Van Veen Metal Products maakt onderconstructie voor eigen zonnepanelen

Van Veen Metal Products is gespecialiseerd in plaatwerk, metalen constructies en verspanen. Het bedrijf uit Deventer produceert onder meer de onderconstructies voor zonnepanelen. In november had Van Veen Metal Products wel een heel bijzondere order; een onderconstructie maken voor eigen gebruik. Op het dak van het metaalbedrijf liggen nu 376 zonnepanelen.

Een kleine 2,5 jaar geleden verhuisde Van Veen Metal Products naar een nieuw bedrijfspand in Deventer en sindsdien zet de metaalverwerker grote stappen naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Dat is begonnen met de aanleg van LED-verlichting en een energiezuinige kantpers van Durma. Sinds dit jaar zijn daar de zonnepanelen bijgekomen, die direct aan het werk kunnen. Naast deze nieuwkomers, verwelkomt Van Veen Metal Products namelijk ook nog een lasersnijmachine, de Amada Quattro. Hiermee kan het bedrijf nu ook lasersnijden.

Lasersnijden
Van Veen Metal Products werkt met aluminium, staal, magnelis, roestvast staal, koper en zink. Hierbij worden verschillende metaalsoorten, specialismen en technieken gecombineerd toegepast. Lasersnijden is echter nieuw voor Van Veen Metal Products. “Voorheen besteedden we lasersnijden uit”, zegt directeur Gerbert van Veen. “Dat betekent minder flexibiliteit en dus waren we al geruime tijd op zoek naar een lasersnijmachine. Nadat we verschillende opties hadden overwogen, stuitte ik eigenlijk bij toeval op de Amada Quattro. Een collega-bedrijf had een nieuwe machine gekocht en via Landré Machines ben ik toen met deze partij in contact gekomen.” Daarbij heeft Van Veen goed gekeken hoe de collega met de machine om sprong en wat met de machine gesneden kan worden. “Ik ben langsgegaan en heb met eigen ogen gezien hoe de machine werkt. Daarnaast was de collega zeer begaan met de Amada Quattro. Voor hem was het een voorwaarde dat de machine goed terecht kwam en niet ergens in de handel. De machine was als een kindje voor hem en dat betekent wel iets. En wij zijn er erg blij mee. Ik ben een voorstander van laser en wil hiermee uitbouwen en deze compacte machine biedt ons de ideale gelegenheid om flexibel te starten.”

Duurzaamheid
Een nieuwe lasersnijder betekent ook hogere energiekosten, iets dat Van Veen Metal Products nu kan opvangen met de komst van de 376 zonnepanelen. “Die zonnepanelen hadden er ook gelegen zonder de komst van de nieuwe machine, want ik ben een groot voorstander van duurzame energie”, vertelt Van Veen. “Ik vind het zonde van al die mooie velden die worden volgebouwd met panelen, terwijl er zoveel lege daken in Nederland zijn.” Die daken moeten daar overigens wel geschikt voor zijn, want bij Van Veen Metal Products ligt nu een kleine 13.000 kilo op het dak. “Het is wel heel gaaf om dat dak helemaal vol te zien met zonnepanelen”, zegt Van Veen trots. “Het past volledig in onze filosofie. Ik probeer bij de collega’s hier ook een stukje bewustzijn te creëren over energie en energiekosten. Zo worden tijdens elke pauze bij ons alle lichten ook uitgedaan in de werkplaats. Daarnaast is het gewoon heel mooi dat we onze eigen onderconstructies hebben kunnen maken.”
Van Veen Metal Products heeft klanten in onder meer de gasindustrie, toegangsbeveiliging, horeca en dus ook de energievoorziening. Een klant die de onderconstructies voor zonnepanelen afneemt, heeft ook de panelen op het dak gelegd. Van Veen en zijn negen collega’s zijn onlangs naar een project in België geweest, waar het dak van een Renault fabriek werd voorzien van zonnepanelen en door hun geproduceerde onderconstructies. “Om dat product nu op ons eigen dak te zien is echt heel mooi. Voor ons een dubbelslag; we hebben onze stappen naar een meer duurzame energievoorziening gezet en daarnaast kunnen profiteren van ons eigen vakmanschap!”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

ERBA Groep zet groei binnen onderdelen door

20-10 Van Soest: ”Ik denk dat het voor iedereen geldt dat we een bijzondere tijd…

Plaatbewerking

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

19-10 Made by Driessen produceert precisie plaatwerkdelen voor de hightech en apparatenbouwindustrie. Dat betekent dat…

Plaatbewerking

ERBA koopt 12 kW fiber lasersnijder van Amada

01-10 Jolanda van Soest van de ERBA Groep vertelt: “Ons bedrijf is continu in ontwikkeling…

Bedrijf en Economie

Vlastuin kiest voor zonnepanelen

23-08 “Het uiteindelijke doel is een reductie van 25 procent op ons energieverbruik, wat gelijk…

Plaatbewerking

Automatische gereedschapswisselaar voor de middenklasse

22-07 De automatische gereedschapswisselaar van het nieuwe middenklasse model heeft dezelfde capaciteit als het high-end…

Plaatbewerking

Amada installeert groot opslagsysteem in eigen Solution Center

17-06 De magazijnoplossingen van Amada zijn modulair opgebouwde, geautomatiseerde opslagsystemen. Dankzij de modulaire bouwwijze kunnen…

Personeel en Opleiding

Studentenaward van ACE staat in teken van duurzaamheid

10-05 Nadat Innovace 2020 door de coronapandemie kwam te vervallen, staat de wedstrijd in 2021…

Bedrijf en Economie

Concurrentievoordeel door duurzaamheid

07-04 Het onderzoek, dat Autodesk samen met Frost & Sullivan uitvoerde, bestaat uit kwantitatieve interviews…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X