Hand laserlassen breekt door

Het hand laserlassen staat op het punt van doorbreken in de plaatbewerkingsindustrie. Diverse bedrijven hebben het proces al omarmd en anderen staan op het punt dit te doen of zijn zich aan het oriënteren. Leveranciers van hand laserlasmachines hebben ondertussen de handen meer dan vol aan alle aanvragen en demonstraties.

Dumaco Montfoort start met hand laserlassen. In de productieruimte is een afgesloten cel gecreëerd waar VLH Welding Group apparatuur heeft geplaatst. Op deze foto krijgt een van de medewerkers van Dumaco een instructie.

Binnen de Dumaco groep – een grote leverancier van plaatwerk producten met zeven vestigingen in ons land – is Dumaco Montfoort de eerste die het hand laserlassen implementeert. In de productieruimte is een afgesloten cel gecreëerd waar VLH Welding Group uit Hapert apparatuur heeft geplaatst. Operationeel directeur Eric Koudstaal heeft hier grote verwachtingen van omdat hand laserlassen veel sneller gaat dan de traditionele lasprocessen, er vrijwel geen nabewerking nodig is en het makkelijk is te leren. Dumaco Montfoort fungeert als pionier voor de andere Dumaco bedrijven, die allemaal al langs zijn geweest voor een demonstratie. Ze zijn net als hij enthousiast over de mogelijkheden. “Binnen twee jaar heeft de helft van alle plaatwerkbedrijven in Nederland een cel voor hand laserlassen”, is de overtuiging van Koudstaal.

Daar zou hij zo maar eens gelijk in kunnen hebben, zegt André Lavrijssen, directeur van VLH Welding Group. Hij volgt het hand laserlassen al lang en heeft zich afgelopen najaar op de Euroblech in Hannover goed georiënteerd. Daar heeft hij besloten het merk Max Photonics in Nederland op de markt te gaan brengen. Dit is een van de grootste producenten ter wereld, die ook over de hele wereld hand laserlas- en snijmachines levert. “Het is momenteel een hot item in de plaatbewerking”, zegt Lavrijssen. “We kunnen de aanvragen die we krijgen en demo’s die we geven bijna niet bijhouden. We hebben drie medewerkers getraind om de demo’s te doen.”

Veel voordelen hand laserlassen

Met een hand laserlasmachine kunnen staal, RVS, aluminium en andere metaalsoorten worden gelast. Het laserlicht wordt opgewekt in de laserbron en via een fiber optic kabel getransporteerd naar het hand laserlaspistool en wordt hier pas gefocust tot een echte laserstraal.

Met dit pistool wordt dan de laserstraal handmatig langs het werkstuk bewogen om een lasverbinding te creëren. Dit kan zowel met als zonder toevoeging van draad gebruikt worden. Het proces heeft veel voordelen: het is snel in vergelijking met traditionele lasprocessen, er is nauwelijks warmte-inbreng, het gaat niet gepaard met spetters en het is een makkelijk proces. Iedereen kan het leren, waardoor het ook interessant is met het oog op de afnemende vakkennis. Hand laserlassen is ook aantrekkelijk voor nieuwe medewerkers: het lassen krijgt ineens een ander – modern, bijna futuristisch – imago. Geen spetters betekent bovendien dat je je niet hoeft bezig te houden met dat vervelende slijpen.

Veiligheidsaspecten

Ondanks deze voordelen heeft VLH-directeur Lavrijssen het nieuwe lasproces lang gelaten voor wat het is, alle veelbelovende filmpjes op Youtube ten spijt. De reden: de veiligheidsaspecten. “Wij richten al jaren complete werkruimten voor lassen in. We leveren alles wat je om het lassen heen kunt bedenken en nodig hebt. Maar dat is voor het hand laserlassen niet toereikend. Je bent met licht aan het lassen in plaats van met een vlamboog. Licht dat heel gevaarlijk kan zijn. Als het in je oog komt, kun je blind worden. Het betekent dat totaal andere beschermmiddelen nodig zijn dan bij traditionele lasprocessen. Andere lasgordijnen, andere helmen, brillen, ruiten en volledig afgesloten cabines die het gevaarlijke laser-licht filteren of absorberen. Ik bied pas producten aan mijn klanten aan als ik er 100 procent van overtuigd ben dat ze er veilig mee kunnen werken.”

Veiligheidsdeskundige

Deze overtuiging heeft hij nu. VLH kan apparatuur leveren waar Lavrijssen helemaal achter staat. Enkele van zijn medewerkers zijn opgeleid als veiligheidsdeskundige. Ze kunnen de klanten goed adviseren en alle producten aanbieden die nodig zijn voor veilig hand laserlassen.

Lavrijssen heeft onder andere gekozen voor de machines van Max Photonics omdat hun nieuwste generatie machines heel compact is. Bij machines van andere producenten zitten vaak nog koelers zo groot als een flinke kast. Doelgroep zijn dun plaatwerkbedrijven. Lavrijssen voorziet niet dat dik materiaal met de hand zal worden laser gelast. Maar met de huidige snelheid van nieuwe ontwikkelingen weet je het maar nooit. “Het hand laserlassen gaat de komende jaren een substantieel aandeel veroveren. We staan nu aan het begin, we moeten zien wat de ervaringen zijn. Over een jaar weten we meer.”

VLH Welding Group is exposant op de Nederlandse Metaaldagen van 19 tot en met 21 april in de Brabanthallen in Den Bosch en zal hier onder andere het hand laserlassen demonstreren.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Dumaco Montfoort vaart wel bij hernieuwde focus

01-03 Dumaco Montfoort is teruggekeerd naar de basis. Ooit had het bedrijf onder de naam…

Verbinden

Laskar voorziet doorbraak hand laserlassen

27-02 Laskar koopt hand laserlasmachines van een Chinese fabrikant en brengt deze onder het eigen…

Verbinden

‘Veiligheidseisen worden beter nageleefd’

27-02 Die veiligheid bij het gebruik van hoogvermogen handmatige laserlassystemen die gebruik maken van fiberlasertechnologie,…

Plaatbewerking

Bystronic en Dumaco intensiveren partnerschap

17-01 In Oss is een nieuwe 10 kW Bystar fiberlaser aan de bestaande automatisering gekoppeld.…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Plaatbewerking

Dumaco ’s-Gravenpolder is interessante partner voor totaalpakket aan snijwerk

24-05 “Je kunt de cultuur in ons bedrijf vergelijken met een familiecultuur”, zegt operationeel directeur…

Plaatbewerking

RVS-specialist Dumaco Woerden blinkt uit in XXL productie

25-04 De (internationale) markt kent Dumaco Woerden ook wel als ReviconBarosta. Revicon is van oudsher…

Plaatbewerking

Dumaco Kampen pakt groeikansen

15-03 Zo is recent een nieuw lasersnijsysteem geïnstalleerd en is de complete productie voor een…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen