Eenvoudig tandwielen frezen met CoroMill 172

0

CoroMill 172 is een nieuwe schijffrees van Sandvik Coromant voor het frezen van tandwielprofielen van hoge kwaliteit. Dankzij de nieuwe, verwisselbare hardmetalen wisselplaattechnologie met een krachtige iLock-koppeling kunnen tandwielen en glijspieën op gewone CNC-machines en op hob- en tandwielfreesmachines worden bewerkt.

Doordat er met de CoroMill 172 ten opzichte van andere frezen veel hogere snelheden en voedingsnelheden kunnen worden bereikt (en het gereedschap ook nog eens langer meegaat), is deze frees volgens Sandvik Coromant uiterst rendabel bij kleine tot middelgrote series interne en externe tandwielen, glijspieën en tandheugels. Door het effectieve ontwerp in vergelijking met schijffrezen met tangentieel geplaatste wisselplaten is deze frees zowel geschikt voor het maken van profielen met rechte flanken en voor spiraalvormige profielen. Aanbevolen snijgegevens bij aanvang zijn typisch een snijsnelheid van 140-200 m/min en een voedingsnelheid van 0,12-0,20 mm.

Eenmalig instellen
CoroMill 172, leverbaar in diameters van 63 tot 254 mm, is geschikt voor tandwielmodules 4-8, en bij de productie van glijspieën voor modules 4-9. De frees hoeft slechts een keer te worden ingesteld: één machine voor vele bewerkingen en één freesbody voor verschillende wisselplaattypes. Daarnaast kan er met geslepen hardmetalen wisselplaten droog worden bewerkt, waardoor de kosten zelfs nog lager uitvallen.

De wisselplaten van kwaliteit GC1030 worden op maat gemaakt, overeenkomstig het door de klant aangegeven tandwielprofiel: wisselplaten kunnen uitstulpingen hebben, een aangeschuinde tip of een tip in reliëf en kunnen zo nodig extra worden aangepast. Freesbody’s worden eveneens op maat gemaakt, omdat het ontwerp afhankelijk is van de vorm van de wisselplaat. Zowel rechts als links gereedschap kan worden besteld – freesbody’s kunnen zelfs zodanig worden ontworpen dat ze een reeks wisselplaten met verschillend profiel voor gemengde productie van tandwielcomponenten bevatten.

De producent noemt CoroMill 172 ideaal voor gebruik in alle materialen van categorie ISO P (stalen) die in alle sectoren in de industrie worden verwerkt.