Automatisch enkelstuks lassen komt steeds dichterbij

Eind dit jaar zal er op zes plaatsen in ons land een opleiding voor lasrobotprogrammeur gevolgd kunnen worden. Ook zullen er dan al zes zogeheten ‘living labs’ zijn, waarin in totaal ruim zestig bedrijven kennis uitwisselen om hun lasrobotisering op een hoger plan te brengen. Dit zei LAC-directeur Ard Hofmeijer bij de opening van het Fieldlab Smart Welding Factory op het ROC van Twente in Hengelo tijdens de jaarlijkse LAC Relatiedag.

 

De basis voor Smart Welding Factory (SWF) werd in 2014 gelegd tijdens gesprekken tussen medewerkers van het LAC en twee metaalbewerkingsbedrijven in Oost-Nederland. Beide bedrijven constateerden dat ze lang niet het maximale resultaat uit hun lasrobotisering haalden, maar stelden tegelijk vast dat zij daarmee zeker niet de enigen waren. Hun conclusie was dat alle bedrijven eigenlijk zouden moeten samenwerken om wel tot een maximaal resultaat te komen. Dat resulteerde in SWF met als doelstelling: first time right, one peace flow. Ofwel: enkelstuks geautomatiseerd en gerobotiseerd geproduceerd. “Dat is te realiseren”, durft Ard Hofmeijer inmiddels wel te zeggen. “Niet op korte termijn, maar het gaat ons lukken.”

Sterk fundament
Het gaat lukken door de krachtenbundeling tussen (wetenschappelijk) onderzoek, bedrijven en opleidingsinstituten. SWF rust op vier pijlers: samenwerken om innovatie te versnellen, deelnemende bedrijven die werken aan concrete oplossingen voor hun eigen problematiek en merkonafhankelijkheid ten aanzien van lasrobots. De vierde pijler is de samenwerking met onderwijsinstellingen die de opleiding lasrobotprogrammeur aanbieden. Dat gebeurt in zogeheten Skills Labs. Deze zijn er inmiddels bij SMEOT, ROC van Twente en AT Techniek Opleidingen in het oosten en Teclab in Eindhoven. Tijdens de LAC Relatiedag werd ook het contract getekend met ROC De Friese Poort, waardoor ook in Friesland een Skills Lab van start gaat. Er ligt nu een sterk fundament voor SWF, waarbij de laagdrempeligheid een grote kracht is: het is voor bedrijven makkelijk om mee te doen. Eigenlijk is er maar één voorwaarde: je moet niet alleen kennis komen halen, maar zelf ook wat brengen. Alle deelnemers lossen hun eigen puzzelstukje op en samen leggen ze de hele puzzel.

R&D-ruimte met lasrobots
Het werk in de Skills Labs en de Living Labs wordt ondersteund vanuit het nieuwe Fieldlab Smart Welding Factory op het ROC van Twente in Hengelo. Metaalunie-voorzitter Fried Kaanen verrichtte de opening hiervan. Het is een R&D-ruimte met lasrobots. Hier kunnen het onderzoek en de ontwikkelingen worden uitgevoerd die door de samenwerkende bedrijven in het Living Lab worden aangezet. Ook kunnen hier opleidingen worden gegeven en mensen worden meegenomen in het continue leerproces. “We zijn apetrots op onze robotinstallatie. Hier willen we straks enkelstuks producten op kunnen lassen”, aldus Hofmeijer. Op de LAC Relatiedag sprak ook Gert Hoekman, directeur van Hoekman RVS in Nieuwleusen, een van de 21 deelnemende bedrijven in de huidige twee Living Labs. Hij gaf inzicht in wat hij tot nu toe technisch heeft bereikt in het project Smart Welding Factory: “Het puzzelstukje dat wij willen brengen zit aan de voorkant van het traject: we willen het stuk werkvoorbereiding en calculatie in hoge mate automatiseren. Wat lange tijd theorie was, begint zich nu echt te vertalen in de praktijk: we kunnen automatisch met behulp van een 3D model een lasrobot programmeren. Het begin is er, maar we hebben nog zeker een paar jaar nodig om dit ook probleemloos in de praktijk te kunnen brengen. Maar de mogelijkheden zijn er. Robotisering en automatisering is daarmee voor ons in de toekomst niet langer weggelegd voor alleen grote series.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Nieuwe campagne benadrukt belang metaaltechnologie

16-04 Uit recent onderzoek door onderzoeksbureau DVJ Insights blijkt namelijk dat slechts 18% van de…

Personeel en Opleiding

Metaalunie is blij dat Techkwadraat kan starten

20-03 Platform Talent voor Technologie (PTvT) is penvoerder van het voorstel en Koninklijke Metaalunie heeft…

Bedrijf en Economie

Lely en Miele geven inzicht in hun circulaire route

26-02 Voor toeleveranciers is het natuurlijk uitermate interessant om te weten hoe hun klanten, de…

Bedrijf en Economie

Minder spanning op arbeidsmarkt in MKB-maakindustrie

18-01 Bij de MKB-maakbedrijven die aan deze barometer hebben deelgenomen werken gemiddeld 21 medewerkers, 92%…

Bedrijf en Economie

Zakendoen in Duitsland: Hoe doe je dat?

15-01 Koninklijke Metaalunie organiseert in samenwerking met haar Duitse partner Niederlanden Nachrichten een inspiratiebijeenkomst waar…

Personeel en Opleiding

Voorbereiding cao-onderhandelingen in volle gang

27-11 Koninklijke Metaalunie houdt deze maand voor haar leden een reeks bijeenkomsten over cao-onderwerpen. Na…

Bedrijf en Economie

Metaalunie lanceert eigen verkiezingscampagne voor MKB-maakindustrie

01-11 “De campagne richt zich op duidelijke oplossingen voor innovatiestimulering voor MKB-maakbedrijven, verduurzaming van de…

Bedrijf en Economie

Zoektocht naar vakmensen was nog nooit zo moeilijk

16-10 Dat blijkt uit de Metaalunie Economische Barometer van de MKB-maakindustrie van het derde kwartaal…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV