Young cuttingtools: kennisoverdracht steeds belangrijker

0
282

Welke verspaner wil dat nu niet: een freesprogramma aangereikt krijgen waardoor een product nog maar 33 minuten op een machine hoeft te lopen in plaats van 52 minuten. Dat is pure winst! Young cuttingtools heeft hier onlangs een klant mee geholpen en kan dit ook voor andere verspaners realiseren. De aanbieder van een totaalpakket aan verspanende gereedschappen ontwikkelt zich steeds meer tot een partner die niet alleen de juiste tooling levert, maar ook de kennis die nodig is om efficiënt te verspanen. “Daarmee ligt de efficiencywinst voor het oprapen”, zegt René van Ommen.

 

2018 was me het jaartje wel voor hem: Young cuttingtools nam deel aan de TechniShow en organiseerde daar een seminar, het bedrijf verhuisde van Hapert naar Eersel en René van Ommen nam afscheid van zijn compagnon. Daarnaast investeerde hij ook nog eens in een nieuwe medewerker en een licentie van het CADCAM-programma hyperMILL om klanten heel gericht te kunnen adviseren. Maar na al die drukte is de organisatie aan het begin van het nieuwe jaar nu wel klaar om flinke stappen te gaan maken.

Markt vraagt kennis
“Er is heel wat gebeurd sinds we in 2011 zijn begonnen”, vertelt Van Ommen. “Toen moesten we de deuren langs om de verspanende gereedschappen van YG-1, een van de grootste producenten van round tools (boren, tappen, frezen) ter wereld, te verkopen. Nu zijn we contractleverancier van onder meer de VDL groep en hebben we veel klanten die in de toeleverketen van ASML zitten. Je merkt nu in de markt dat er meer kennis nodig is. Niet alleen van gereedschappen, maar ook van het stukje programmeren dat daar bij hoort en de freesstrategieën. Daarom heeft Young cuttingtools in 2018 geïnvesteerd in een samenwerking met CNC Consult. Mede daarvoor is onze nieuwe medewerker Kees Raaijmakers in dienst getreden. Een ervaren rot in het vak die veel ervaring heeft met hyperMILL en het programmeren, opspannen en bewerken van onder andere titanium producten. Met zijn kennis kunnen we onze klanten enorm helpen.”

Meekijken in proces van klant
Je komt tegenwoordig als gereedschappenleverancier niet zo maar meer binnen bij klanten. Iedereen heeft het druk en moet alle zeilen bijzetten om de levertijden haalt. Tijd om eens kritisch te kijken naar mogelijke verbeteringen in het productieproces om efficiënter te gaan produceren, is er vaak niet. Toch kan juist daarin de oplossing liggen: wie er in slaagt sneller te produceren, standtijden van gereedschappen te verlengen en wisseltijden te verkorten, haalt makkelijker de levertijden. “Wat wij graag willen, is meekijken in het proces van onze klant”, verklaart Van Ommen. “We zetten hun werk in onze computer en gaan daar dan mee aan de slag. Dat kan veel winst opleveren. De klant hoeft dan alleen maar het programma te laden, onze gereedschappen te gebruiken en hij kan gaan. Met deze manier van werken boeken we al veel succes in met name het hogere segment van de markt.”

young cuttingtools
Young cuttingtools kan de klanten naast de gereedschappen ook de programma’s en de freesstrategieën bezorgen om zo efficiënt mogelijk te produceren.

TitaNox frees
De Koreaanse gereedschappenproducent YG-1 is en blijft de belangrijkste vertegenwoordiging van Young cuttingtools, dat daarnaast ook diverse andere dealerschappen heeft voor wisselplaten, opspan- en meetgereedschappen en gereedschappen voor rol- en walsbewerkingen. “Er zit veel kennis bij YG-1 en de ontwikkelingen gaan geweldig hard in Korea. Bijvoorbeeld op het gebied van exotische materialen, zeker in de luchtvaartindustrie. YG-1 heeft een speciale tak, die alleen maar voor de luchtvaart ontwikkelt. Ze maken speciale gereedschappen voor alle grote producenten in die industrie.” Een recent op de markt gebracht product is onder meer de TitaNox frees. Young cuttingtools boekt daarmee hele goede resultaten bij een machinefabriek. “In plaats van één pallet producten kunnen ze nu in een keer vier pallets draaien en ze realiseren een poductieverbetering van 30 procent ten opzichte van de gereedschappen van concurrenten. De TitaNox frezen kunnen ze bovendien ook nog laten slijpen voor hergebruik.”

Wisselplaten
Ook is YG-1 gestart met de productie van wisselplaten. Hiervoor is een compleet nieuwe fabriek gebouwd, die nu al op een productie van 30 miljoen wisselplaten per jaar zit. Young cuttingtools biedt deze reeds aan in Nederland, naast die van Korloy en Avantec. Ook heeft YG-1 een technologiecentrum opgezet in Duitsland. Hier werken nu al twintig medewerkers, een aantal dat binnen 5 jaar moet groeien naar vijftig. Ze zijn continu bezig met het bieden van technische ondersteuning aan Europese klanten en het maken van specials, met name de voor de automotive productie. Ook Young cuttingtools kan een beroep doen op de applicatie engineers van YG-1 voor ondersteuning op locatie bij de klant. Maar daarnaast kan Young cuttingstools uit het brede YG-1 assortiment ook simpele boren en tappen leveren voor smid op de hoek. “Ook dat blijft een belangrijke markt voor ons”, aldus Van Ommen, wiens bedrijf er door de verhuizing van Hapert naar Eersel flink op vooruit is gegaan. De werkplekken, het magazijn, de logistiek en de ruimtes voor overleg en opleiding zijn nu prima in orde en er is ruimte voor verdere groei. “Vooral onze kennisoverdracht zal steeds verder toenemen”, zegt René van Ommen. “Ik kan me zo maar voorstellen dat hier over een aantal jaren vier of vijf mensen zitten, die bezig zijn met het maken van de optimale freesprogramma’s voor onze klanten.”