Zoller Smile is niet meer weg te denken bij TMF

TMF mechanical parts & assemblies in Tilburg produceert vooral prototypes, enkelstuks en kleine series. Daarom is het belangrijk dat de gereedschappen die worden ingezet meteen voldoen aan de specificaties. Hiervoor zorgt het gereedschapvoorinstel- en meetapparaat Smile 420 van Zoller, dat is geleverd door Laagland.

TMF (Tilburgse Machinefabriek) realiseert fijnmechanische componenten, assemblies, speciaal machines en apparaten op maat voor klanten in de automotive, halfgeleider, elektronica, glas, connector, verpakking, grafische en logistiek industrie. Dat doen de zeven technici van het bedrijf met behulp van 3-, 4- en 5-assige CNC-bewerkingsmachines, draaibanken en draadvonktechniek. Zo bewerken ze bijvoorbeeld hoogwaardige aluminium gietdelen voor de automotive industrie en maken ze complexe mallen voor de halfgeleider industrie. TMF levert in de meest voorkomende materialen zoals RVS, titanium, non-ferro en kunststof. Zo’n 60 procent van de omzet wordt behaald uit export naar Duitsland, België en Frankrijk.

Slimmer werken

Directeur Wiek Vrinds noemt zijn bedrijf een ‘no nonsense’ dienstverlener voor bedrijven met een R&D afdeling, die daarin toegevoegde waarde zoeken. “Wij bieden ondersteuning bij prototyping, R&D doeleinden en nulseries. Onze kracht is dat we doen wat we afspreken. Onze leverbetrouwbaarheid en onze flexibiliteit zijn daarbij heel belangrijk.”
Om die kracht te behouden en te versterken wil TMF daar waar het kan slimmer werken. In die filosofie past ook de investering in de Smile 420.

TMF participeert in het project Forze Hydrogen Electric Racing Team van de TU Delft met als doel het ontwikkelen van duurzame energie op het gebied van mobiliteit.

TMF participeert in het project Forze Hydrogen Electric Racing Team van de TU Delft met als doel het ontwikkelen van duurzame energie op het gebied van mobiliteit.

Deze is anderhalf jaar geleden aangeschaft bij en geïnstalleerd door Laagland, direct nadat Vrinds en zijn medewerkers tijdens een demonstratie in het kader van Zoller on Tour van de kwaliteit en de voordelen van dit gereedschapvoorinstel- en meetapparaat waren overtuigd. De keuze is gevallen op een Smile 420 vanwege de afmetingen van de gereedschappen die in de werkplaats in Tilburg worden gebruikt. “De Smile is ook in een kleinere versie 320 en een grotere 620 beschikbaar”, licht Michel Francken van Laagland toe. Hij is dé specialist op het gebied van de Duitse fabrikant Zoller, die al tientallen jaren door Laagland wordt vertegenwoordigd.

Gebruiksvriendelijke software

TMF heeft gekozen voor deze machine van Zoller vanwege de eenvoudige, betrouwbare en comfortabele bediening. De Smile verricht snelle hoognauwkeurige metingen en zorgt voor exact ingestelde gereedschappen. Ook de gebruiksvriendelijkheid van de software was een belangrijke reden om voor Zoller te kiezen. “De demonstratie liet zien hoe eenvoudig en eenduidig het gebruik hiervan is”, zegt Vrinds. “En in de praktijk is dat bevestigd.”
De Smile is uitgerust met de pilot software van Zoller. Dit is een omvangrijke en complete software-oplossing, die intuïtief is te bedienen en de gebruiker snel en betrouwbaar naar nauwkeurige meetresultaten leidt. Zelfs complexe meetopdrachten lukken direct. Tegelijk is de software zo omvangrijk in de functionaliteit dat er voor elk verzoek een oplossing is.

Dagelijks in gebruik

Het apparaat is robuust en kan voor dagelijks gebruik direct naast de CNC-machines worden geplaatst. Bij TMF heeft het dan ook een plek gekregen in de werkruimte, pal voor het 5-assige bewerkingscentrum DMU50-3rd van DMG Mori (met magazijn voor 120 gereedschappen) dat wordt beladen door een Platinum beladingscel van BMO Automation. De Smile is elke dag in gebruik en wordt zowel voor draaien als frezen toegepast. Het apparaat is makkelijk om te stellen en TMF heeft drie verschillende gereedschapshouders om gereedschappen in klaar te zetten. “De Smile bevalt erg goed. Het apparaat brengt effectiviteit, zorgt ervoor dat we prettiger kunnen werken en komt de kwaliteit van onze eindproducten ten goede”, zegt Vrinds. “Want de data die we eruit krijgen kunnen we gemakkelijk in de programmatuur en de gereedschappenbibliotheek invoeren. Zo kunnen we de machines accurater inrichten en kunnen de technici er snel mee aan de slag.”

Geen proefgaten meer

TMF realiseert fijnmechanische componenten, assemblies, speciaal machines en apparaten op maat voor klanten in diverse industrieën.

TMF realiseert fijnmechanische componenten, assemblies, speciaal machines en apparaten op maat voor klanten in diverse industrieën.

Vroeger moesten de technici regelmatig een proefgaatje maken om er zeker van te zijn dat dit voldeed aan de tolerantie-eisen (ook de vorm- en plaatstolerantie). Nu hoeft dat bijna niet meer. Met de Smile kan vooraf worden vastgesteld of de rondloopnauwkeurigheid in de houder oké is, of de gereedschappen de juiste lengte en uitsteeklengte hebben; trillingen en botsingen worden uitgesloten. Ook stelt het apparaat vast of de snijkanten in orde zijn. “Je kunt ook werkelijk de snijkanten bekijken en zo beoordelen of een gereedschap nog inzetbaar is of dat er een nieuwe wisselplaat moet worden ingezet”, zegt Vrinds. “Zo wordt de standtijd van de gereedschappen veel beter benut. Het apparaat houdt ook perfect bij hoe lang bijvoorbeeld een frees al is ingezet.”

Meer mogelijkheden

Het voorinstel- en meetapparaat geeft TMF ook mogelijkheden die er voorheen niet waren. “We moesten onlangs bijvoorbeeld dunwandige aluminium producten vlakken. De exercitie daarbij was snijkanten binnen 5 mµ uit te kunnen vlakken. Dat kan met dit apparaat. We zetten de smile ook in als ingangscontrole voor profielgereedschappen die we elders laten slijpen. Zo wordt direct gecontroleerd of die aan de maatvoering voldoen.”

Het zijn allemaal voordelen die bij slimmer werken naar voren komen. Anderhalf jaar na de ingebruikname is de Smile bij TMF dan ook niet meer weg te denken. “Onze technici gebruiken het dagelijks. Van drempelvrees is geen sprake geweest. Door de eenvoud van bediening en het gemak dat ze ervan ondervinden zijn ze snel geneigd dit apparaat te gebruiken. De Smile heeft ons veel gebracht.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Diepboren voor staal en gietijzer

11-09 De volhardmetalen diepboren zijn optimaal beschermd door een innovatieve coating met HiPIMS-technologie in het…

Verspanen

Nieuwe machinelijn Soraluce gericht op betrouwbaar, precies en flexibel

21-06 De Performance Line is een nieuwe lijn van Soraluce met drie machinetypes die alle…

Verspanen

Index belooft veel innovaties tijdens open huis

13-03 Tot de hoogtepunten van het Index Open House 2023 behoort ongetwijfeld de universele draaibank…

Verspanen

Gereedschapsoplossingen Mapal voor e-mobiliteit

05-02 Met de indeling van bewerkingsopties in drie oplossingsniveaus – Basic, Performance en Expert –…

Verspanen

Vovu Machining kiest voor Makino

30-01 Om de groeiende vraag naar high precision parts op te vangen, heeft Vovu de…

Verspanen

Terugblik AMB: Uitpuilende beurshallen tonen verspaningshighlights in overvloed

22-11 Tussen alle drukte door is het de redactie van Verspaningsnieuws toch gelukt om de…

Verspanen

Index op AMB: meer dan draaien

07-09 Met de nieuwe generatie van het ‘compacte’ Index G220 draaifreescentrum en het Traub TNX220…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema