Astes4 demonstreert ‘light’ uitvoering van product sorteersysteem

Naast de allround installatie voor het uitsorteren van gesneden plaatdelen tot een dikte van 25 mm, heeft Astes4 ook een lichtere variant voor het uitsorteren van plaatdelen tot 8 mm op de markt gebracht. Dit systeem wordt live getoond op de TechniShow.

De Zwitserse producent Astes4 heeft wereldwijd zo’n 35 Astes4sort installaties voor het geautomatiseerd uitsorteren van vlakke plaatuitslagen geïnstalleerd, waarvan maar liefst 12 in de Benelux. Deze regio wordt dan ook gezien als een groeimarkt en daarom is vorig jaar een Benelux-organisatie opgezet. “We gaan zowel de verkoop als de service vanuit Nederland aansturen”, zegt Ben Heikoop, die per 1 april als sales manager in dienst treedt bij Astes4 Benelux. “In de nabije toekomst zullen we ook technisch personeel in dienst nemen om het onderhoud te doen.”

Personeelskosten
Heikoop snapt wel waarom de systemen juist in de Benelux zo goed aan slaan. “Dat heeft vooral te maken met de personeelskosten, die zijn hier hoger dan in andere landen. In Oost-Europese landen kun je voor een relatief laag bedrag mensen laten uitrapen. Maar hier kost dat veel meer. Stel dat je in een ploegendienst werkt, dan heb je op jaarbasis zo maar twee of drie mensen nodig. Dat kost een flink bedrag. Ga je automatisch uitsorteren dan verdien je zo’n installatie binnen enkele jaren terug. En de komende jaren zal de noodzaak daartoe alleen maar toenemen omdat het steeds moeilijker wordt om voor dit werk personeel te vinden. We zetten in Nederland vol in op automatisering en daarin passen onze uitsorteersystemen heel goed.”

Hogere output
Bij de light versie van Astes4 is de terugverdientijd zelfs nog wat korter, want deze is niet alleen zo’n 20 procent goedkoper dan de allround installatie, maar heeft ook nog eens een hogere output. Heikoop legt uit: “De allround installatie kan materiaal uitsorteren tot 25 mm. Daar is alles op gebouwd. Het is een zwaar uitgevoerde constructie met zware motoren voor de aandrijving. Dat heeft invloed op de stel- en ontlaadtijden. Daarom is er nu ook een installatie ontwikkeld voor het ontladen van materiaal tot 8 mm. Die uitslagen wegen minder en dus volstaat een lichtere constructie met lichtere motoren. Die kan met een hogere snelheid opereren. Zo heb je dus een lagere investering en een hogere output.”
Juist daarom heeft Ben Heikoop hoge verwachtingen van de light versie, zeker ook in de Benelux. Want hier wordt veel dun plaatmateriaal gesneden op snelle lasersnijmachines met 4 of 6 kW vermogen. “Als een laser er 10 minuten over doet om dik materiaal te snijden, dan is de snelheid van het uitsorteren nauwelijks relevant. Maar als je dun materiaal snijdt met korte snijtijden, dan wil je dat ook het ontladen snel gaat. Dan is de light versie ideaal.”

Op de TechniShow demonstreert Astes4 de Astes4Light gekoppeld aan een Mitsubishi 6 kW fiber lasersnijmachine. Hierop wordt plaatmateriaal van 3000×1500 mm met een dikte van 1,5 mm gesneden. De gesneden delen worden vervolgens uit gesorteerd door het Astes4 systeem.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Ruim baan voor verspanend talent in Drenthe

20-11 Na grondig vooronderzoek en vele gesprekken is besloten samen te werken met STODT, technische…

Plaatbewerking

Productieve, flexibele combinatie

30-10 Met zijn combinatie van productiviteit en flexibiliteit is dit systeem een oplossing voor een…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

04-10 Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit…

Verspanen

MetaalNieuws thema/special Verspanen / Machineering 2023

20-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Nauta reduceert snijtijden met 22kW Bodor laser

03-02 Het leven is keuzes maken en dat geldt ook voor zakelijke beslissingen. Zo stond…

Personeel en Opleiding

Maatwerk opleidingen voor elke verspaner

07-11 Deze opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze…

Plaatbewerking

Kortst mogelijke handlingstijd voor plaatmateriaal

28-09 Elke dag voorziet thyssenkrupp Materials Nederland heel veel klanten van een breed pakket aan…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV