We eten veel uit blik; productie verpakkingsstaal Tata Steel draait op volle kracht

0

De verkoop van ingeblikt voedsel is door de coronacrisis sterk gestegen. Daarom draait de productie van verpakkingsstaal van Tata Steel zowel in Nederland als in de UK en België op volle kracht.

Tata Steel levert verpakkingstaal aan producenten binnen de voedselmiddelenindustrie, waaronder ingeblikte groenten en melkpoeder voor babyvoeding. Simone Vooijs, Director Operations Packaging bij Tata Steel: “Ingeblikt voedsel blijft lang goed met behoud van vitaminen en speelt dan ook een belangrijke rol in het ervoor zorgen dat iedereen genoeg voedsel in huis heeft. Onze klanten zien daardoor een grote toename in de vraag naar hun producten en reageren daarop door hun productie op te schalen en de voorraden op peil te houden. Wij zijn een belangrijk onderdeel in de voedselketen en pakken onze rol door zoveel en zo snel mogelijk verpakkingsstaal te blijven leveren, onder de huidige omstandigheden.”

Optimale samenwerking

Maar terwijl de vraag stijgt, heeft Tata Steel  ook de nodige maatregelen moeten nemen om te kunnen blijven produceren. Ook Tata Steel heeft te maken met de gevolgen van het coronavirus, waarbij het beschermen van de medewerkers prioriteit heeft. Ron van der Haag, Chef van de Wacht bij de fabriek van verpakkingsstaal “De productie van verpakkingsstaal vindt plaats in een serie van installaties achter elkaar, elk met een andere stap in het productieproces. Een complex proces waar samenwerking essentieel is. Normaal gesproken, komt iedereen elke ochtend samen om de productie voor die dag door te nemen. Dat gaat nu via Skype. Daar is niet iedereen even comfortabel en vaardig mee. Het voelt ook wat raar dat we onze lunch afhalen en dat we dat niet samen kunnen doen. Bovendien zijn er ook uitdagingen, zoals collega’s die thuis de kinderen op moeten vangen.”

De werkplekken zijn inmiddels zo ingericht dat 1,5 meter afstand tussen personen gegarandeerd kan worden. Daarnaast zijn mensen die thuis kunnen werken gevraagd dat te doen. Verder wisselen experts in het productieproces elkaar af om te voorkomen dat ze tegelijkertijd ziek zouden kunnen worden en dit tot problemen leidt op cruciale plekken in het proces. Ook tussen de verschillende locaties in Nederland, de UK en België is veel contact om ‘best practices’ te delen.

Tata Steel levert rollen verpakkingsstaal aan zijn klanten, die hier blikken van maken. De rollen staal wegen gemiddeld 10 ton en zijn vaak maar 0,2 mm of dunner. Maar liefst 95 procent van al het blik wordt in Nederland weer opgehaald en gerecycled, significant meer dan andere verpakkingsmaterialen. Daarmee behoort Nederland tot de top in Europa.