AVB verbreedt doelgroep met nieuwe Hermle C400

Snelheid, betrouwbaarheid en efficiëntie, dat waren de belangrijkste punten waarop AVB de keuze voor een nieuwe machine baseerde. Die keuze viel uiteindelijk op een Hermle C400 in combinatie met HS Flex automatisering. Het vijf-assige bewerkingscentrum is sinds februari operationeel.

AVB staat voor Achterhoeks Verspaningsbedrijf. De onderneming uit Doetinchem houdt zich bezig met metaalbewerking in de breedste zin van het woord; van ontwerp en productie tot de volledige assemblage van het uiteindelijke product. De klanten zijn voornamelijk toeleveranciers en AVB produceert hoofdzakelijk matrijzen. Om klantenvragen beter en sneller te kunnen beantwoorden, investeert AVB in nieuwe machines en technieken. De laatste investering is de aankoop van een Hermle C400 bewerkingscentrum.

Service en kwaliteit
De keuze voor een machine van Hermle is een bewuste keuze. “Hermle is een bekend en betrouwbaar merk waar wij reeds veel ervaring mee hebben”, aldus Bjorn Heimgartner, directeur van AVB. “Daarnaast heeft het bedrijf service hoog in het vaandel staan. Voor ons is continuïteit een belangrijk aspect. Je wilt niet dat de productie stil komt te staan en het een hele tijd duurt voordat een monteur langskomt om het probleem op te lossen. Bij Hermle is lange stilstand ondenkbaar.” In 2017 werd officieel de knoop doorgehakt en besloot AVB een nieuwe machine aan te schaffen. Vervolgens ging Heimgarnter op bezoek bij diverse open huizen en werden verschillende machines met elkaar vergeleken. “We hebben hier een Bridgeport en Hermle machine staan en de combinatie tussen de reeds opgedane ervaringen met het merk en de specificaties van de machine hebben de doorslag gegeven.” In de zomer van 2018 werd de aankoop gedaan. De daaropvolgende maanden heeft AVB gebruikt om de werkplaats voor te bereiden, in januari en februari is volop getest en getraind en sinds eind februari is de machine operationeel.

AVB verbreedt doelgroep met nieuwe Hermle C400

Begin 2019 is de Hermle machine geleverd en volop getest door AVB. Foto: Martijn Koolmees

Automatisch opspannen
De Hermle C400 is een dynamisch bewerkingscentrum voor vijf-assige bewerkingen. Het trillingsarme machinebed in mineraal gegoten uitvoering zorgt voor statische stabiliteit. Daarnaast is de machine voorzien van een bekwijdte van maximaal 625 mm en beschikt de C400 over een toerental van 15000/18000 1/min en een tafellaadvermogen van maximaal 2000 kilogram. “Met een bereik van 850x700x500 mm zijn wij in staat om grote werkstukken in één opspanning te frezen, iets wat de nauwkeurigheid alleen maar zal verbeteren”, vervolgt Heimgartner. “Dankzij een 89-voudige gereedschapswissel en de HS Flex automatisering met 18 pallets kunnen wij straks uitermate efficiënt en optimaal gebruik maken van deze investering om onze klanten beter en sneller te helpen.”

AVB verbreedt doelgroep met nieuwe Hermle C400

Door het bereik van 850x700x500 mm is AVB in staat grote werkstukken in één opspanning te frezen, iets wat de nauwkeurigheid alleen maar zal verbeteren. Foto: Martijn Koolmees

Toekomst
Doelstelling van AVB is om het bedrijf uit te laten groeien tot een techniekcentrum waar innovatie een nog grotere rol krijgt. Zo heeft het bedrijf onlangs een verbeterde mobiele zuurkast ontworpen, die door middel van stereomicroscope asbest op locatie analyseert. Met de komst van de Hermle machine wil AVB de doelgroep verbreden. “We hebben een extra stap gezet in onze ontwikkeling”, vertelt Heimgartner. “We kunnen nu namelijk een heel nieuwe doelgroep aanspreken, namelijk een doelgroep die kleine series zoekt. Tevens beschikken we dankzij de automatische palletwisselaar nu over veel meer capaciteit en kunnen we 24/7 produceren. Met een goede planning kunnen we onze capaciteit met zo’n 130 uur per week verhogen.” Dat betekent een efficiëntieslag, maar een ander bijkomend voordeel is dat de medewerkers van AVB niet meer na sluittijdstijd terug hoeven te komen om het volgende product klaar te zetten. “We wisselden elkaar af, maar elke avond moest iemand terugkomen”, legt Heimgartner uit. “Dat kon om 22.00 zijn, maar soms werd de wekker ook gezet om 3.00 ’s nachts. Dat werd gedaan om het bedrijf verder te helpen en dat moet ook als je wilt groeien, maar het werd voor ons tijd om de extra stap te zetten in de ontwikkeling als metaalbewerkingsbedrijf. We zijn dan ook erg blij en trots dat we dit hebben kunnen realiseren vanwege alle inzet die we jarenlang hebben getoond!”

Hermle Nederland is exposant op Machineering in Brussel, stand C02.

AVB verbreedt doelgroep met nieuwe Hermle C400. Foto: Martijn Koolmees

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Hermle zet automatisering en digitalisering centraal

15-08 Daarnaast ziet Hermle dat klanten die al een hoge automatiseringsgraad hebben, de productie verder…

Verspanen

Hurco bundelt alle kennis in nieuwe vijfasser

06-04 Om de productiviteit, stabiliteit en nauwkeurigheid te verhogen heeft Hurco alle beschikbare kennis samengebracht…

Verspanen

Nieuw bewerkingscentrum Okuma voor grote werkstukken

09-02 De afmetingen en prestatiemogelijkheden van de nieuwe MA-8000H zijn enorm verhoogd in vergelijking met…

Verspanen

Makino a40 Special Edition voor aluminium spuitgietdelen

24-11 De nieuwe 20.000 rpm spil levert snellere bewerking met speciale PCD gereedschappen, terwijl de…

Verspanen

Freesdraai-technologie geeft vliegtuigmotoren boost

07-07 Naast het verfijnen van de aerodynamica, zullen de vliegtuigmotoren de grootste ontwikkeling door moeten…

Verspanen

Hermle presenteert automatisering voor pallet- én werkstukhandling

05-05 Het laadstation maakt het mogelijk om pallets en werkstukken parallel aan de productie op…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Corona geeft machine-ontwikkeling boost”

07-04 Machinebouwers hebben het afgelopen jaar niet op de rem getrapt als het op machine-ontwikkelingen…

Verspanen

Metalnet anticipeert met Yasda op toenemend precisiewerk

31-03 Dankzij het grote gereedschapsmagazijn en de palletautomatisering kan Metalnet het bewerkingscentrum ook inzetten voor…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X