Voor het maximale aan diameters: de Fein KBU 110-4 M

0

Fein presenteert de universele magneet-kernboormachines KBU 110-4 M. Deze rechts-/linksdraaiende magneet-kernboormachine met vier versnellingen, krachtige slag en Weldon-32-houder boort diameters tot 110 mm bij boordieptes tot 100 mm.

De machine ondersteunt gebruikers bij zware boorwerkzaamheden en grote lasconstructies in bijvoorbeeld de speciale machine- of staalfundamentbouw. Christian Kreb, productmanager kernboren bij Fein, benadrukt de kracht van de machine. “Wij hebben deze ontwikkeld voor gebruikers die grote onderdelen bewerken. Want daarvoor zijn stevige machines nodig die de gebruikers bij de bediening een uitstekend boorgevoel bieden. De machine heeft veel kracht, is eenvoudig te hanteren en bereikt boordiameters tot 110 mm. Precies deze diameters bood Fein tot nu toe nog niet aan. Maar ze zijn nodig en klanten vragen ernaar.” Met vier versnellingen kan de KBU 110-4 M universeel voor alle boorwerkzaamheden worden gebruikt: voor kernboren, spiraalboren, tappen, verzinken en ruimen. Bij de laatste twee is de toerentalverlaging essentieel en ook hier ondersteunt de machine de gebruiker: in de langzaamste versnelling kan deze extra terugvallen op de elektronische toerentalverlaging en de boor naar 60 omwentelingen per minuut vertragen.

Meer dan genoeg slag
De kern van de KBU 110-4 M is de 1700 watt motor met hoog vermogen, die voor een hoog draaimoment zorgt. Bij de booras komt een maximale kracht van 250 Nm aan. Door de MK4-houder is het gebruik van standaard MK-gereedschappen mogelijk. Fein heeft op deze eisen gereageerd en de machine uitgerust met een slagbereik van 400 mm. Dit kan handmatig in drie standen worden versteld. Om ervoor te zorgen dat metaalbewerkers ook hun oude kernboor met Fein QuickIN of met 3/4 inch Weldon-houder kunnen blijven gebruiken, heeft Fein telkens een adapter ontwikkeld. Door het mechanische drijfwerk met vier versnellingen kunnen gebruikers het toerental aanpassen aan de betreffende boorklus en zelfs tappen tot M36 – iets wat belangrijk is voor constructeurs die zich moeten bezighouden met zware toepassingen, aldus Christian Kreb: “Metaalbewerkers moeten deels voor gigantische constructies grote schroefdraadgaten tot M36 tappen. Deze kunnen niet allemaal op stationaire machines worden gemaakt. Ook worden veel onderdelen aansluitend voorzien van een poedercoating. Reeds getapte schroefdraadgaten moeten ze dan nasnijden en dat is een uitdaging, vooral dergelijke afmetingen tot M36: dat spelen wij nu klaar.”

Hoge magneethoudkrachten
Hoge motorkrachten en veel slag vragen om een nog hogere magneethoudkracht van de machine – alles voor de veiligheid van de gebruiker en voor de bescherming van de machine. Daarvoor zorgt de magneet met een houdkracht van 23.000 Newton. Daarnaast heeft de machine een geïntegreerde draaimomentsteun die het kantelpunt van de machine verder naar achteren verplaatst. Het gebruik van de draaimomentsteun komt overeen met een houdkracht van nog eens ongeveer 1000 Newton die bij de magneethoudkracht van 23.000 Newton komt. Een comfortabele aanduiding van de magneethoudkracht signaleert de gebruiker, wanneer de machine betrouwbaar door de magneet is beveiligd: permanent groen licht betekent een houdkracht van 100 procent. De machine is veilig op het werkstuk vastgezet; als de houdkracht is belemmerd, begint het licht te knipperen. Voordat de gebruiker een gat boort, meet de machine de afstand tussen werkstuk en magneet. Als de afstand bijvoorbeeld door ongelijke oppervlakken groter wordt, zoals bij laklagen of hamerslag het geval kan zijn, dan ontstaat een luchtspleet die de magneethoudkracht vermindert – een veiligheidsrisico voor gebruiker en machine waar de aanduiding op wijst. Voor zover de machine toch mocht kantelen of wegglijden, stopt een kantelsensor de machine binnen enkele seconden. Voor de bescherming van de machine en het gereedschap is bovendien een draaimomentslipkoppeling geïntegreerd, die ingrijpt wanneer het geplaatste gereedschap blokkeert. Dat wordt bereikt, doordat de slipkoppeling bij overbelasting de aandrijving ontkoppelt. Ook de motorkabel van de KBU 110-4 M is beveiligd en wel door een speciale beschermslang.

Vijf vermogensklassen
Omdat de eisen van eindgebruikers aan functionaliteit, prijs en vermogen deels net zo verschillend zijn als de werkzaamheden die ze elke dag verrichten, zijn er vijf vermogensklassen: Mobile, Economical, Compact, Universal en Automatic. Tot de vermogensklasse Mobile behoort de KBH-serie met kernboormachines die gebruikers flexibel en met de hand geleid kunnen bedienen. De Economical-klasse biedt magneet-kernboormachines met een basisfunctionaliteit die in het lagere prijssegment zijn ingedeeld. Bij de Compact-klasse is de grootte geoptimaliseerd. Magneet-kernboormachines van de Automatic-vermogensklasse beschikken over een volautomatische boorvoeding die efficiënt werken garandeert.De KBU 110-4 M behoort tot de Universal-klasse die door een breed spectrum aan functionaliteiten heel veel toepassingsmogelijkheden biedt en boordiameters tot 110 millimeter bereikt.

Fein, stand 309