Laskar voorziet doorbraak hand laserlassen

“Het loopt storm.” Dat zegt Marc van Splunder, commercieel directeur van Laskar Las- en Snijtechniek in Gorinchem, over de belangstelling voor het hand laserlassen. “Op basis van de grote interesse die wij zien, verwachten wij een doorbraak.”

De hand laserlasmachines die Laskar levert zijn geschikt voor het lassen van dun plaatwerk met een maximale dikte van 7 mm.

Laskar koopt hand laserlasmachines van een Chinese fabrikant en brengt deze onder het eigen huismerk Weldkar op de markt, inclusief alle (veiligheids)accessoires die bij dit lasproces noodzakelijk zijn. Van Splunder: “De eerste tien machines die we hadden besteld zijn binnen en allemaal verkocht. Een tweede serie van tien is onderweg en daarvan hebben we er ook al een aantal verkocht. We staan op het punt de volgende serie te bestellen.”

Grondig voorbereid

Van Splunder verwacht dus een doorbraak, maar tekent hierbij wel aan dat er in de markt nog veel onduidelijkheid is over wat de veiligheidseisen en de risico’s zijn. Juist op deze punten heeft Laskar zich de afgelopen tijd grondig voorbereid, waardoor het nu helemaal klaar is voor de introductie van het hand laserlassen in de Nederlandse metaalbewerkingsindustrie: Laskar kan de machines en de bijbehorende artikelen aanbieden en heeft medewerkers opgeleid om demonstraties te geven en klanten goed te kunnen instrueren.

Dunwandig RVS en aluminium

Laskar levert de Weldkar hand laserlasmachines momenteel met vermogens van 1500 W en 2000 W. Deze zijn geschikt voor het lassen van dun plaatwerk met een maximale dikte van 7 mm. “Het proces is erg geschikt voor het lassen van dunwandig RVS en aluminium”, zegt Van Splunder. “En de ontwikkeling gaat door. Machines met 3 kW vermogen zijn in ontwikkeling, dan ga je al naar 10 à 12 mm. Dit lasproces is daarmee voor veel toepassingen geschikt. Maar een punt is wel de acceptatie in de markt. De volgende stap is dan ook de certificering van het hand laserlassen. Dan pas kun je het ook inzetten voor toepassingen als in de offshore en bij waterstoftanks.”

Laskar levert de Weldkar hand laserlasmachines momenteel met vermogens van 1500 W en 2000 W.

Laskar levert de Weldkar hand laserlasmachines momenteel met vermogens van 1500 W en 2000 W.

Demodag

Op 3 maart werkt Laskar mee aan een demodag hand laserlassen bij Cardietech Lastechniek in Zelhem. Cardietech verkoopt en onderhoudt producten van Laskar in Oost-Nederland. Ook Freddy Jolink, directeur/mede-eigenaar van Cardietech, signaleert een grote belangstelling. “Wij bezoeken heel veel bedrijven in onze regio en krijgen van hen veel vragen over het hand laserlassen. Want dan hebben ze op Youtube een Chinese dame op badslippers zien laserlassen en zitten ze met allerlei vragen over de veiligheid en wat ze er precies mee kunnen. Daarom houden we deze demodag. Dan kan iedereen het hand laserlassen zelf beoordelen en kunnen we veel vragen in onze klantenkring oplossen.”

Jolink noemt het hand laserlassen een compleet nieuw proces, waarover nog veel onbekend is. “Naar mijn idee staat het nog in de kinderschoenen en zal het zich doorontwikkelen. Het is niet voor iedereen en voor elke toepassing geschikt. Je kunt er niet alle hoekjes en alle rondjes mee lassen. Dat gaat gewoon niet. Maar voor een aantal toepassingen kan het prima werken en hele mooie resultaten opleveren.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Metalco veilig gestart met hand laserlassen

18-12 Metalco is toeleverancier van zeer diverse producten. Met een uitgebreid machinepark tot hun beschikking,…

Verbinden

‘Veiligheidseisen worden beter nageleefd’

27-02 Die veiligheid bij het gebruik van hoogvermogen handmatige laserlassystemen die gebruik maken van fiberlasertechnologie,…

Verbinden

Hand laserlassen breekt door

27-02 Binnen de Dumaco groep – een grote leverancier van plaatwerk producten met zeven vestigingen…

Verbinden

Oranje boven met de Weldkar OrangeOne

25-08 Deze is volgens de specialist in las-  en snijtechniek een ware ‘must’ voor iedere…

Verbinden

Laskar: Al 30 jaar sterk in verbinden

05-07 Met 40 medewerkers en 900 klanten is Laskar een grote speler geworden in de…

Verbinden

Probleemloos stiftlassen

09-03 NTS Hermus, een onderdeel van NTS-Group, is specialist in oplossingen op het gebied van…

Verbinden

Moderne puntlastechniek maakt het verschil

12-11 Brink Industrial heeft grote stappen gezet op het gebied van puntlastechniek. Laskar Puntlastechniek heeft…

Verbinden

Sterk groeiend Laskar Puntlastechniek is verhuisd

04-09 Laskar Puntlastechniek heeft de vestiging van moederbedrijf Laskar las- & snijtechniek in Gorinchem verlaten…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?