Automotive onderdelen profiteren van innovaties Sandvik Coromant

Twee nieuwe boren, geoptimaliseerd voor het boren in aluminium componenten voor de automotive sector zijn ontwikkeld door de snijgereedschap- en gereedschapssystemen specialist Sandvik Coromant. De boren zijn onder meer geschikt voor het bewerken van componenten in middelgrote tot grote volumes.

De CoroDrill 400 en CoroDrill 430 leveren een hoge doorvoer en lagere kosten, alsmede een verlengde levensduur en verbeterde proceszekerheid. De boren worden ondersteund door CoroTap® 100, 200, 300 en 400, die tevens zijn geoptimaliseerd voor tapbewerkingen in ISO N materialen en helpen bij het bieden van een compleet programma voor het maken van gaten uit één bron, voor diegenen die aluminium automotive componenten moeten produceren.

Langere standtijd
Terwijl zowel CoroDrill 400 als CoroDrill 430 leverbaar zijn in de Sandvik Coromant N1BU hardmetaalsoort, kan de laatste ook worden besteld in de nieuwe N1DU polykristalijnen diamant (PCD) soort. N1DU biedt PCD over de gehele snijlengte, en heeft zodoende een langere standtijd. Vanwege de lage wrijvingscoëfficiënt van PCD en de hoge warmtegeleidbaarheid, zijn de snijkanten van het gereedschap minder gevoelig voor snijkantsopbouw (BUE). Als vuistregel adviseert Sandvik Coromant het gebruik van de volhardmetalen soort aan bij weinig gaten en een hoog hanteringsrisico, terwijl de PCD-soort de voorkeur geniet bij veel gaten en wanneer een hogere productiviteit is vereist. “Automotive fabrikanten gebruiken steeds meer aluminium onderdelen om het voertuiggewicht te reduceren en de brandstofefficiëntie te verbeteren,” zegt Aaron Howcroft, Global Product Manager bij Sandvik Coromant. “Deze nieuwste boren met soorten die zijn geoptimaliseerd voor ISO N materialen bieden een scala aan voordelen, waaronder een hoge betrouwbaarheid, verbeterde precisie, lage kosten per gat, een langere en consistentere standtijd, hoge herhaalbaarheid en een verbeterde proceszekerheid.”

Gepolijste spaangroeven
CoroDrill 400 is aanbevolen voor het boren in massief materiaal, omdat het meer spaangroefvolume heeft voor een betere spaanafvoer. Bij het boren in materiaal met kerngaten of voorgegoten gaten, zal CoroDrill 430 beter presteren, omdat het is uitgevoerd met drie spaangroeven voor verhoogde stabiliteit en het handhaven van de juiste positie, ongeacht de verkeerde uitlijning van de kerngaten. Geoptimaliseerde kenmerken van CoroDrill 400 en CoroDrill 430 omvatten gepolijste spaangroeven en precisie koelmiddelgaten, met ondersteuning voor MQL (minimum quantity lubrication). De boren zijn standaard verkrijgbaar in 5, 6.8, 7, 8.5, 10.2 en 12.5 mm diameters, welke corresponderen met M6, M8, M10, M12 en M14 schroefdraadmaten. Tailor Made opties zijn ook mogelijk voor andere toepassingen.

Optimized programma
De nieuwe gereedschappen maken deel uit van het Sandvik Coromant Optimized programma van ronde gereedschappen, een unieke lijn van verfijnde ronde gereedschappen die efficiëntie, betrouwbaarheid en een lange levensduur bieden. Klanten kunnen het Optimized programma kiezen, wanneer een speciaal gereedschap nodig is voor een specifiek materiaal of specifieke toepassing. Ter ondersteuning van de boren zijn CoroTap 100, 200, 300 en 400; een serie tappen, ook specifiek ontworpen voor gebruik in ISO N materialen. CoroTap 100 is een tap met rechte spaangroef voor doorgaande- en blinde gaten, met onderbroken schroefdraad voor minder koppel en een verhoogde koelmiddelpenetratie. CoroTap 200 is een spiraalpunt-tap en CoroTap 300 een spiraalgroef-tap voor respectievelijk doorlopende en blinde gaten. Deze tappen zijn leverbaar als steile spiraal (35°) ongecoate varianten voor aluminium met een laag Si-gehalte, of lage spiraal (15°) gecoate of ongecoate soorten voor abrasieve materialen met een hoog Si-gehalte. CoroTap 400 is een roltap voor doorgaande en blinde gaten die is voorzien van een geoptimaliseerde lob- en schroefdraadlengte om koppel in aluminium werkstukken te reduceren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Nederlands automotive scoort door samenwerking

15-09 Ons land is een vooraanstaande speler in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige innovaties…

Verspanen

Niets is onmogelijk

01-09 Dormer Pramet ondersteunt Take it Laesie met een reeks boren en tappen. Take it…

Verspanen

De juiste manier om te diversifiëren

25-08 McKinsey voorspelt dat fabrikanten permanente verschuivingen in klantenmarkten kunnen verwachten en dat veerkracht nodig…

Verspanen

Sandvik Coromant opent nieuwe productiviteits- en innovatiecentra

08-07 Momenteel zijn er 17 Sandvik Coromant applicatiecentra verdeeld over Europa, Noord- en Zuid-Amerika en…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Maakindustrie stevent af op goede jaren”

28-06 Leveranciers van verbruiksartikelen kunnen over het algemeen snel inschatten hoe een marktsegment er economisch…

Verspanen

In één stap bevestigingsgaten boren en verzinken

09-06 “De meeste gereedschappen voor bevestigingsgaten die tegenwoordig worden gebruikt, zijn complexe op bestelling gemaakte…

Verspanen

Sandvik Coromant introduceert CoroPlus Tool Supply

05-05 Het volgen van snijgereedschappen kan een moeilijk en tijdrovend proces zijn, vooral in  machinewerkplaatsen…

Verspanen

Hogere standtijd met precisiekoelmiddel

28-04 Precisiekoelmiddel is gunstig voor het bewerken van ISO S, M en P werkstukmaterialen en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X