracing

19-01 Voor de machineproducent in Sevenum zijn productkwaliteit en -veiligheid de belangrijkste aspecten op het…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X