Aarts Montagetechniek kiest voor jong gebruikte CO2-laser

Aarts Montagetechniek in Hilvarenbeek heeft geïnvesteerd in een jong gebruikte CO2-laser van Mazak. Met deze stap heeft de producent van halffabricaten een jaar geleden het snijwerk dat voorheen werd uitbesteed in eigen huis gehaald. Sindsdien kan het bedrijf heel snel schakelen en tevens het maximale uit de eigen engineering halen. De Mazak Optiplex 3015 is geleverd en in bedrijf gesteld door laserspecialist MoVer uit Nieuwegein.

De Mazak Optiplex 3015 bij Aarts Montagetechniek is geleverd door laserspecialist MoVer.

Aarts Montagetechniek ontwikkelt en produceert werktuigbouwkundige installaties in de breedste zin van het woord. Installaties voor de crematie van kleine huisdieren, onderdelen voor de gevelbouw, maar ook speciale rekken voor de medische industrie, zijn enkele voorbeelden die illustreren hoe breed de orderportefeuille van Aarts Montagetechniek daadwerkelijk is. Daarbij neemt het bedrijf zowel de engineering, productie als installatie uit handen.

Om de productie naar een hoger niveau te tillen en om meer flexibiliteit te creëren, heeft Aarts geïnvesteerd in een gebruikte CO2-laser van Mazak. “Voor de installaties en halffabricaten die we ontwikkelen, maken we in toenemende mate gebruik van plaatwerk. Omdat we zo flexibel mogelijk willen produceren met korte levertijden, was er al langer de wens om een eigen lasersnijmachine aan te schaffen. Omdat we geen loonsnijder zijn, is een nieuwe machine voor ons niet rendabel en leasen had al helemaal niet de voorkeur. Met dank aan MoVer zijn we op het idee gekomen om te investeren in een kwalitatieve, gebruikte CO2-laser”, vertelt Roel Aarts, directeur van Aarts Montagetechniek.

Chinees of gebruikt

Omdat de snijsnelheden niet heel belangrijk zijn, heeft Aarts eerst gekeken naar machines in een iets lagere klasse. In eerste instantie viel het oog op een nieuwe lasersnijmachine van een Chinees merk. Deze viel precies in het budget dat Aarts in gedachten had en voldeed technologisch gezien volledig aan de wensen. “Echter waren we minder zeker van het achterliggende service-apparaat en de beschikbaarheid van reserve-onderdelen. Toen Harry Vernooy van MoVer ons informeerde over de gebruikte highend machines van Mazak, ging al snel daar onze voorkeur naar uit.” MoVer is gespecialiseerd in gebruikte lasersnijmachines en kende een bedrijf dat een nieuw onderkomen zocht voor haar CO2-laser.

Deze voldeed exact aan de gewenste specificaties van Aarts. “De machine stond bij een Nederlands bedrijf dus we hebben samen met MoVer een kijkje genomen en daarna eigenlijk direct besloten om de machine over te nemen. Een goede zet want de lasersnijmachine heeft afgelopen jaar bij ons meer dan 1.400 uur gedraaid. Veel meer dan in eerste instantie de verwachting was.”

Er zijn diverse redenen waarom Aarts voor een CO2-laser heeft gekozen. Zo snijdt het bedrijf vooral dikkere plaat vanaf 8 mm. Hier komt volgens Aarts de CO2-laser beter tot zijn recht dan een fiberlaser. Met name de snijkwaliteit noemt hij een groot pluspunt. Een ander voordeel is dat de machine eenvoudiger zelf te onderhouden is. “De fiberlaser heeft natuurlijk wat voordelen met betrekking tot snelheid en energiezuinigheid, maar dat zijn eigenschappen die voor ons type werk niet belangrijk zijn.

Aarts Montagetechniek snijdt vooral dikker staal. De foto toont lasergesneden producten van staal 355 met een dikte van 12 mm. “Dankzij de CO2-laser is de snijsnede zo mooi dat het spiegelt.”

Aarts Montagetechniek snijdt vooral dikker staal. De foto toont lasergesneden producten van staal 355 met een dikte van 12 mm. “Dankzij de CO2-laser is de snijsnede zo mooi dat het spiegelt.”

Compleet uitgerust

De Mazak Optiplex 3015 bij Aarts is een 4 kW CO2-laser met een bed van 3 m x 1,5 m. De machine is compleet uitgerust met een wisseltafel, automatische nozzlewisselaar, autofocus en een transportband voor de afvoer van kleine onderdelen. De machine werd plug&play geleverd en kan dankzij de wisseltafel in de onbemande uren gewoon door produceren. Sinds de komst van de lasersnijmachine maakt de engineering steeds meer gebruik van de lasersnijmogelijkheden. “Toen al het snijwerk nog werd uitbesteed, waren we voorzichtig met de engineering om het risico op langere levertijden te voorkomen. Onderdelen moesten direct maakbaar zijn en dat hield de creativiteit van onze engineering tegen.

Tegenwoordig ontwerpen we complexere onderdelen die ervoor zorgen dat er in een later stadium minder ontbraamt, gelast, gekant en gecoat hoeft te worden. Nu de engineering zich volledig uit kan leven, kunnen we arbeid uit het proces halen en uiteindelijk meer doen met hetzelfde aantal mensen. Uiteraard lopen we zo wel eens tegen ontwerpen aan die slecht maakbaar zijn, maar dankzij de eigen lasersnijmachine kunnen we direct een nieuw ontwerp bedenken en snijden. Die flexibiliteit maakt echt het verschil”, aldus Aarts.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Mazak lanceert compacte buislaser FG-220

11-05 Het gebruik van deze machine verbetert volgens Mazak de productiviteit van het snijden van…

Plaatbewerking

Mazak opent European Technology Center Laser in Milaan

19-04 De nieuwe faciliteit beschikt over een grote showroom waar een selectie van de nieuwste…

Plaatbewerking

Mazak lanceert lasersnijmachine Optiplex 3015 NEO

09-03 De machine past automatisch de straaldiameter aan om verschillende materialen optimaal te snijden en…

Automatisering

Mazak introduceert flexibele cobotautomatisering

27-10 In combinatie met een bewerkingsmachine, zoals het QTE 200 SG draaicentrum dat Mazak op…

Verspanen

Mazak zet automatisering in spotlight op EMO

22-09 De Mazak-stand op EMO 2021 zal zich richten op technologie die bewerkingsmachine sneller, productiever,…

Verspanen

Mazak promoot verspaning onder ECP-studenten

08-07 Het ECP is een vereniging van en voor maakbedrijven in Zuid-Holland met als voornaamste…

Verspanen

Ontworpen voor maximale productiviteit

10-07 Mazak introduceert een nieuwe buislaser die speciaal is ontworpen voor het met hoge snelheid…

Plaatbewerking

Staalidee leert lasersnijden met hulp op afstand

28-04 Het installeren van een lasersnijmachine is in deze tijden van verplicht afstand houden best…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X