Klauwkoppelingen voor start-stoptoepassingen

Spelingvrije klauwkoppelingen van Ruland bestaan uit een drie­delige assemblage die ontworpen is voor hoge versnellings- en vertragingscurves, die resulteren in een piekkoppel.

Rulands spelingvrije klauwkoppelingen worden vaak gebruikt in de medische industrie, de half­geleiderindustrie, voor test- en meetapparatuur en robotica, vanwege hun vermogen om impuls­belastingen te dempen bij start-stoptoepassingen.

Klauwkoppelingen zijn volgens Spruit Aandrijftechniek, distributiepartner van Ruland in Nederland, ideaal voor systemen die te maken hebben met harde starts, harde stops of omkeringen, zoals in medische, halfgeleider-, test- en meet- en robot­toepassingen.

De spin

Rulands ontwerp van de gebalanceerde klauwkoppeling is gebaseerd op twee naven en een insert uit elasto­meer, die bekend staat als ‘de spin’. De naven worden bewerkt via een ge­pa­tenteerd proces dat een gebogen klauwprofiel creëert, waardoor een perspassing met de spin mogelijk is voor een spelingvrije werking. Start- en stoptoepassingen in aandrijfsystemen met servomotor staan vaak bloot aan hoge piekbelastingen veroorzaakt door inertie, wrijving en hoge versnellings-/vertragingssnelheden. De spin dempt deze impulsbelastingen om schok­ken voor de motor en andere gevoelige onderdelen te minimaliseren. Spinnen zijn verkrijgbaar in drie hardheden: 85 Shore A voor de grootste demping, 92 Shore A voor een balans tussen dem­ping, koppel en torsiestijfheid, en 98 Shore A voor een geringe demping en het hoogste torsiekoppel en de grootste torsiestijfheid.

Flexibel en faalveilig

Klauwkoppelingen bieden een hoge mate aan flexibiliteit, doordat gebruikers klem- en stel­schroef­naven kunnen combineren met verschillende boorgatopties, waaronder inch, metrisch, met spie en zonder spie, met maten van 1/8 inch tot 1-1/4 inch en 3 mm tot 32 mm. Ze worden als faalveilig beschouwd, omdat de vergrendelingsnaven zorgen voor een directe krachtover­brenging en een gecontroleerde uitschakeling als de spin het begeeft. Door de spin te ver­vangen, worden de oorspronkelijke prestatiekenmerken van de koppeling hersteld, waardoor de onderhoudskosten aanzienlijk lager zijn vergeleken met koppelingstypes die volledig moeten worden vervangen.

Alle klauwkoppelingen van Ruland zijn compatibel met RoHS3 en REACH. Volledig op maat vervaardigde klauwkoppelingen zijn verkrijgbaar voor gebruikers die speciale materialen, afmetingen of specificaties zoeken. Klauwkoppelingen maken deel uit van Rulands complete assortiment spe­ling­vrije koppelingen, waaronder stijve, balg-, schijf-, beam-, oldham-, controlflex- en spleetkoppelingen.

Volledige productinformatie, 3D CAD-bestanden en aanvullende tech­nische specificaties zijn te vinden op de website.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Beamkoppelingen voor robotica-toepassingen

13-09 Ruland vervaardigt beamkoppelingen uit één stuk aluminium of roestvrij staal, dit resulteert in een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV