Automotive onderdelen profiteren van innovaties Sandvik Coromant

Twee nieuwe boren, geoptimaliseerd voor het boren in aluminium componenten voor de automotive sector zijn ontwikkeld door de snijgereedschap- en gereedschapssystemen specialist Sandvik Coromant. De boren zijn onder meer geschikt voor het bewerken van componenten in middelgrote tot grote volumes.

De CoroDrill 400 en CoroDrill 430 leveren een hoge doorvoer en lagere kosten, alsmede een verlengde levensduur en verbeterde proceszekerheid. De boren worden ondersteund door CoroTap® 100, 200, 300 en 400, die tevens zijn geoptimaliseerd voor tapbewerkingen in ISO N materialen en helpen bij het bieden van een compleet programma voor het maken van gaten uit één bron, voor diegenen die aluminium automotive componenten moeten produceren.

Langere standtijd
Terwijl zowel CoroDrill 400 als CoroDrill 430 leverbaar zijn in de Sandvik Coromant N1BU hardmetaalsoort, kan de laatste ook worden besteld in de nieuwe N1DU polykristalijnen diamant (PCD) soort. N1DU biedt PCD over de gehele snijlengte, en heeft zodoende een langere standtijd. Vanwege de lage wrijvingscoëfficiënt van PCD en de hoge warmtegeleidbaarheid, zijn de snijkanten van het gereedschap minder gevoelig voor snijkantsopbouw (BUE). Als vuistregel adviseert Sandvik Coromant het gebruik van de volhardmetalen soort aan bij weinig gaten en een hoog hanteringsrisico, terwijl de PCD-soort de voorkeur geniet bij veel gaten en wanneer een hogere productiviteit is vereist. “Automotive fabrikanten gebruiken steeds meer aluminium onderdelen om het voertuiggewicht te reduceren en de brandstofefficiëntie te verbeteren,” zegt Aaron Howcroft, Global Product Manager bij Sandvik Coromant. “Deze nieuwste boren met soorten die zijn geoptimaliseerd voor ISO N materialen bieden een scala aan voordelen, waaronder een hoge betrouwbaarheid, verbeterde precisie, lage kosten per gat, een langere en consistentere standtijd, hoge herhaalbaarheid en een verbeterde proceszekerheid.”

Gepolijste spaangroeven
CoroDrill 400 is aanbevolen voor het boren in massief materiaal, omdat het meer spaangroefvolume heeft voor een betere spaanafvoer. Bij het boren in materiaal met kerngaten of voorgegoten gaten, zal CoroDrill 430 beter presteren, omdat het is uitgevoerd met drie spaangroeven voor verhoogde stabiliteit en het handhaven van de juiste positie, ongeacht de verkeerde uitlijning van de kerngaten. Geoptimaliseerde kenmerken van CoroDrill 400 en CoroDrill 430 omvatten gepolijste spaangroeven en precisie koelmiddelgaten, met ondersteuning voor MQL (minimum quantity lubrication). De boren zijn standaard verkrijgbaar in 5, 6.8, 7, 8.5, 10.2 en 12.5 mm diameters, welke corresponderen met M6, M8, M10, M12 en M14 schroefdraadmaten. Tailor Made opties zijn ook mogelijk voor andere toepassingen.

Optimized programma
De nieuwe gereedschappen maken deel uit van het Sandvik Coromant Optimized programma van ronde gereedschappen, een unieke lijn van verfijnde ronde gereedschappen die efficiëntie, betrouwbaarheid en een lange levensduur bieden. Klanten kunnen het Optimized programma kiezen, wanneer een speciaal gereedschap nodig is voor een specifiek materiaal of specifieke toepassing. Ter ondersteuning van de boren zijn CoroTap 100, 200, 300 en 400; een serie tappen, ook specifiek ontworpen voor gebruik in ISO N materialen. CoroTap 100 is een tap met rechte spaangroef voor doorgaande- en blinde gaten, met onderbroken schroefdraad voor minder koppel en een verhoogde koelmiddelpenetratie. CoroTap 200 is een spiraalpunt-tap en CoroTap 300 een spiraalgroef-tap voor respectievelijk doorlopende en blinde gaten. Deze tappen zijn leverbaar als steile spiraal (35°) ongecoate varianten voor aluminium met een laag Si-gehalte, of lage spiraal (15°) gecoate of ongecoate soorten voor abrasieve materialen met een hoog Si-gehalte. CoroTap 400 is een roltap voor doorgaande en blinde gaten die is voorzien van een geoptimaliseerde lob- en schroefdraadlengte om koppel in aluminium werkstukken te reduceren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Grootste kotterbaar ter wereld

13-02 Het gigantische draaibankgereedschap wordt gebruikt voor het produceren van nauwkeurige metalen componenten voor een…

Personeel en Opleiding

Technologiegestuurde duurzaamheid trekt jong talent aan

12-07 KPMG’s onderzoek biedt een grimmig inzicht in de talentmarkt. Volgens het onderzoek, is het…

Verspanen

Heavy-duty volhardmetalen vingerfrezen

29-03 Deze nieuwe generatie hardmetaalsoorten zijn voorzien van de Zertivo 2.0 coating, welke hoge productiviteit…

Verspanen

Complexe kenmerken draaien met één gereedschap

08-03 In de afgelopen jaren is er sprake van een enorme ontwikkeling op het gebied…

Verspanen

Efficiënt verspanen is sturen op data

30-11 Met behulp van data uit het productieproces wordt het mogelijk om beslissingen op basis…

Verspanen

Lucht- en ruimtevaartindustrie kan niet meer om digitalisering heen

08-06 De aerospacesector heeft te maken met unieke productie-uitdagingen. De complexiteit van de vormen en…

Verspanen

Betere bewakings- en besturingssystemen essentieel voor automotive

18-05 Talloze grote spelers in de automotive wereld implementeren gedigitaliseerde processen voor het verbeteren van…

Verspanen

Sneller en efficiënter boren in staal

07-03 De geavanceerde PM-geometrie biedt boren met hoge prestaties in ISO P staalsoorten terwijl de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?