Dormac toonde high-end segment in eigen huis

Het Open Huis dat Dormac CNC Solutions, leverancier van machines en systemen voor de verspanende productie, afgelopen week organiseerde, stond in het teken van het high-end segment. Dormac wilde de metaalindustrie naast het bestaande machineprogramma ook kennis laten maken met de high-end machines uit het Doosan programma.

Hiervoor had de machineleverancier naast de nieuwe 5-assige bewerkingscentra van de DVF-serie, ook het multitasking PUMA draai-freescentrum SMX 3100 opgesteld. Met deze productietechnologieën kunnen werkstukken in één opspanning compleet worden bewerkt.

Compleet bewerken
“Vergroting van de efficiency en de flexibiliteit bij kleine seriegroottes is nog steeds het belangrijkste speerpunt bij onze klanten, vertelt directeur Joost Verschure. “Doosan zet daarom vol in op de ontwikkeling van de nieuwe 5-assige bewerkingscentra van de DVF serie, de PUMA SMX multitasking draai-freesmachines en turnkey automatiseringsoplossingen. Deze machineconcepten maken het mogelijk werkstukken compleet te bewerken in dezelfde opspanning.  Het PUMA SMX multitasking draai-freescentrum is binnen het Doosan machineprogramma de meest flexibele productiemachine op dit moment voor compleet bewerken van enkelstuks, kleine series of grote series producten. Dat levert zowel kortere cyclustijden als een kleinere kans op uitval op, omdat fouten in de overname op verschillende machines is uitgesloten.”

Groter bereik
De PUMA SMX is voorzien van een freesspindel met 12.000 rpm, 240º bereik, 124 Nm koppel en Capto C6 opname, een tot 80 posities uitbreidbare gereedschapswisselaar en een tegen- of overnamespil. Naast de standaard versie heeft Doosan inmiddels ook een versie met een 1.000 mm langere Z-as ontwikkeld. De huidige versies hebben een 30% groter bereik in de Y-as (300 mm), lineair motion geleidingen in alle assen, hogere ijlgangsnelheden, koeling door de spil en freesspindel, een magazijn voor lange gereedschappen, procesmonitoring en tool offset controle. Optioneel is er de mogelijkheid voor hydraulische brillen en een onderturret voor nog meer efficiëntie voor de draaiwerkzaamheden.

Verschure: “Compleet bewerken in één opspanning is op zichzelf niet iets nieuws, maar de technologie is inmiddels vergaand doorontwikkeld en door Doosan qua prijsstelling bereikbaar gemaakt voor MKB toeleveranciers. We zien daarin een groeimarkt, omdat de meeste bedrijven een productiegang langs meerdere machines hanteren en daarmee niet gebruik maken van de mogelijkheden die de huidige technologie hun biedt.”

5-assig frezen
“Opvallend is dat in het middensegment de afweging van 3-assig frezen en 5-assig frezen steeds meer naar het laatste doorslaat. Tijdens ons Open Huis ging dan ook veel belangstelling uit de DVF 5-assige bewerkingscentra. Opvallend aan deze machinelijn zijn vooral de grote capaciteit op een kleine footprint, standaard vetsmeersysteem, betere toegankelijkheid tot de opspanning, thermische compensatiefunctie en optimalisatie voor onbemande productie.” Dormac toonde naast de DVF 5000, ook de DVF 6500 met een tafelgrootte van ø 650 mm en maximaal werkstukgewicht van 600 kg.

Aandacht voor cobotautomatisering
Tijdens het Open Huis was er ruim aandacht voor cobotautomatisering. Naast machinebelading met de Easy Loader en de CoBench die Dormac Productie Automatisering met de cobots van Doosan Robotics zelf heeft ontwikkeld, toonde de automatiseringspoot van Dormac diverse oplossingen voor onder andere onbemand polijsten, schroeven, boren, pick & place en palletisering. Robotintegrator Rolan Robotics was aanwezig om haar cobot lasoplossing met een cobot van Doosan Robotics te demonstreren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf verlaagt drempel voor laserlassen

01-11 Veel bedrijven in de plaatwerksector vertrouwen nog steeds op handmatig lassen, dat zowel veel…

Automatisering

Mazak introduceert flexibele cobotautomatisering

27-10 In combinatie met een bewerkingsmachine, zoals het QTE 200 SG draaicentrum dat Mazak op…

Automatisering

Hanwha cobot voorprogrammeren is verleden tijd dankzij 3D Vision

18-10 Daarnaast werd er als Nederlandse primeur de nieuwe Hanwha 3D Vision RAIV gepresteerd. Deze…

Personeel en Opleiding

Cobotopleiding-in-a-box

06-10 Het opleidingspakket maakt deel uit van een uitgebreid onderwijsprogramma, waarmee Universal Robots nieuwe mogelijkheden…

Automatisering

Hanwha cobot dag met primeur

06-10 Ook komen overige innovaties, ontwikkelingen en klant cases aan bod. Ook is er deze dag…

MetavakNieuws

Dormatec creëert stabiel proces met randapparatuur

03-10 Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei…

MetavakNieuws

Drie-assige Doosan SVM 4100 maakt debuut op METAVAK

01-10 De Doosan SVM 4100 is geoptimaliseerd voor lichte bewerkingen en biedt een hoge productiviteit…

Verspanen

Scen vindt stabiel verspaningsproces naast machine

22-09 Om meer output te genereren met het huidige machinepark en ook om een aangenaam…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X