Vakbonden rekenen op taai cao-overleg

Werkgevers en werknemers starten op woensdag 13 maart met de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf. De bonden verwachten taaie onderhandelingen. “Als gevolg van de crisis zullen de voorstellen voor loonsverhoging en vervroegd uittreden hard bevochten moeten worden”, stelt FNV Bondgenoten.

Jacqie van Stigt en Jos Brocken, de landelijk onderhandelaars Metaal van FNV Bondgenoten, hebben hun zogeheten voorstellenbrief gestuurd aan de federatie werkgeversorganisaties Metaal en Techniek, waarin onder meer de Metaalunie en vereniging FME-CWM zijn vertegenwoordigd. Het motto van de brief is ‘Jouw vak is een goede cao waard’  Dit thema is gekozen omdat de onderhandelingen plaatsvinden in economisch onzekere tijden. “Vooral het consumentenvertrouwen is tot een nulpunt gedaald”, aldus Van Stigt en Brocken. “Dat heeft alles te maken met de bezuinigingen van het kabinet en het verlies aan koopkracht bij de burgers. Ondanks deze economische ontwikkelingen hebben we te maken met een structureel tekort aan technisch personeel.”

Koopkrachtbehoud
FNV zet in op drie belangrijke thema’s. Koopkrachtbehoud komt op de eerste plaats. “De bezuinigingen en de inflatie leiden ertoe dat werknemers nu al een aantal jaren op rij te maken hebben met verlies van koopkracht. Onze leden hebben behoud van koopkracht dan ook heel duidelijk op de eerste plaats gezet.”
Het tweede belangrijke thema is duurzame inzetbaarheid én de mogelijkheid om eerder te kunnen blijven stoppen met werken. In de vorige cao is een start gemaakt met duurzame inzetbaarheid. Nu komt het er volgens de FNV-onderhandelaars op aan om dit thema om te zetten naar concrete instrumenten, waardoor werknemers gezond en wel al werkend hun pensioenleeftijd kunnen halen. Een derde belangrijk thema is gelijk werk, gelijk loon voor alle werkenden in de sector, ongeacht het type contract waarop zij ingezet worden.

Werkgevers en werknemers onderhandelen momenteel ook over een nieuwe pensioenregeling. Hiervoor hebben de bonden reeds voorstellen ingediend. “Onze leden verwachten dat deze nieuwe regeling de zekerheid biedt om vervroegd uit te kunnen treden. Daarbij maken zij zich vanzelfsprekend zorgen over mogelijke versoberingen”, aldus Van Stigt en Brocken. “Voor zover onze voorstellen voor een nieuwe pensioenregeling niet of onvoldoende tot bevredigende resultaten leiden op de onderhandelingstafel over de nieuwe pensioenregeling, zullen deze aan de cao-tafel dienen te worden behandeld.”
De eerste onderhandelingsronde voor de nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf is op 13 maart. Daarna volgen op 27 maart  en 10 april de tweede en derde ronde. Zijn de partijen er dan nog niet uit, dan wordt er op 17 april verder onderhandeld.  De huidige cao loopt op 1 mei af.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Ook FNV stemt in met nieuwe cao Metalektro

07-11 Op 22 september werd er een onderhandelaarsakkoord voor werknemers in de grootmetaal gesloten voor…

Personeel en Opleiding

FME-leden stemmen in met cao-akkoord

17-10 In de ledenvergadering (ALV) op 13 oktober stemde een meerderheid voor het aangaan van…

Personeel en Opleiding

Werknemers Metalektro gaan er 11% op vooruit

22-09 Bij goedkeuring door de leden gaat het akkoord gelden voor 150.000 werknemers die onder…

Personeel en Opleiding

CAO voor Metaalbewerkingsbedrijf definitief

13-06 De volledige cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf is hier te downloaden in pdf formaat. Salaristabellen De…

Personeel en Opleiding

Ook Metaalunie stemt in met nieuwe cao

15-04 Vakbonden en andere werkgeversorganisaties bereikten eerder deze maand al een cao-akkoord, maar Metaalunie had…

Bedrijf en Economie

Akkoord over cao Metaal en Techniek, maar (nog) zonder Metaalunie

08-04 Hierdoor dreigen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de grootste ondernemersorganisatie voor het midden-…

Personeel en Opleiding

Staking breidt zich uit

09-02 Mustafa Kirac, bestuurder FNV Metaal: “In het kader van de verbreding gaan we in…

Bedrijf en Economie

Petitie voor goede cao 12.000 keer getekend

26-01 FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie wezen op 14 oktober 2021, tijdens de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen