VDL en DAF verstevigen samenwerking

0
287

VDL Groep en DAF Trucks hebben hun langjarige samenwerking versterkt. Beide Eindhovense technologiebedrijven zijn een nieuw, meerjarig, veelzijdig contract overeengekomen. VDL gaat onder meer een assemblagelijn moderniseren en gaat daarnaast componenten toeleveren die in de cabines van de trucks van DAF worden verwerkt.

 

Vanaf de start van VDL, in 1953, wordt al intensief met DAF Trucks samengewerkt. Aanvankelijk worden vooral geperste stalen componenten, puntlaswerk en regulier laswerk aan DAF toegeleverd. In de loop der jaren is het portfolio verder uitgebreid. VDL produceert diverse onderdelen voor de vrachtwagens van DAF, zoals motorsteunen, kabelgeleidingen, accubakken, steunen voor de assen en buisgeleiders voor uitlaten. Op zijn beurt levert DAF 11- en 13-liter motoren en assen toe voor bussen en touringcars van VDL. In het nieuwe contract is opgenomen dat diverse divisies van VDL werkzaamheden gaan uitvoeren voor DAF. Daarnaast maakt een gezamenlijk ontwikkelde volledig elektrische vrachtwagen ook onderdeel uit van de nieuwe overeenkomst.

VDL en DAF
Wim van der Leegte (links) krijgt in 1993 de sleutels overhandigd van drie nieuwe exemplaren van de DAF-75 van de DAF-dealer in Tilburg.

Solide
In het nieuwe contract is opgenomen dat VDL Steelweld in Breda de komende jaren de modernisering van de assemblagelijn in de cabinefabriek van DAF in het Belgische Westerlo voor zijn rekening zal nemen. VDL Parree in Sevenum, specialist in hoogwaardig en technisch kunststofspuitgieten, gaat delen voor het interieur van de trucks van DAF toeleveren. Het gaat onder meer om kunststof onderdelen van de cabine. VDL TIM Hapert, gespecialiseerd in verspanende bewerkingen, gaat een multifunctionele steun voor het chassis van DAF leveren. “Onze gezamenlijk ontwikkelde e-truck die we in mei vorig jaar hebben gepresenteerd, is de bekroning van onze 65-jarige samenwerking”, stelt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep. “DAF en VDL zijn zowel klant als toeleverancier van elkaar. We kennen beide een sterk en solide fundament en blinken beide uit in innovaties die de toekomst verbeteren, zoals we met onze e-truck het zwaarder transport verduurzamen. Daardoor bestaat tussen DAF en VDL een ijzersterk en wederzijds commitment. Deze nieuwe overeenkomst legt een eveneens solide basis voor onze samenwerking, voor nu en ook voor de toekomst.” Harry Wolters, president-directeur van DAF Trucks: “VDL en DAF zijn toonaangevende technologiebedrijven die beide worden gedreven door continue verbetering en vernieuwing en met altijd het belang van de klant voorop. Dat maakt de samenwerking tussen VDL en DAF uniek en waardevol.”

VDL en DAF
President-directeur Willem van de Leegte, minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en DAF-president Preston Feight (vlnr) bij de nieuwe elektrische truck.