Metalco en AWL-Techniek IJzersterk bedrijf 2017

Metalco in Oisterwijk en AWL-Techniek in Harderwijk zijn verkozen tot IJzersterk bedrijf 2017. Ieder jaar beloont 5xbeter de inspanningen van een klein en groot bedrijf op het gebied van veilig en gezond werken met deze titel.

De titel werd uitgereikt tijdens het 5xbeter Congres ‘Nu ff niet!’. Zowel Metalco als AWL werd geprezen vanwege de aandacht voor de mens en het goede samenwerken.

Metalco
Bij Metalco heeft veilig en gezond werken altijd de nodige aandacht gehad. Eigenaar Ad Verstijnen is zichtbaar betrokken. Desondanks is er 8 jaar geleden toch een serieus ongeval gebeurd. Sindsdien is iedereen zich nog bewuster van het belang van veilig en gezond werken. Ad betrekt zijn medewerkers bij het verbeteren van de werkplek. Zo hebben ze een betere afscherming op de slijptol gemaakt, omdat ze wat op de markt te krijgen was niet goed genoeg vonden. Inmiddels heeft de fabrikant dit ontwerp overgenomen. Het ongeval van acht jaar geleden is het enige gebleven. Dat schrijft Ad toe aan ordelijk werken en een nette werkomgeving. Ook al staat de hal behoorlijk vol met apparatuur, er slingert nergens iets rond.

Er is ook aandacht voor gezond werken, zoals in hoogte verstelbare lastafels. In het begin vonden de lassers dat onzin en nu willen ze niet anders meer. De gasflessen staan sinds enige tijd buiten. Dit scheelt enorm in de fysieke belasting bij het wisselen van de flessen.
Voor machines waar meerdere medewerkers aan werken is telkens één persoon verantwoordelijk. Die beslist wanneer er onderhoud nodig is. En spreekt zijn collega’s erop aan als die er niet goed mee omgaan.

AWL Techniek
AWL zet continu in op het verbeteren van de veiligheidscultuur. Dat merkte Frank de Klein, manager assemblage, nog vóór zijn eerste werkdag. Hij werd thuis al via e-learning van de veiligheidsregels op de hoogte gebracht. Wat hem ook opviel was hoe gewoon het is om onveilige situaties te melden en hoe serieus het management die meldingen neemt. Het managementteam heeft elke vrijdagmiddag een lunchmeeting waar veiligheid als nummer één op de agenda staat. De bedrijfsleiding zet in op het gesprek met medewerkers. Mensen hebben volgens Frank de neiging een eigen norm te maken op het gebied van veiligheid. Door gesprekken te voeren ontstaat er een gezamenlijke en gedragen norm. De interne hijscursus vond AWL te licht. Ze hebben daarom samen met een marktpartij een meer gedegen cursus op maat gemaakt. Met het Boost Your Life programma heeft AWL ook aandacht voor de belastbaarheid van de medewerker. Want ook de fysieke en geestelijke gezondheid van de medewerker draagt bij aan zijn of haar inzetbaarheid.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Metalco veilig gestart met hand laserlassen

18-12 Metalco is toeleverancier van zeer diverse producten. Met een uitgebreid machinepark tot hun beschikking,…

Plaatbewerking

Metalco BV overgenomen

16-03 Van den Hurk en Verschuuren zijn blij met deze kans, die onverwachts langskwam. Zij…

Plaatbewerking

Partnerschap van coil tot kast

16-02 De twee Nederlandse bedrijven willen de productiviteit en de flexibiliteit in het productieproces, van…

Bedrijf en Economie

AWL en Van Raam in de race voor Koning Willem I prijs

02-11 Machinebouwer AWL en producent van aangepaste fietsen Van Raam zijn in de race voor…

3D

AWL‐Techniek investeert in een innovatief 3D‐metaal printsysteem

23-07 AWL is trots op de installatie van een innovatief 3D‐metaal printsysteem op het hoofdkantoor…

Personeel en Opleiding

Koninklijk bezoek bij AWL-Techniek

13-03 Koning Willem-Alexander heeft een werkbezoek gebracht aan AWL-Techniek in Harderwijk. Het bezoek stond in…

Verbinden

AWL zet stappen in aluminiumlassen

06-12 AWL demonstreerde onlangs op de vakbeurs Aluminium in Düsseldorf wat het allemaal al kan…

Bedrijf en Economie

Anamet Europe en Gelre Metaalwaren IJzersterk

09-07 Normen, overtuigingen en gedragingen die maken dat veiligheid leeft en op de vloer zichtbaar…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV