Automatisch enkelstuks lassen komt steeds dichterbij

Eind dit jaar zal er op zes plaatsen in ons land een opleiding voor lasrobotprogrammeur gevolgd kunnen worden. Ook zullen er dan al zes zogeheten ‘living labs’ zijn, waarin in totaal ruim zestig bedrijven kennis uitwisselen om hun lasrobotisering op een hoger plan te brengen. Dit zei LAC-directeur Ard Hofmeijer bij de opening van het Fieldlab Smart Welding Factory op het ROC van Twente in Hengelo tijdens de jaarlijkse LAC Relatiedag.

 

De basis voor Smart Welding Factory (SWF) werd in 2014 gelegd tijdens gesprekken tussen medewerkers van het LAC en twee metaalbewerkingsbedrijven in Oost-Nederland. Beide bedrijven constateerden dat ze lang niet het maximale resultaat uit hun lasrobotisering haalden, maar stelden tegelijk vast dat zij daarmee zeker niet de enigen waren. Hun conclusie was dat alle bedrijven eigenlijk zouden moeten samenwerken om wel tot een maximaal resultaat te komen. Dat resulteerde in SWF met als doelstelling: first time right, one peace flow. Ofwel: enkelstuks geautomatiseerd en gerobotiseerd geproduceerd. “Dat is te realiseren”, durft Ard Hofmeijer inmiddels wel te zeggen. “Niet op korte termijn, maar het gaat ons lukken.”

Sterk fundament
Het gaat lukken door de krachtenbundeling tussen (wetenschappelijk) onderzoek, bedrijven en opleidingsinstituten. SWF rust op vier pijlers: samenwerken om innovatie te versnellen, deelnemende bedrijven die werken aan concrete oplossingen voor hun eigen problematiek en merkonafhankelijkheid ten aanzien van lasrobots. De vierde pijler is de samenwerking met onderwijsinstellingen die de opleiding lasrobotprogrammeur aanbieden. Dat gebeurt in zogeheten Skills Labs. Deze zijn er inmiddels bij SMEOT, ROC van Twente en AT Techniek Opleidingen in het oosten en Teclab in Eindhoven. Tijdens de LAC Relatiedag werd ook het contract getekend met ROC De Friese Poort, waardoor ook in Friesland een Skills Lab van start gaat. Er ligt nu een sterk fundament voor SWF, waarbij de laagdrempeligheid een grote kracht is: het is voor bedrijven makkelijk om mee te doen. Eigenlijk is er maar één voorwaarde: je moet niet alleen kennis komen halen, maar zelf ook wat brengen. Alle deelnemers lossen hun eigen puzzelstukje op en samen leggen ze de hele puzzel.

R&D-ruimte met lasrobots
Het werk in de Skills Labs en de Living Labs wordt ondersteund vanuit het nieuwe Fieldlab Smart Welding Factory op het ROC van Twente in Hengelo. Metaalunie-voorzitter Fried Kaanen verrichtte de opening hiervan. Het is een R&D-ruimte met lasrobots. Hier kunnen het onderzoek en de ontwikkelingen worden uitgevoerd die door de samenwerkende bedrijven in het Living Lab worden aangezet. Ook kunnen hier opleidingen worden gegeven en mensen worden meegenomen in het continue leerproces. “We zijn apetrots op onze robotinstallatie. Hier willen we straks enkelstuks producten op kunnen lassen”, aldus Hofmeijer. Op de LAC Relatiedag sprak ook Gert Hoekman, directeur van Hoekman RVS in Nieuwleusen, een van de 21 deelnemende bedrijven in de huidige twee Living Labs. Hij gaf inzicht in wat hij tot nu toe technisch heeft bereikt in het project Smart Welding Factory: “Het puzzelstukje dat wij willen brengen zit aan de voorkant van het traject: we willen het stuk werkvoorbereiding en calculatie in hoge mate automatiseren. Wat lange tijd theorie was, begint zich nu echt te vertalen in de praktijk: we kunnen automatisch met behulp van een 3D model een lasrobot programmeren. Het begin is er, maar we hebben nog zeker een paar jaar nodig om dit ook probleemloos in de praktijk te kunnen brengen. Maar de mogelijkheden zijn er. Robotisering en automatisering is daarmee voor ons in de toekomst niet langer weggelegd voor alleen grote series.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Metaalunie: snel een kabinet – FME: eerst herstelplan

18-03 De uitdagingen waarmee dat nieuwe kabinet te maken krijgt, zijn niet mals volgens Jos…

Personeel en Opleiding

Metaalunie wil hogere salarissen voor techniekdocenten

10-03 “De MKB-maakindustrie is al decennialang een stabiele sector met duurzame werkgelegenheid, maar ook met…

Verbinden

Handmatig laserlassen: neem veiligheid serieus

10-03 Het LAC wordt regelmatig gevraagd hoe om te gaan met hoogvermogen handmatige laserlassystemen in…

Bedrijf en Economie

Metaalunie eist gedegen industriebeleid van nieuw kabinet

16-02 Metaalunie vraagt die aandacht door middel van IndustrieVisie 2021. Kaanen: “Hierin roept Metaalunie de…

Automatisering

Hoekman RVS van start met digitaal inkopen via Gatewise

09-02 Door het in- en verkoopproces op deze wijze te stroomlijnen worden handmatige, kostbare en…

Automatisering

Cobot met de functionaliteiten van een lasrobot

09-02 De Yaskawa HC10 cobot waarvoor Nooteboom heeft gekozen, beschikt over alle functies die ook…

Bedrijf en Economie

Gestaag herstel MKB-metaal ondanks tweede lockdown

13-01 Ruim drie kwartalen na het uitbreken van het coronavirus is bij veel ondernemers in…

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws TOP 10 van 2020

28-12 Nog een paar dagen en dan kunnen we afscheid nemen van een roerig jaar.…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X