Metalco veilig gestart met hand laserlassen

Dat het hand laserlassen voor Metalco in Oisterwijk een aantrekkelijke verbindingstechniek was, stond voor bedrijfsleider Wim Pijnappels wel vast. Hij maakte zich echter serieus zorgen over de vraag: hoe creëer ik voor mijn medewerkers een veilige omgeving tegen afketsend laserlicht dat terecht kan komen in de ogen of op de huid? Die vraag is zorgvuldig opgelost. Sinds enkele maanden wordt er bij Metalco dan ook handmatig lasergelast.

Het hand laserlassen bied diverse voordelen: hoge snelheid, geringe warmte-inbreng (geen vervorming) en een mooie las waardoor nabewerking nagenoeg niet nodig is. Dit scheelt Metalco op jaarbasis heel veel tijd.

Metalco is toeleverancier van zeer diverse producten. Met een uitgebreid machinepark tot hun beschikking, kunnen de tien medewerkers nagenoeg alle bewerkingen in eigen huis uitvoeren. Ze produceren enkel stuks en klein-seriewerk, variërend van kleine onderdelen tot complete productielijnen voor met name machinebouwers in vele sectoren. Producten uit RVS en aluminium zijn de specialiteit. “We leveren een totaalpakket met gesneden en gekant materiaal”, zegt Wim Pijnappels. “We stellen het samen, werken het af en organiseren eventueel de nabehandeling.”

Cobot geen optie

Eind vorig jaar werd een order binnengehaald, waarbij er 800 kappen moesten worden gelast. “Daarom zijn we gaan kijken naar een cobot. We hebben wat proeflassen gedaan en kwamen er zo achter dat een cobot nog niet geschikt was voor dunne plaat van 2 à 3 mm. Dat proces was nog niet dusdanig onder controle te krijgen dat we er iets mee konden.”
Op een vakbeurs kwam Pijnappels het hand laserlassen tegen. Deze techniek sprak hem om verschillende redenen onmiddellijk aan: de hoge snelheid, de geringe warmte-inbreng (geen vervorming) en de mooie las waardoor nabewerking nagenoeg niet nodig is. “Dat zou ons al met al heel veel tijd schelen op jaarbasis.” Lasser Tim Heessels ging ook kijken en die zag het ook helemaal zitten.

Focus op veiligheid

Maar ja, die veiligheid. Dat is bij het hand laserlassen echt wel een serieus issue. Pijnappels besloot daarom om hier vanaf het eerste moment al zijn aandacht aan te geven. Hij wilde geen enkel risico nemen. Zijn eerste stap was het benaderen van drie serieuze leveranciers, om verzekerd te zijn van een veilige machine en goede ondersteuning. Daarna zocht hij contact met het NIL voor uitgebreide informatie over het creëren van een veilige omgeving. Zo kwam hij tot een eerste tekening voor een lascabine. Vervolgens schreef hij zich in voor een cursus Laserveiligheid bij het Mikrocentrum. “Ik heb niets dan complimenten voor die cursus. Al mijn vragen werden beantwoord. Ik heb hier ontdekt dat veiligheid bij laserlassen veel meer is dan een bril opzetten. Veiligheid zit in tal van aspecten, die ik vooraf niet had ingeschat. Bij TIG MIG lassen kun je nog wel even je ogen dicht knijpen bij wat spetters, bij een laser kan dat absoluut niet.”

De lascabine heeft Metalco zelf gebouwd. Hij meet 4x5 meter, is voorzien van airco en helemaal dicht. De deuren zijn beveiligd. Er kan niemand zo maar naar binnen lopen als er binnen wordt gelast.

De lascabine heeft Metalco zelf gebouwd. Hij meet 4×5 meter, is voorzien van airco en helemaal dicht. De deuren zijn beveiligd. Er kan niemand zo maar naar binnen lopen als er binnen wordt gelast.

Eigen cabine gebouwd

Na deze zorgvuldige voorbereiding durfde Pijnappels het aan om te investeren in de nieuwe lastechniek. Laspunt Brabant leverde Metalco de Weldkar apparatuur, het merk van Laskar Las- en snijtechniek. De keuze viel hier op vanwege de apparatuur zelf, de prijs, de organisatie erachter en het serviceapparaat. “Onze vragen werden heel serieus beantwoord en men wilde meedenken met onze cabine.” Die cabine heeft Metalco zelf gebouwd. Hij meet 4×5 meter, is voorzien van airco en helemaal dicht. De binnenzijde is antraciet om het weerkaatsen van straling te voorkomen. De deuren zijn beveiligd. Er kan niemand zo maar naar binnen lopen als er binnen wordt gelast.

Ook het lasproces zelf is met alle veiligheidsmaatregelen omgeven. De apparatuur is uiteraard voorzien van CE-markering. Alle informatie op het bedieningspaneel is Nederlandstalig. De lasser moet een voetpedaal indrukken voor hij kan lassen. Laskar heeft de beschermende laskleding en handschoenen geleverd om brandwonden te voorkomen, evenals veiligheidsbrillen tegen infrarood straling en extra gelaatschermen tegen UV-straling. Elke lasser heeft zijn eigen veiligheidsbril en heeft een persoonlijke instructie gehad.

Meters maken

In augustus, direct na de zomervakantie, is Metalco met het hand laserlassen gestart met drie medewerkers. Sindsdien gaan er steeds meer producten de cabine in. “Maar zeker niet alles”, zegt Pijnappels. “Bij elk product maken we telkens weer de afweging: kunnen we dit veilig lassen? De binnenkant van RVS tanks doen we bijvoorbeeld niet. Daarbij heb je geen controle op waar een afketsende laserstraal terecht zou kunnen komen.”

Maar heel veel producten worden wel gedaan, zowel staal, RVS als aluminium. “Zodra je meters moet maken, biedt het hand laserlassen echt voordeel. Een order van vijftien tafels hadden we 2 à 3 dagen eerder klaar, puur door het snellere laswerk”, rekent Pijnappels voor. “Het kost wel wat tijd om de producten in de cabine te zetten, maar de tijdwinst die je vervolgens boekt bij het lassen is vele malen groter. We experimenteren nu met waterbakken met 2 meter laswerk. Daar moeten we er per jaar 150 van maken, dat levert heel veel winst op. Luxe buitendouches zetten we in een manipulator en die kunnen we nu lassen zonder te hoeven nabewerken.”

Bedrijfsleider Wim Pijnappels en lasser Tim Heessels. Sinds Metalco is gestart met hand laserlassen, gaan er steeds meer producten de lascabine in.

Bedrijfsleider Wim Pijnappels en lasser Tim Heessels. Sinds Metalco is gestart met hand laserlassen, gaan er steeds meer producten de lascabine in.

Hand laserlassen heeft de toekomst

Pijnappels ziet het hand laserlassen als een belangrijke techniek voor de verdere ontwikkeling van Metalco. Het bedrijf deed voorheen vrijwel uitsluitend niche werk, maar is aan het veranderen. Het wil toe naar een verhouding van 40 procent niche en 60 procent seriematig en repeatwerk. Het hand laserlassen is hierbij essentieel, te meer omdat het ook een innovatieve en interessante techniek is voor nieuwe medewerkers.

Pijnappels is ervan overtuigd dat het hand laserlassen de toekomst heeft in de metaalbewerking. “De financiële voordelen zijn zo groot dat de omschakeling net zo snel zal gaan als een aantal jaren geleden van autogeen naar TIG. Mits er geen grote ongelukken gebeuren. Veiligheid is niet alleen een grote verantwoordelijkheid van elk bedrijf individueel, maar ook van de hele industrie.” De bedrijfsleider van Metalco is gaarne bereid zijn steentje daaraan bij te dragen. Alle kennis en ervaring die hij heeft opgedaan, stelt hij met plezier beschikbaar aan anderen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Laskar voorziet doorbraak hand laserlassen

27-02 Laskar koopt hand laserlasmachines van een Chinese fabrikant en brengt deze onder het eigen…

Verbinden

‘Veiligheidseisen worden beter nageleefd’

27-02 Die veiligheid bij het gebruik van hoogvermogen handmatige laserlassystemen die gebruik maken van fiberlasertechnologie,…

Verbinden

Hand laserlassen breekt door

27-02 Binnen de Dumaco groep – een grote leverancier van plaatwerk producten met zeven vestigingen…

Plaatbewerking

Metalco BV overgenomen

16-03 Van den Hurk en Verschuuren zijn blij met deze kans, die onverwachts langskwam. Zij…

Bedrijf en Economie

Metalco en AWL-Techniek IJzersterk bedrijf 2017

03-07 Metalco in Oisterwijk en AWL-Techniek in Harderwijk zijn verkozen tot IJzersterk bedrijf 2017. Ieder…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV