Zijn de staalprijzen over hun hoogtepunt?

De opwaartse trend bij de staalprijzen lijkt even te stagneren, zo signaleert Noviostaal in de april-editie van haar nieuwsbrief Staaljournaal.  “Als reactie daarop horen we er inmiddels veel speculaties over de vraag in welke richting de prijzen de komende maanden zullen gaan.”

De grote orderstroom van begin dit jaar bij de Europese staalfabrieken lijkt inderdaad wat afgeslankt te zijn waardoor de levertijden van sommige staalproducten wat korter zijn geworden. Daarnaast heeft Europese Commissie besloten om voor een aantal landen, zoals Brazilië, Rusland en Servië, de voorgenomen anti-dumping maatregelen niet door te voeren. Dit heeft ervoor gezorgd dat de importmogelijkheden voor de grotere verbruikers en traders aanzienlijk verbeterd werden, waardoor de Europese fabrieken dus wat meer concurrentie op de markt krijgen. Verder werd onlangs bekend dat China in voorige maand een record hoeveelheid ruw staal geproduceerd heeft (72 miljoen ton).

Staalproductiecapaciteit China
Deze informatie staat volgens de Nijmeegse staalhandelaar Noviostaal overigens in tegenstelling tot wat China eerder beweerde, namelijk dat het land bezig is de staalproductiecapaciteit fors af te bouwen. “Binnen 1 maand kan veel veranderen zo blijkt. Vorige maand meldden we nog dat de prijzen in China aan het stijgen zijn, maar inmiddels ontvangen we ook informatie dat in China, als gevolg van het grote aanbod van en de toch wat tegenvallende vraag naar staal, de prijzen ook onder druk zijn komen te staan. Om de vraag te stimuleren heeft één van de grotere fabrieken de prijzen voor warmgewalste rollen voor levering mei met zo’n € 40 per ton laten dalen. Uiteindelijk zal dit ook zijn gevolg in Europa kunnen krijgen. Immers zullen de Chinese fabrieken links of rechtsom toch proberen het teveel geproduceerde materiaal ergens in de wereld te gaan slijten.”

Voorbode van nieuwe verhogingen?
Daarbij komt dat India haar staalexport de afgelopen 12 maanden verdubbeld heeft. Per saldo zal vooralsnog dus globaal de balans tussen vraag en aanbod scheef blijven. Bovendien zijn de prijzen voor ertsen behoorlijk gedaald, terwijl die voor schroot ook instabiel zijn. Noviostaal: “Vandaar dan ook die eerdergenoemde speculaties met uiteenlopende opvattingen. Sommige experts denken dat de huidige prijsstabilisatie een voorbode van nieuwe verhogingen is. Een aanname die gebaseerd is op de te verwachten groei van het staalverbruik. Anderen zijn wat pessimistischer en geloven eerder in een daling. De marktontwikkelingen volgen elkaar snel op, zo schreven we al en dus is een lichte daling op korte termijn en over een korte periode niet ondenkbaar. Immers met de naderende zomervakantie neemt de behoefte aan staal altijd wat af en de vraag is hoe de Europese staalmakers hiermee om zullen gaan.”

Concentraties en overnames in Europa
Erg interessant noemt Noviostaal de ontwikkelingen over de concentraties en overnames van fabrieken binnen Europa. ArcelorMittal (AM) is samen met haar partner Marcegaglia (MARC) in overleg met de Italiaanse regering over de overname van ILVA. Bij dat overleg heeft men concurrentie van een andere Italiaanse fabriek. “ArcelorMittal is al de grootste staalproducent binnen Europa en als zij er in slaagt de Italiaanse fabriek over te nemen dan neemt haar totale aandeel in markt wederom toe. De besprekingen over een fusie van Tata Steel met de staaltak van ThyssenKrupp (TKS) lijken ook nader tot een eindresultaat te komen. Dat wordt ergens in augustus of september verwacht, waarmee het ook de 2e speler op de Europese staalmarkt zal worden. In die nieuwe setting hebben Tata/TKS en AM/MARC samen een marktaandeel binnen de EU van circa 70-75%.Verder schijnt het dat US Steel in Košice (Slowakije) overgenomen zal worden door de Chinese HeSteel Group (HBIS). Deze Chinese staalfabriek kocht in 2016 al de Servische staalfabriek Smederevo, maar treedt met de mogelijke aankoop van ‘Košice’ dan ook toe als producent binnen de Europese Unie. Wij zijn erg benieuwd hoe de EU-commissie op al deze ontwikkelingen zal reageren.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Onzekerheid heerst op staalmarkt

17-04 “Het zijn vooral deze twee tegengestelde feiten die de marktsituatie bepalen en de staalprijzen onder…

Materialen

Lente nog niet in zicht op staalmarkt

18-03 Hoewel staalprijzen traditioneel vaak stijgen bij de start van de lente, is dit nu…

Materialen

Stijging staalprijzen onwaarschijnlijk

19-02 Als redenen hiervoor noemt het StaalJournaal de dreiging van mogelijk meer en naar alle…

Materialen

Staalprijzen verder in de lift?

17-01 De vraag naar staal in Europa is nog altijd zwak. Enigszins opmerkelijk is volgens…

Materialen

Staalprijzen: houdt de stijgende trend aan?

20-12 Het StaalJournaal constateert in haar laatste editie van dit jaar dat de EU-staalproducenten een…

Materialen

Staalprijzen op keerpunt

20-11 Dit jaar heeft China, ‘s werelds grootste staalproducent, een afname in haar productie laten…

Materialen

Vraag en aanbod op staalmarkt uit balans

18-10 De prijs van steenkool is fors gestegen, terwijl andere grondstoffen geen grote schommelingen vertonen.…

Materialen

Staalprijzen: malaise houdt aan

13-09 De ontwikkeling van de staalprijzen vertoont een grillig patroon. Als gevolg van de hogere…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV