VDW meldt onzekerheden en records op de markt voor werktuigmachines

Het tekort aan chips, de schaarste aan materialen, de onstabiele energievoorziening – het zijn uitdagingen waarmee alle productiesectoren momenteel worden geconfronteerd. Toch blijkt uit de huidige cijfers dat vrijwel alle industriesectoren willen investeren in nieuwe machines en metaalbewerkingsapparatuur. In aanloop naar de AMB in Stuttgart geeft de Duitse vereniging van machinebouwers (VDW) een eerste blik op de huidige marktomstandigheden.

Op de AMB staan productinnovaties uit de werktuigmachine-industrie centraal. Ondanks de vele uitdagingen en onzekerheden is de industrie bereid te investeren in bewerkingsmachines. (Foto: Landesmesse Stuttgart)

Hoewel er enorm veel onzekerheden zijn in de industrie en de inkomende orders van de Duitse markt voor werktuigmachines in 2020 een dip vertoonden, werd tussen januari en mei van dit jaar een verbazingwekkende groei van 40 procent genoteerd. Als gevolg daarvan zijn de niveaus bijna teruggekeerd naar het record dat in 2018 werd bereikt. De snelgroeiende elektronicasector, de opleving van de luchtvaartindustrie, de trend naar e-mobiliteit, investeringen in de milieu- en energiesector en de sterke stijging van de militaire staatsbudgetten als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne hebben allemaal bijgedragen aan deze orders.

Bovendien verwachten de marktdeskundigen van VDW dat de vraag naar productietechnologie in de automobielindustrie en de toeleveringsindustrie voor onderdelen het komende jaar opnieuw zal toenemen naarmate de situatie van de chipschaarste geleidelijk verbetert.

Sterke groei in 2023

Het slechte nieuws is echter dat de vertragingen in de leveringstermijnen het komende jaar waarschijnlijk zullen aanhouden als gevolg van knelpunten in de keten. Dit zal ook gevolgen hebben voor talrijke componenten die in en rond werktuigmachines worden gebruikt. Volgens het Duitse federale bureau voor de statistiek heeft de werktuigmachine-industrie een orderportefeuille van ongeveer twaalf maanden. Als gevolg daarvan zal de productie dit jaar slechts in beperkte mate toenemen: Voor de zomer wordt een stijging van zeven procent voorspeld. Als de interacties in de toeleveringsketens geleidelijk weer soepeler verlopen, zou de industrie in 2023 een jaar van sterke groei tegemoet moeten zien.

Oorlog in Oekraïne en lockdowns in China

In juni werd de situatie door de meerderheid van de Duitse bedrijven in de kapitaalgoederensector die werden ondervraagd voor de ifo Business Climate Index als ‘goed’ beschouwd, hoewel de verwachtingen voor de komende zes maanden per saldo gematigd negatief bleven. Het is duidelijk dat de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China nog steeds voelbaar zijn. Ook de veelbesproken onderbreking van de gasvoorziening toont aan dat we in een tijd van onzekerheid leven en dat de risico’s dus groot zijn.

Het is zeer moeilijk te berekenen welke gevolgen een tekort aan aardgas kan hebben voor de industriële toeleveringsketen; maar omwentelingen zijn onvermijdelijk en de naschokken hiervan zullen zeker ook hun weerslag hebben op de vraag naar werktuigmachines. De VDW raadt bedrijven dan ook aan commercieel voorzichtig te zijn en voorbereidingen te treffen voor een mogelijke forse terugval.

In de tijd sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Oxford Economics – een Engels economisch onderzoeksinstituut – een achteruitgang van de wereldeconomie voorspeld. Marktwaarnemers verwachten nu dat het mondiale bruto binnenlands product in 2022 met 3,1 procent zal groeien en dat de industriële productie met 3,4 procent zal toenemen te midden van de aanhoudende druk op de toeleveringsketens en de hoge materiaal- en energieprijzen; cijfers die lager uitvallen dan de verwachtingen van dit voorjaar.

Nederlandse industrie doet het goed

Ook de economische indicatoren – de inkoopmanagersindex en de indicator van het ondernemingsklimaat – vertonen tekenen die wijzen op een vertraging in de nabije toekomst. De wereldwijde Purchasing Managers’ Index (PMI) is in juni gedaald tot een 22-maands dieptepunt. Hij staat echter nog steeds boven de grens van 50, wat wijst op groei. Positieve signalen kwamen uit China, waar de index na vijf maanden de recessiezone verliet en tot 51,7 punten steeg.

Markten als Japan, Zuid-Korea en India bleven ook in de groeizone ondanks een verzwakking van het momentum. De PMI voor de eurozone daalde eveneens tot een 22-maands dieptepunt. Duitsland verloor bijna drie punten en kwam daarmee uit op het Europese gemiddelde van 52 punten. Ook in de VS daalde de index. De industrie deed het bijzonder goed in Nederland (55,1) en Zwitserland (59,1). Daarentegen was de situatie gespannen in Polen (44,4) en Turkije (48,1).

VDW activiteiten op de AMB

Ook dit jaar neemt de VDW weer deel aan de AMB met verschillende activiteiten, zoals de ondersteuning van een uniforme taal voor werktuigmachines en componenten. Met umati, dat is gebaseerd op OPC UA, wordt het een stuk eenvoudiger om werktuigmachines en productiegerelateerde IT-systemen met elkaar te verbinden. Achtergrondinformatie en antwoorden op vragen worden gegeven op umati@AMB2022 in Halle 10, stand A75, en op de themadag ‘Digitalisering, Netwerken en Connectiviteit (umati)’ op vrijdag 16 september in de AMB Trend Lounge in de foyer van de oostelijke ingang / ICS conferentiecentrum.

Over AMB

AMB presenteert sinds 1982 hoogtepunten uit de internationale metaalverwerkende industrie. De laatste AMB in 2018 trok meer dan 90.000 vakbezoekers en meer dan 1.400 exposanten naar Stuttgart. Op een expositieoppervlakte van ongeveer 120.000 vierkante meter toonden de exposanten innovaties en verdere ontwikkelingen voor verspanende machines, precisiegereedschappen, meetsystemen en kwaliteitsborging, robots, werkstuk- en gereedschapsbehandeling, industriële software en engineering, componenten, en accessoires. AMB 2022 vindt plaats van 13 t/m 17 september 2022.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Duitsland blijft export-wereldkampioen werktuigmachinebouw

20-03 “We verdedigden daarmee onze wereldtitel tegen China en Japan”, zegt directeur Markus Heering van…

Bedrijf en Economie

Industriële productie lijkt bodem te hebben bereikt

01-03 Er was in februari sprake van een slechts geringe verslechtering van de bedrijfsomstandigheden in…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachine-industrie verwacht productiedaling in 2024

22-01 Sinds begin vorig jaar zijn er duidelijke tekenen van een vertraging van de binnenkomende…

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Bedrijf en Economie

Met vrijwel alle seinen op rood hoopt industrie op zachte landing in 2024

02-01 De bedrijven verkleinden in december wederom de productieomvang, terwijl het aantal ontvangen nieuwe orders…

Bedrijf en Economie

Beurshallen AMB 2024 weer volledig bezet

04-12 “Het huidige aantal standregistraties is een duidelijke indicatie van het belang van AMB voor…

Bedrijf en Economie

Orderintake Duitse werktuigmachinebouw laat nog geen ommekeer zien

13-11 De binnenlandse bestellingen lagen 8 procent onder het niveau van vorig jaar, terwijl de…

Plaatbewerking

umati richt zich op internationale vormtechnologie

11-11 Dr. Alexander Broos, hoofd Onderzoek en Technologie en projectmanager van umati bij de VDW,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV