Zes tips om je weerbaarheid als maakbedrijf te vergroten

Hoe vergroot je als industriële organisatie je weerbaarheid om sterker uit de coronacrisis te komen? Zes tips van Rohit Gupta, VP en Head of Products & Resources Europe bij Cognizant, een wereldwijd opererende dienstverlener die klanten helpt hun business-, operationele en technologiemodellen te transformeren voor het digitale tijdperk.

Binnen veel bedrijven zorgde de coronacrisis ervoor dat de productie afnam, deels stopte of zelfs compleet stil kwam te liggen. Hoewel de machines weer beginnen te draaien, zijn de gevolgen van de crisis nog duidelijk voelbaar. Volgens het CBS lag de productie van de industrie in september 7 procent lager dan een jaar eerder. Managers verloren enig vertrouwen in de toekomst en dat alles is een direct gevolg van de klap die de maakindustrie al in maart kreeg te verduren. “Het hervatten van productie is slechts één uitdaging waar organisaties voor staan”, zegt Rohit Gupta van Cognizant. “De andere is het ontwikkelen van meer veerkracht in de organisatie voor verdere gevolgen van de pandemie. Of van een andere crisis in de toekomst, dat maakt niet uit. Als we in de toekomst thuis blijven werken, of nog meer thuis gaan werken, moet werk op afstand geoptimaliseerd worden.” Gupta komt vervolgens tot de volgende tips:

 1. Maak méér gebruik van IoT-sensoren en -apparaten
  Het Internet of Things (IoT) maakt van elk apparaat, elk onderdeel, een potentiële datagenerator. Het omarmen van deze techniek maakt het mogelijk een volledig overzicht van de werkvloer te hebben. Management- of visualisatiesystemen maken alle processen in je organisatie, die ook op afstand bestuurd en gemonitord kunnen worden, inzichtelijk. Er zijn natuurlijk verschillende voordelen: data vanuit de sensoren kan bijvoorbeeld voorspellingen maken (voor preventief onderhoud) of bottlenecks in je productieproces in kaart brengen die – tot nu toe – onzichtbaar waren binnen de organisatie.
 2. Breid productienetwerken uit: blockchain is er klaar voor
  Organisaties moeten nieuwe technologieën in de bedrijfsvoering durven omarmen. Blockchain is simpel gezegd een manier waarop je een deel van een productieketen (proces, product, logistiek, wat dan ook) op een veilige manier traceerbaar en transparant maakt. Het is één van de innovaties van de afgelopen jaren die nu echt klaar is voor massale implementatie. Met blockchain beheer je jouw netwerk van leveranciers efficiënter en veiliger. Bovendien maakt de techniek uitbreiding van je supply chain eenvoudiger, zodat je een grotere diversiteit in leveranciers (en dus mogelijke grondstoffen) krijgt. Ook dát maakt je meer weerbaar in tijden van crisis; het voorhanden hebben van alternatieve productiebronnen. Blockchain helpt daarbij.
 3. Maak gebruik van de virtuele werkplek
  Productiebedrijven zijn tegenwoordig al behoorlijk gedigitaliseerd, met uitgebreide controlesystemen voor apparaten en processen, IT-systemen en meer. Fabrieken hebben daarom vaak al de infrastructuur die nodig is om virtuele werkplekken te kunnen ontwerpen. Een overkoepelend platform kan de data uit de voorgenoemde systemen bundelen, waarmee procesleiders real-time overzichten kunnen genereren en inzien van hun business, ongeacht hun locatie. Data kan met alle betrokkenen in de supply chain gedeeld worden, om zo samen trends te constateren in de keten. Dit leidt tot snellere, betere besluitvorming als het gaat om gebruiken van grondstoffen en andere productiefactoren. Zo kunnen organisaties veel sneller werkzaamheden verplaatsen als in fabriek 1 een deel van het personeel corona blijkt te hebben. Doordat het probleem snel bekend is, ook in fabriek 2, zou die tweede locatie een deel van het productiewerk over kunnen nemen, om op die manier zo weinig mogelijk tijd en geld te verliezen.
 4. Video monitoring op afstand met 5G
  Heb je specialisten in dienst met zeer specifieke kennis van bepaalde delen in je productielijnen? Bij calamiteiten kun je hen, op afstand, helpen met een zo goed mogelijke videoanalyse van het probleem. Met goede video en IoT-data kan de expert helpen met een diagnose van het probleem, of reparaties op afstand aansturen. Dit kan alleen als de video zo scherp mogelijk is, en daarom moet 5G de nieuwe standaard worden in je bedrijf. Met zijn hoge capaciteit en minimale vertraging is het veel beter geschikt dan oudere, tragere netwerken.
 5. Versnel de adoptie van VR en AR
  ‘Social distancing’ zorgt ervoor dat er meestal minder mensen op de fabriekswerkvloer aanwezig zijn. Om toch optimaal te kunnen blijven produceren, zijn nieuwe oplossingen nodig, zoals virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Stel je voor dat je gewoon op 100 procent van je capaciteit kunt blijven produceren, maar dat slechts één derde van het personeel aanwezig hoeft te zijn. Twee derde zou dan op afstand werken, geholpen door VR en AR. Met enige scholing en oefening kunnen zelfs taken als boren of frezen op afstand gedaan worden met een AR-headset.
 6. Blijf vooruitkijken
  Maatregelen zoals hierboven beschreven kunnen de veerkracht van je organisatie enorm vergroten, in de huidige crisis maar ook in andere crisissituaties. Om ze te kunnen realiseren, is een sterke visie, gericht op digitalisatie, noodzakelijk. Een groot deel van deze visie bestaat uit de voorbereidingen die nodig zijn om mensen thuis te laten werken als dat nodig is. Veiligheid voor werknemers en partners zijn altijd het belangrijkst, daarnaast wil je zoveel mogelijk je werkcapaciteit behouden. Technologieën in een Industrie 4.0-omgeving geven je handvaten om deze doelen te bereiken en maken je bedrijf tegelijkertijd sterker, geven het méér veerkracht en zorgen voor méér flexibiliteit.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Mega-investering staalproducent thyssenkrupp

08-03 Thyssenkrupp maakt haast met deze mega-investering, die een onderdeel is van de Strategie 20-30.…

Plaatbewerking

Q-Fin machines 4.0 ready

08-03 Q-Fin levert vanaf nu zijn ontbraam- en finishmachines met programma-keuze in het bedienmenu. De…

Automatisering

Robots reinigen ziekenhuisbedden

06-03 Weber Hospital Systems, opgericht in 2017, is onderdeel van Weber Machinebouw. De basis van…

Verspanen

Hermle wordt dienstverlener op gebied van Additive Manufacturing

05-03 De naam MPA staat voor Metal-Powder-Application, een proces dat ongeveer zeven jaar geleden door…

Transport en Logistiek

Sensor op Linde reachtrucks voorkomt schade aan stellingen

04-03 Schade aan stellingen door een aanrijding resulteert in aanzienlijke kosten en vertragingen door stilstand.…

Bedrijf en Economie

Industrie slaat weg in naar breed gedragen herstel

04-03 Terwijl in 2020 sprake was van een krimp (-5 procent), kwam het herstel in…

Transport en Logistiek

Elektrische vacuümgrijper voor zwaar palletiseerwerk

03-03 Hierdoor is de grijper zeer geschikt voor diverse toepassingen in allerlei sectoren, van cosmetica…

Verspanen

Schunk opent applicatiecentrum CoLab

03-03 De mogelijkheden voor automatisering zijn divers en nieuwe technologieën breiden het spectrum voortdurend uit.…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X