Veiligheid zit bij genomineerden IJzersterk bedrijf in de haarvaten

De genomineerden voor IJzersterk bedrijf 2018 zijn bekendgemaakt. De verbetercoaches van het platform 5xbeter hebben zeven bedrijven in de metaalbewerking en metalektro benoemd, die zich volgens de jury hebben ingezet op het gebied van veilig en gezond werken. De winnaars in beide categorieën zullen tijdens De Week van Veilig en Gezond Werken bekend worden gemaakt.

Deze week is een initiatief van 5xbeter. Het platform zet zich in voor veilig en gezond werken in de metaalbewerking en metalektro en organiseert jaarlijks een Veiligheidsweek om met voorbeelden en verhalen uit de praktijk werkplekken veiliger en gezonder te maken. Van 18 tot en met 22 juni rijden de 5xbeter-truck en ijscowagens door het land. Dit jaar staat de week in het teken van gevaarlijke stoffen.

Elk jaar beloont 5xbeter de inspanningen van bedrijven op het gebied van veilig en gezond werken met de titel IJzersterk bedrijf. Dit jaar zijn genomineerd Gelre Metaalwaren, Kubo Productie, Kuenen en Roveron in de sector metaalbewerking. In de categorie metalektro zijn Anamet Europe, Legrand en Nijhuis Industries genomineerd. Alle bedrijven hebben op verschillende wijze aanpassingen gedaan in hun bedrijf om de veiligheid van de medewerkers te verbeteren. Zo heeft Anamet Europe de term ‘even snel’ uitgebannen. KAM-coördinator Wim Ottink loopt regelmatig rondes door de fabriek en spreekt medewerkers direct aan als de veiligheid of gezondheid in het geding is. “Ik geef uitleg waarom we bepaalde afspraken hebben gemaakt en maak de waarden van de regels duidelijk”, aldus Ottink. “Hiermee is veel draagvlak bij de werknemers ontstaan. Voortdurend kijken, praten en zo nodig aanwijzingen geven: blijven communiceren is hier het devies.”

Veiligheidsbesef
Ook Kubo Productie uit Monster heeft grote stappen gezet als het gaat om gezond en veilig werken. “In technische opzicht is er veel verbeterd,” vertelt Verbetercoach Annemieke Leegwater. “Maar vooral hoe omgesprongen wordt met veiligheid en gezondheid. Het zit nu als het ware in de haarvaten van de bedrijfsvoering. Werd bij de aanschaf van een nieuwe machine of productiemiddel voorheen gekozen voor de meest goedkope oplossing, nu wordt bij dit proces nu de QHSE-functionaris betrokken. Veilig en gezond werken is niet langer alleen maar iets van het management. Het veiligheidsbesef op de productievloer is enorm toegenomen.”

5xbeter kubo topfit

Bij Kubo telt niet alleen veilig werken maar ook de vitaliteit en gezondheid van de medewerkers. Hiervoor is in 2017 het Kubo Topfit programma gelanceerd.

Creatieve oplossingen
Een derde genomineerde is Roveron uit Rotterdam. “Bij dit bedrijf merk je de intrinsieke motivatie om te zorgen dat medewerkers veilig en gezond kunnen werken”, vertelt verbetercoach Susanne Rambali. “Roveron wil dat alle medewerkers iedere dag veilig en gezond naar huis gaan. Het bedrijf staat open voor verbetermogelijkheden, pakt deze op en weet 5xbeter en de Verbetercoach goed te benutten. Roveron heeft creatieve, eenvoudige oplossingen om de veiligheid van de machines te verbeteren. Het bedrijf is kritisch wanneer een nieuwe machine geleverd wordt. Zo werd een nieuwe ponsmachine niet geaccepteerd, omdat deze ondanks een CE-keurmerk onveilig bleek te zijn bij gebruik.”

Aanpak gevaarlijke stoffen op werkvloer
Deze week is het programma Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen van start gegaan. Dit vierjarige programma van de overheid richt zich op de preventie van beroepsziekten en omvat ook een bewustwordings- en voorlichtingscampagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen. Met het programma, waarbij werkgevers, brancheorganisaties en arboprofessionals worden betrokken, gaat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.aan de slag met de aanpak van gevaarlijke stoffen op de werkvloer. In veel sectoren wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, die niet altijd zichtbaar zijn maar op de langere termijn ernstige longaandoeningen kunnen veroorzaken, zoals kwartsstof, houtstof, isocyanaten, dieselrook en lasrook. Het probleem speelt in veel branches en sectoren, zoals de bouwsector, de hout- en meubelindustrie, de auto- en transportindustrie en de metaalsector. Het ministerie en de campagnepartners vragen de komende maanden aandacht voor de risico’s en gevolgen van onveilig werken met gevaarlijke stoffen en dragen concrete oplossingen aan. Via een online campagne, werkbezoeken en netwerkbijeenkomsten waar goede voorbeelden steeds centraal staan, spoort het ministerie werkgevers en werknemers aan om werk te maken van een verstandige omgang met gevaarlijke stoffen.

Congres
De winnaars van de IJzersterk award worden tijdens het negende 5xbeter Congres op 25 juni in Evenenentenhal Gorinchem bekendgemaakt. Onder het motto ‘weet waar je mee werkt en voorkom blootstelling aan gevaarlijke stoffen’ wordt een dag lang aandacht besteed aan alle aspecten van veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen. Tijdens de week en op het congres worden activiteiten en workshops georganiseerd waarin de risico’s van gevaarlijke stoffen in kaart worden gebracht.

www.5xbeter.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Safety on pole position

08-05 Dat veiligheid hand in hand kan gaan met topprestaties leveren, laat de Formule 1…

Personeel en Opleiding

Verbetercheck Fysieke Belasting vernieuwd

08-03 Productiewerk in de metaal is vaak fysiek zwaar. 30% van het verzuim in deze…

Personeel en Opleiding

5xbeter over actuele veiligheidsthema’s

26-10 5 bijeenkomsten met een update over actuele veiligheidsthema’s, uitleg over de Verbeterchecks en de…

Personeel en Opleiding

“Je kunt niet de hele dag fysiek zwaar werk doen”

13-10 Maar liefst 2 op de 5 werknemers in Nederland heeft te maken met lichamelijke…

Plaatbewerking

KUBO snijdt grote diversiteit in een hoog tempo

07-09 En dat is precies wat KUBO nodig heeft. Het bedrijf realiseert complete kasprojecten en…

Verbinden

Extra editie webinar Lasrook

11-05 5xbeter heeft per 1 juli 2020 de Verbetercheck Lasrook geactualiseerd. Om aan de veiligheidsrichtlijnen te…

Verbinden

Veilig lassen in 5 stappen

14-04 De Check van 5 Lasrook is een doorontwikkeling van de Verbetercheck Lasrook.  Hij werkt…

Bedrijf en Economie

Praktische handreiking voor veilig werken in MKB-metaal

13-05 Koninklijke Metaalunie en FME hebben voor hun lidbedrijven een praktische handreiking opgesteld voor de…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021