Vraag naar reiniging barst los door domino effect

Gibac Chemie uit Apeldoorn is er van overtuigd dat op korte termijn de vraag naar reinigingsmachines fiks zal toenemen. Mede door highend OEM’ers, zoals ASML en Zeiss, hebben toeleveranciers de laatste jaren fors geïnvesteerd in het machinepark om de stijgende orderintake te kunnen beantwoorden. Daarmee neemt ook het aantal producten toe dat aan hoge reinheidseisen moet voldoen.

Gibac presenteert de Pero dampontvetter op METAVAK. Dampontvetten heeft als grote voordeel dat cross-contaminatie is uitgesloten. Daarnaast is de cyclustijd aanzienlijk korter dan bij een waterige reinigingsstraat.

Het gevolg is dat het voor steeds meer toeleveranciers interessant wordt om de reiniging in eigen huis te halen. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in Grade 2 reiniging kunnen zich op de METAVAK-stand van Gibac laten informeren over alles wat er bij reinigingstechniek komt kijken.

Gibac laat de voordelen zien van dampontvetten met behulp van een Pero dampontvetter. Het dampontvetten is de meest efficiënte oplossing voor Grade 2 reinigen. Het grote voordeel van de reinigingstechniek is dat het reinigingsmiddel altijd schoon is, waardoor in tegenstelling tot waterige reinigingssystemen, cross-contaminatie wordt uitgesloten. Daarnaast is er met dampontvetten een korte cyclustijd te behalen.

Waar een waterige reinigingsstraat een cyclustijd heeft tot wel 24 uur, kan dat met een dampontvetter teruggebracht worden naar minder dan 25 minuten. Dat komt met name omdat het vlekvrij drogen enorm veel tijd en handmatige handelingen in beslag neemt, terwijl bij het dampontvetten de producten met behulp van vacuümtechniek en condensatiedrogen worden gedroogd. Niet alleen is dit vele malen sneller dan het klassieke uitstoken, maar het eindresultaat is ook schoner.

“Uiteraard is het behalen van hoge reinheid niet alleen mogelijk met een reinigingsmachine. Reinheid is alleen te verkrijgen wanneer het hele proces klopt. Dat begint al bij het water uit de kraan en de emulsies in de bewerkingsmachine. Een vervuiling kan door allerlei oorzaken optreden. Elk deeltje dat de chemische structuur van het product nadelig kan beïnvloeden is een risicofactor. Wat we ook op METAVAK weer duidelijk willen maken, is dat het voorkomen van verontreiniging nog veel belangrijker is dan het reinigingsproces. Wat er niet op zit hoeft er immers ook niet af.”

Krijg Grade 2 onder de knie

Tjerk Kaastra, directeur van Gibac, merkt op dat steeds meer bedrijven op zoek zijn naar manieren om de reinheid van processen en producten naar een hoger niveau te brengen. “Veel maakbedrijven zien het aantal producten die een reiniging nodig hebben toenemen. Waar het tot voor kort interessant was om de reiniging uit te besteden, wordt de ROI van een eigen cleanroom en reinigingsmachine bij grotere aantallen producten toch steeds interessanter.” Volgens Gibac is het belangrijk dat maakbedrijven zich meer gaan verdiepen in reiniging.

Op dit moment is Grade 2 reinigen voor veel bedrijven al een hele opgave, terwijl Grade 1 al in de startblokken staat. En om de eisen die bij Grade 1 horen te behalen, zijn veel complexere oplossingen nodig. Bij Grade 1 mogen er immers geen moleculaire verontreinigingen meer op het product zitten. Dat betekent dat de hele keten, van het ruwe materiaal, de productie, het verpakken tot aan het transport, aan de hoogste eisen moet voldoen. Daar is voor het gros van de toeleveranciers nog een grote stap te maken en is het zaak om eerst Grade 2 onder de knie te krijgen.

Gibac Chemie
Stand D101

Voor gratis toegangstickets METAVAK Gorinchem kun u zich hier AANMELDEN met gebruik van code 2156

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Topfinish maakt polijsten, ontbramen en reinigen tastbaar

13-10 Tijdens de beurs presenteerde de specialist het finishen van lasergesneden sleutelhangers. Bezoekers konden hiermee…

MetavakNieuws

METAVAK erg positief verlopen voor zowel exposanten als bezoekers

11-10 “Het sentiment was bij zowel bezoekers als exposanten erg positief. Na een jaar noodgedwongen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Dormatec creëert stabiel proces met randapparatuur

03-10 Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei…

MetavakNieuws

Krachtige, alles-in-één software voor metaalbedrijven

01-10 ECI is ontstaan vanuit de samenwerking tussen gerenommeerde softwareleveranciers van de producten Bemet (voorheen…

MetavakNieuws

Topfinish – 30 jaar finishing

01-10 De afmetingen van de machines vormen een leuke uitdaging voor Topfinish, en ook voor…

MetavakNieuws

Drie-assige Doosan SVM 4100 maakt debuut op METAVAK

01-10 De Doosan SVM 4100 is geoptimaliseerd voor lichte bewerkingen en biedt een hoge productiviteit…

MetavakNieuws

Slim leren, slim produceren en slim verdienen

01-10 Het is voor het eerst dat de vakbeurs METAVAK de handen ineen slaat met…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X