Valk Welding laat cobots samenwerken met lasrobot

Lasrobotintegrator Valk Welding toont de metaalindustrie op de komende vakbeurzen De Nederlandse Metaaldagen en METAVAK meerdere voorbeelden van automatiseringsoplossingen voor de lasproductie.  Daarnaast worden innovaties op het gebied van lasnaadvolgen gedemonstreerd.

Valk Welding toont een automatiseringsvoorbeeld waarbij de cobot het monotone inlegwerk van de lasrobotocel overneemt van de bediener.

Eén van de highlights is een compacte productiecel, waarbij de losse onderdelen door een TM-cobot in de lasrobotcel worden beladen en het gelaste werkstuk wordt uitgenomen. Daarmee toont de lasrobotintegrator een automatiseringsvoorbeeld waarbij de cobot het monotone inlegwerk van de bediener overneemt. Met de geïntegreerde vision kunnen de TM-cobots de onderdelen random van een 2D vlak oppakken. Met deze compacte productiecel wil Valk Welding de markt inspireren hoe je cobots en lasrobots met Panasonic technologie kunt laten samenwerken.

Voor nieuwe robotgebruikers

Naast custom built lasrobotinstallaties bouwt Valk Welding ook transportabele, gestandaardiseerde cellen op torsievrije frameconstructies. Daarmee biedt de lasrobotintegrator ook laagdrempelige en compacte oplosssingen voor beginnende robotgebruikers. Valk Welding levert de gestandaardiseerde torsievrije frameconstructies in meerdere varianten, inclusief besturing, manipulatoren en afscherming, zodat deze als een compleet systeem kunnen worden vervoerd en intern verplaatst. Omdat de systemen al zijn voorbereid voor offline programmering is de opstarttijd voor nieuwe robotgebruikers minimaal.

Lasnaadvolgen

Lasnaadzoeken en -volgen zijn cruciale onderdelen van het gerobotiseerde lasproces. Nieuwste ontwikkeling op het gebied van lasnaadvolgen is de Arc-Eye Adaptive plug-in. Valk Welding ontwikkelde al eerder de Arc-Eye CSS lasersensor die de lasnaad tijdens het proces real-time volgt en de baan waar nodig corrigeert. Met de Adaptive functie is de lasrobot niet alleen in staat om de lasnaad te volgen, maar ook om de toleranties op de lasnaadvorm te meten en daarmee de lasparameters automatisch op aan te passen. Daarmee is een oplossing ontwikkeld waarbij  de lasrobot zelf de naadafwijkingen detecteert en dit zonder interventie van een operator oplost.

Programmeren

Op het gebied van programmeren neemt Valk Welding een leidende positie in met de DTPS software waarmee hun lasrobots offline kunnen worden geprogrammeerd. Dankzij de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid zijn deze lasrobotinstallaties flexibel inzetbaar voor high-mix/low-volume productiesituaties. Inmiddels zijn ook grote stappen gemaakt met automatische programmering (ARP) waarmee lasprogramma’s direct vanuit CAD-files kunnen worden gegenereerd.

Metaaldagen, 15 t/m 17 september, Den Bosch.
Stand Valk Welding: 5.D026
Stand VWCO: 5.E016

METAVAK, 5 t/m 7 oktober, Gorinchem
Stand I140

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Tekort aan lassers oplossen: met cobot of robot?

31-03 Of cobots de oplossing zijn om ook kleinere MKB-bedrijven aan lasautomatisering te helpen was…

Verbinden

Deurkozijnenspecialist bespaart fte’s dankzij lasrobot

21-03 “Een robot kan dagen achter elkaar doorstampen zonder moe te worden”, aldus Marcel de…

Verbinden

Webinar lasrobot en kwalificeren van lassen

12-01 Robotisering is een innovatie in de lastechniek waar ieder lasbedrijf mee te maken heeft…

Plaatbewerking

4Innovators doen aan kruisbestuiving

22-11 Over drie dagen trok het evenement in totaal ruim 150 bezoekers. Dat was minder…

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Wisseling van de wacht bij Rolleri

18-10 Eli de Jager is zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde wijze begonnen als…

Oppervlaktetechniek

Topfinish maakt polijsten, ontbramen en reinigen tastbaar

13-10 Tijdens de beurs presenteerde de specialist het finishen van lasergesneden sleutelhangers. Bezoekers konden hiermee…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X