‘Veiligheidseisen worden beter nageleefd’

Ook LAC-directeur Ard Hofmeijer bevestigt dat het hand laserlassen in opmars is. “En ik kan tevens bevestigen dat de veiligheidseisen daarbij ook beter worden gerespecteerd en nageleefd.”

Het handmatige laserlassysteem Lightweld van IPG Photonics. (Foto: IPG Photonics)

Die veiligheid bij het gebruik van hoogvermogen handmatige laserlassystemen die gebruik maken van fiberlasertechnologie, was (is) wel een bron van zorg bij LAC. Zijn deze systemen bij toepassing in een open omgeving wel veilig voor de gebruiker en eventuele toeschouwers? Twee jaar geleden heeft Hofmeijer hierover daarom in samenspraak met een aantal deskundigen een publicatie gemaakt. Zijn advies destijds: neem de veiligheid serieus en treed bij onduidelijkheid in contact met een deskundige.

“Ik zie nu op bijvoorbeeld Linkedin laserlichtdichte cabines aangeboden worden waarin de handmatige lasser zijn directe collega’s vrijwaart van strooilicht. Dat is een hele vooruitgang ten opzichte van toen wij het eerste artikel over veiligheid bij het handmatig laserlassen uitbrachten. Voorzichtigheid blijft geboden. Ik zie mooie veiligheidsoplossingen maar ook nog steeds systemen in gebruik genomen worden zonder gebruik te maken van een laserlichtdichte cabine.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Laskar voorziet doorbraak hand laserlassen

27-02 Laskar koopt hand laserlasmachines van een Chinese fabrikant en brengt deze onder het eigen…

Verbinden

Hand laserlassen breekt door

27-02 Binnen de Dumaco groep – een grote leverancier van plaatwerk producten met zeven vestigingen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen