Altijd de perfecte smeermiddeloplossing

Smeermiddelen zijn essentieel voor de werking van technische apparatuur en machines. Aandrijflijnen, hybride motoren en alle bewegende onderdelen beginnen snel slijtage te vertonen wanneer oliën, vetten of andere smeermiddelen ontbreken. Dit geldt nog meer voor complexe bewerkingscentra. Het is dan ook logisch dat DMG Mori, fabrikant van dit soort machines, alleen de beste smeermiddelen gebruikt voor zijn systemen. DMG Mori is precies om deze reden een technologisch partnerschap aangegaan met smeermiddelenproducent Fuchs om de hoogwaardige smeer-technische oplossingen te garanderen die perfect zijn afgestemd op de systemen. Hiervan profiteren uiteindelijk zowel de machinefabrikant als de smeermiddelenproducent en hun klanten.

De CLX 450 TC universele draaimachine van DMG Mori werkt met 4.000 tpm. Ultieme precisie is alleen mogelijk als elke spindel, elk hydraulisch onderdeel en elke leibaan optimaal gesmeerd wordt.

De technologische samenwerking tussen DMG Mori en Fuchs begon in 2014 met projecten in China en bewijst sinds 2017 ook zijn waarde voor de Europese markt. Het partnerschap werkt zelfs zo goed dat de machine- en systeemfabrikant in Fuchs zijn vaste technologiepartner voor smeermiddelen heeft gevonden. “Daardoor werken we nu met slechts één leverancier. Dit is veel beter dan het oude systeem, waarbij we verschillende leveranciers moesten coördineren”, legt John Kooning, CEO bij DMG Mori voor de Nederlandse markt, uit. “De belangrijkste toegevoegde waarde van deze nauwe ontwikkelingssamenwerking met Fuchs is echter het voordeel voor onze klanten.”

“In de wereld van vandaag vereist het volledig tevreden houden van bedrijven die bewerkingsmachines kopen veel meer dan alleen het leveren van het perfecte systeem”, zegt Rein Vrij, Global Key Account Manager bij Fuchs en contactpersoon voor DMG Mori voor alle vragen in en rond het thema smeermiddelen in de Benelux. “Klanten kopen niet zomaar een machine, ze verwachten een oplossing die perfect is afgestemd op hun specifieke eisen. Het continu leveren van perfect op elkaar afgestemde smeermiddelen is daarvan een onderdeel.” Door de samenwerking met DMG Mori kan Fuchs aan beide eisen te voldoen.

DMG Mori Qualified Products

Sinds eind 2020 leveren de twee partners de service ‘smeermiddelenvoorziening’ en andere diensten binnen een speciaal kader: het DMG Mori Qualified Products programma (DMQP). “In samenwerking met vooraf geselecteerde technologiepartners bieden we onze klanten machinecomponenten, randapparatuur en accessoires – allemaal optimaal afgestemd op onze bewerkingsmachines. DMQP is een keurmerk dat staat voor kwaliteit en duurzaamheid”, legt Christoph Grosch uit, Executive Director DMQP bij DMG Mori. Dit is precies waar de smeermiddelen in passen.

Hoe werkt dit programma precies? “Klanten krijgen een compleet pakket van DMG Mori toegestuurd. Het systeem heeft dan de perfecte smeermiddelinstelling, precies afgestemd op de betreffende machine en de specifieke toepassing”, legt Rein Vrij uit. “De machines worden in de fabriek gevuld met Fuchs smeermiddelen. Bij aankoop kunnen eindklanten ook een extra DMQP-certificaat krijgen, waarmee ze een compleet pakket smeermiddelen van Fuchs kunnen bestellen om bij te vullen.

Dit is een soort servicekit voor de eerste zes maanden.” Bedrijven zijn uiteraard vrij om te kiezen welke Fuchs producten ze willen aanschaffen. Maar om hen te helpen de juiste beslissing te nemen, worden ze altijd geadviseerd door een Fuchs-medewerker hier – die indien nodig ook naar de betreffende vestiging waar ook ter wereld kan reizen. “Dit is een speciale service die we kunnen bieden dankzij onze wereldwijde aanwezigheid”, voegt Vrij toe. Door gebruik te maken van het DMQP-programma hebben alle DMG Mori-klanten over de hele wereld altijd een smeermiddelexpert aan hun zijde.

Dit advies hoeft zich echter niet uitsluitend te richten op centrale smeervetten, spindel- en hydraulische oliën of koelmiddelen die in de fabriek aan de machine worden toegevoegd. Tijdens het bijvullen van deze smeermiddelen kan bijvoorbeeld het juiste koelsmeermiddel voor de metaalbewerkingstoepassing worden geadviseerd – ervan uitgaande dat dit nog niet is aangeboden door de DMG Mori-vestiging. Dit is belangrijk wanneer een machine werd aangekocht zonder een specifiek project in gedachten. De juiste keuze van koelsmeermiddel hangt immers altijd af van de concrete toepassing. Deze adviesdienst is inbegrepen in het DMQP-programma.

Wereldwijde beschikbaarheid

“Maar wanneer een klant apparatuur koopt voor een specifieke toepassing op een specifieke locatie, wordt de machine in kwestie al ingereden in de DMG Mori-faciliteit met het meest geschikte koelsmeermiddel van Fuchs”, legt John Kooning uit. “Vervolgens bevelen we dit koelsmeermiddel uiteraard ook aan voor verder gebruik.” Voor aluminiumbewerkingstoepassingen in Scandinavië moet bijvoorbeeld een watermengbaar koelsmeermiddel worden gekozen dat geschikt is voor gebruik met zacht water.
De samenwerking op basis van het DMQP-programma komt ook van pas als er servicewerkzaamheden nodig zijn. “Als bijvoorbeeld een transmissie moet worden vervangen, neemt de klant contact op met een van onze medewerkers”, zegt John Kooning. “Die zorgt dan niet alleen voor het oplossen van de schade aan de machine, maar ook voor de vervanging van de smeermiddelen.”

Er is nog een factor die belangrijk is voor klanten van DMG Mori met betrekking tot smeermiddelen: hun wereldwijde beschikbaarheid. De aangeschafte machines worden immers overal ter wereld gebruikt en de milieu- en veiligheidsvoorschriften voor het gebruik van smeermiddelen kunnen per land verschillen. Iedereen die een bewerkingscentrum koopt, moet er daarom zeker van zijn dat de koelsmeermiddelen die hij gebruikt voldoen aan alle geldende normen en specificaties. “De samenwerking met Fuchs helpt ons precies dit te garanderen. De wereldwijde beschikbaarheid van de producten van het bedrijf is een van de sterke punten van Fuchs.”

Hoogste ontwikkelingsnormen

Om aan de hoge eisen van speciale smeermiddelen voor DMG Mori te voldoen, worden de producten volgens strenge regels ontwikkeld. “Naast de relevante VDI-richtlijn 3035 moeten alle smeermiddelen ook voldoen aan een speciale DMG Mori-norm om goedkeuring te krijgen van DMG Mori. Deze norm regelt de compatibiliteit met de materialen die in de bewerkingsmachine zijn gemonteerd”, legt Rein Vrij uit. Pas als aan deze normen is voldaan, gaat het ontwikkelingsproces over in de detailfase voor een specifiek toepassingsgebied, bijvoorbeeld medische techniek of hoogwaardige bewerking. “Een voorbeeld van een product waarbij we dit voor DMG Mori hebben gedaan, is het koelsmeermiddel Ecocool TNA-IDM, een hoogwaardig smeermiddel voor moeilijk te bewerken materialen, zoals titanium, corrosiebestendige nikkelbasislegeringen of hooggelegeerd staal.”

‘IDM’ staat hier voor ‘Initiated by DMG Mori’. Dit verwijst naar koelsmeermiddelen, maar ook naar hydraulische oliën, centrale smeervetten en spindeloliën die zijn ontwikkeld in het technologiepartnerschap met Fuchs. Inmiddels wordt het ook gebruikt voor koelmedia. “Dit was de laatste belangrijke stap in deze samenwerking”, merkt Rein Vrij op. Het programma is nu compleet en biedt een soort all-inclusive pakket.

Open huis DMG Mori

Wie niet in de gelegenheid is om DMG Mori te bezoeken op Manufacturing Technology Conference, krijgt in mei een nieuwe kans. Op 22 en 23 mei houdt de machinefabrikant open huis in de vestiging in Veenendaal. Hier zal ook aandacht zijn voor het technologisch partnerschap met Fuchs.

DMG Mori Pfronten (stand M66) en Fuchs Lubricants Benelux (stand M84) zijn exposant op Manufacturing Technology Conference (MTC).

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Rhenus Lub draagt bij aan betrouwbaar spoorvervoer

15-05 Smeermiddelen voor het spoorvervoer moeten aan hoge eisen voldoen: enerzijds gaat het daarbij om…

Automatisering

DMG Mori stimuleert gedigitaliseerde fabriek met IoTconnector

25-03 In het snel evoluerende landschap van CNC-productie wordt digitalisering gezien als de weg naar…

TechnishowNieuws

Hoofdrol op TechniShow voor Ecocool koelvloeistof van Fuchs/Lubsolutions

19-02 Ecocool Global 1000 combineert excellente verspaningsresultaten met een uitstekende bio-stabiliteit, resulterend in een lange…

Bedrijf en Economie

DMG Mori vestigt Europees hoofdkantoor in München

07-02 Vanaf 2026 huurt het bedrijf een innovatief pand vlakbij het Olympisch Park met een…

Verspanen

DMG Mori introduceert grote DMF 400|11 pendelfreesmachine op Open House

24-01 De ‘moving column’ machines van DMG Mori zijn interessant voor de bewerking van lange…

Toeleveren

Smeermiddel voor elektrische zware machines

20-11 Deze innovatie combineert volgens de Nederlandse smeermiddelenproducent efficiëntie, duurzaamheid en smeerprestaties. Bescherming Het Eurol…

Verspanen

Koelen zonder zorgen

02-10 Heudra levert maatwerk in draai- en/of freeswerk. De toeleverancier beschikt over een groot machinepark…

Toeleveren

Virtueel laboratorium optimaliseert smeermiddelsamenstelling

25-09 Mechanische lagers en tandwielen worden doorgaans voorzien van smeermiddelen om wrijving en slijtage te…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV