Metalco en AWL-Techniek IJzersterk bedrijf 2017

0
585

Metalco in Oisterwijk en AWL-Techniek in Harderwijk zijn verkozen tot IJzersterk bedrijf 2017. Ieder jaar beloont 5xbeter de inspanningen van een klein en groot bedrijf op het gebied van veilig en gezond werken met deze titel.

De titel werd uitgereikt tijdens het 5xbeter Congres ‘Nu ff niet!’. Zowel Metalco als AWL werd geprezen vanwege de aandacht voor de mens en het goede samenwerken.

Metalco
Bij Metalco heeft veilig en gezond werken altijd de nodige aandacht gehad. Eigenaar Ad Verstijnen is zichtbaar betrokken. Desondanks is er 8 jaar geleden toch een serieus ongeval gebeurd. Sindsdien is iedereen zich nog bewuster van het belang van veilig en gezond werken. Ad betrekt zijn medewerkers bij het verbeteren van de werkplek. Zo hebben ze een betere afscherming op de slijptol gemaakt, omdat ze wat op de markt te krijgen was niet goed genoeg vonden. Inmiddels heeft de fabrikant dit ontwerp overgenomen. Het ongeval van acht jaar geleden is het enige gebleven. Dat schrijft Ad toe aan ordelijk werken en een nette werkomgeving. Ook al staat de hal behoorlijk vol met apparatuur, er slingert nergens iets rond.

Er is ook aandacht voor gezond werken, zoals in hoogte verstelbare lastafels. In het begin vonden de lassers dat onzin en nu willen ze niet anders meer. De gasflessen staan sinds enige tijd buiten. Dit scheelt enorm in de fysieke belasting bij het wisselen van de flessen.
Voor machines waar meerdere medewerkers aan werken is telkens één persoon verantwoordelijk. Die beslist wanneer er onderhoud nodig is. En spreekt zijn collega’s erop aan als die er niet goed mee omgaan.

AWL Techniek
AWL zet continu in op het verbeteren van de veiligheidscultuur. Dat merkte Frank de Klein, manager assemblage, nog vóór zijn eerste werkdag. Hij werd thuis al via e-learning van de veiligheidsregels op de hoogte gebracht. Wat hem ook opviel was hoe gewoon het is om onveilige situaties te melden en hoe serieus het management die meldingen neemt. Het managementteam heeft elke vrijdagmiddag een lunchmeeting waar veiligheid als nummer één op de agenda staat. De bedrijfsleiding zet in op het gesprek met medewerkers. Mensen hebben volgens Frank de neiging een eigen norm te maken op het gebied van veiligheid. Door gesprekken te voeren ontstaat er een gezamenlijke en gedragen norm. De interne hijscursus vond AWL te licht. Ze hebben daarom samen met een marktpartij een meer gedegen cursus op maat gemaakt. Met het Boost Your Life programma heeft AWL ook aandacht voor de belastbaarheid van de medewerker. Want ook de fysieke en geestelijke gezondheid van de medewerker draagt bij aan zijn of haar inzetbaarheid.