Additief produceren levert lager freesgewicht op

Sandvik Coromant introduceert een lichtgewicht CoroMill 390, welke is voorzien van een freeslichaam dat is gemaakt met behulp van additieve productie. Het lichtere totale gewicht van het gereedschap helpt trillingen te minimaliseren en de veiligheid te verbeteren tijdens het verspanen met een lange uitsteeklengte. Daarnaast wordt de productiviteit ook verhoogd.

Additieve productie biedt een superieure manier om complexe structuren met hoge nauwkeurigheid en zonder verbindingen te produceren. Toepassing van het proces kan componenten lichter, sterker en flexibeler maken dan ooit. Met betrekking tot de gereedschapslichamen, maakt additieve productie het maken van vormen en kenmerken mogelijk die met verspanen niet haalbaar zijn. Daarnaast kan vrijwel elk materiaal worden geprint, zoals in dit geval een titanium-legering.

”Bij het ontwerpen van onze nieuwe lichtgewicht 390 is materiaal tactisch verwijderd om het optimale freesontwerp te creëren om de massa te minimaliseren”, legt Thomas Wikgren, Manager Product Application Management bij Sandvik Coromant, uit. “Dit wordt topologisch optimalisatie genoemd en het maakt de frees compacter dan een conventionele uitvoering en helpt zo bewerkingswerkplaatsen de productiviteit te verhogen van hun freesbewerkingen met lange uitsteeklengte. Daarnaast verbetert een kortere afstand tussen de demper in de adapter en de snijkant de prestaties en de proceszekerheid.”

Proceszekerheid is essentieel in een aantal metaalbewerkingstoepassingen, niet in de laatste plaats bij het frezen met lange uitsteeklengten, hetgeen een gangbare eis is voor componenten die worden gebruikt in de lucht- en ruimtevaart en in de olie- en gassector. Hier kan het maken van kenmerken zoals diepe uitsparingen problemen geven door trillingen, hetgeen leidt tot een langzamere productie, een kortere standtijd en een slechte oppervlakte-afwerking. De nieuwe lichtgewicht CoroMill 390 biedt de oplossing. Gecombineerd met Silent Tools freesadapters, onderdrukt deze geoptimaliseerde gereedschapscombinatie trillingen om de productiviteit en procesveiligheid te maximaliseren in veeleisende toepassingen waarbij sprake is van lange uitsteeklengten. Daarnaast biedt het inherente CoroMill 390 concept een licht snijdende werking voor soepele verspanende prestaties.

De lichtgewicht CoroMill 390 kan vlakfrezen met lange reikwijdte, diep hoek- en zijvlakfrezen, holtes frezen en sleuffrezen. Het gereedschap is beschikbaar in 40 mm (doornbevestiging 16 koppeling) en 50 mm (doornbevestiging 22 koppeling) diameter varianten. Drie of vier wisselplaten (grootte 11) kunnen worden gespecificeerd afgestemd op de toepassing. Differentiële vertanding en inwendige koeling wordt geboden op alle frezen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Grootste kotterbaar ter wereld

13-02 Het gigantische draaibankgereedschap wordt gebruikt voor het produceren van nauwkeurige metalen componenten voor een…

Personeel en Opleiding

Technologiegestuurde duurzaamheid trekt jong talent aan

12-07 KPMG’s onderzoek biedt een grimmig inzicht in de talentmarkt. Volgens het onderzoek, is het…

Verspanen

Seco JS754 Stub-serie waardevol bij frezen moeilijkere materialen

07-06 De frees met vier snijtanden is ontworpen voor freesdraaimachines en multi-tasking-machines en bevat de…

Verspanen

Heavy-duty volhardmetalen vingerfrezen

29-03 Deze nieuwe generatie hardmetaalsoorten zijn voorzien van de Zertivo 2.0 coating, welke hoge productiviteit…

Bedrijf en Economie

ABN AMRO voorspelt consolidatie in enorm groeiende verspaningsmarkt

15-03 De op volle toeren draaiende Nederlandse metaalbewerkers met verspaning als hoofdactiviteit staan volgens ABN…

Verspanen

Complexe kenmerken draaien met één gereedschap

08-03 In de afgelopen jaren is er sprake van een enorme ontwikkeling op het gebied…

Verspanen

Efficiënt verspanen is sturen op data

30-11 Met behulp van data uit het productieproces wordt het mogelijk om beslissingen op basis…

Verspanen

Minder vervorming van onderdelen tijdens het frezen

23-11 Het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) in Aken heeft nu samen met partners…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?