Vibes.technology verbant trillingen uit producten

0
70

Het innovatieve softwarebedrijf Vibes.technology heeft een investering ontvangen van UNIIQ, het fonds van InnovationQuarter en regionale partners. Met dit groeikapitaal van 300.000 euro wil het jonge bedrijf producenten van onder meer auto’s helpen om trillingen en geluid al vroegtijdig in het ontwerpproces op te sporen en uit te bannen.

“Daarmee verbeter je niet alleen de gebruikservaring, maar verleng je ook de levensduur van een product”, zegt medeoprichter Daniël van den Bosch. Grote namen, waaronder BMW Group, maken gebruik van de expertise van Vibes.technology en de technologie wordt ook toegepast bij het Institute for Applied Mechanics van de TU München.

Trillingen en geluid spelen een belangrijke rol in het ontwerp(proces) van voertuigen en andere producten, zoals windmolens en precisieapparatuur. Hoe minder een auto bijvoorbeeld trilt en hoe stiller deze rijdt, hoe groter het rijcomfort en de levensduur van het product. Om deze reden werken engineers in de gehele productieketen van voertuigen aan het elimineren van trillingen en geluid.

First time right engineering
Om ongewenste trillingen en geluid op te sporen moeten met de huidige, verouderde methoden vaak meerdere prototypes van een product worden gebouwd en een veelheid aan tests worden uitgevoerd, net zo lang tot het gewenste geluidsniveau is bereikt. In de auto-industrie kan een trillings-analyse typisch pas worden uitgevoerd in de laatste fase van productontwikkeling. Dit leidt tot onnodige en kostbare ontwerpcycli, omdat ingenieurs meerdere keren terug moeten naar de tekentafel om ongewenste trillingen in een nieuw prototype te voorkomen.

Vibes is in 2015 opgericht in Delft en bestaat een team van zes ervaren ingenieurs, gedreven door een passie voor werktuigbouwkunde en een missie om ingenieurs te voorzien van de middelen om alledaagse producten beter, stiller en duurzamer te maken. Hun software maakt het mogelijk om geluid en trillingen vroeg in het ontwerpproces te identificeren en zo nodig te voorkomen, nog voordat er fysieke prototypes gebouwd worden. De technologie, waarbij gebruik wordt gemaakt van Dynamic Substructuring, deelt een product als het ware op in componenten. Hierdoor kan het effect dat iedere afzonderlijke component heeft op het trillings- en geluidsniveau van de gehele auto of windmolen individueel in kaart worden gebracht. Dit maakt het dus mogelijk om heel precies vroegtijdig een potentieel probleem te identificeren en vervolgens op componentniveau bij te sturen. Vibes.technology voorkomt hiermee dat er dure schaalmodellen moeten worden gebouwd om trillingen accuraat te kunnen voorspellen. Zo bespaart de software van VIBES.technology de producent veel tijd en geld.

Maarten van der Kooij, Co-founder van Vibes.technology: “Met de investering van UNIIQ kunnen we de technologie en het huidige product samen met onze klanten doorontwikkelen tot een softwareoplossing waarmee zij betere metingen en analyses kunnen doen. Wij verwachten dat de software oplossing die wij nu ontwikkelen een solide basis vormt voor een product waarmee industrie-breed een efficiëntieslag gemaakt kan worden in ontwerpprocessen gericht op geluid- en trillingreductie.”

 

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein