Beschermende kleding moet veilig zijn én blijven

Om doeltreffend te zijn, moet beschermende kleding eerst en vooral voldoen aan de specifie-ke veiligheidseisen van de werkplek in kwestie. Maar beschermende kleding moet niet alleen veilig zijn, ze moet ook veilig blijven – een goed onderhoud is dus belangrijk zodat ze ook na het wassen haar beschermende functie behoudt.

De kleding wordt gewassen bij temperaturen tussen 60 en 75 °C, waardoor virussen en bacte-riën volledig worden geïnactiveerd.

Bovendien moeten de wasprocessen een hoog hygiëneniveau waarborgen – een belangrijk detail, vooral tijdens een pandemie. Textieldienst-verlener MEWA voldoet aan beide eisen. En dit volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

MEWA past een uitvoerig inspectieproces toe om de veiligheid van de kledingdrager en de rechtszekerheid voor de werkgever te vergroten. Daarvoor heeft de textieldienstverlener een allesomvattend kwaliteitsproces ontwikkeld, van de keuze van de stof over het onderhoud en de functionele controle van de kleding tot de documentatie van alle processen.

Controle na elke wasbeurt

De stof voor de productie van een eigen collectie wordt nog voor het gebruik in het eigen technisch centrum gecontroleerd. Ze ondergaat minstens 30 wasbeurten alvorens ze verwerkt en vervolgens nog eens getest wordt. Voor en tijdens het gebruik controleert MEWA zelf de stoffen: er worden ook steekproeven genomen om textieleigenschappen zoals slijtvastheid, scheurvastheid en kleurechtheid te testen.

“De kwaliteitscontroles van het textielmateriaal gebeuren niet met gehuurde kledingstukken, maar rechtstreeks met partijen stof die overeen-komen met de partijen die in onze kleding worden gebruikt”, legt Thomas Hell, technisch di-recteur bij MEWA Italië, uit, Zodra de kleding in gebruik genomen is, wordt elk kledingstuk na elke wasbeurt gecontroleerd en zo nodig gerepareerd of vervangen. Ten slotte worden alle processen digitaal geregistreerd en gedocumenteerd.

Geautomatiseerd testsysteem

In de wasserij wordt elk kledingstuk door speciaal opgeleid personeel geïnspecteerd. Dit ge-standaardiseerde proces wordt ondersteund door technische hulpmiddelen: er worden fysieke randpatronen gebruikt om het textiel en de kleuren op elkaar af te stemmen, en er wordt ge-bruikgemaakt van een lichtbril om de reflecterende eigenschappen te controleren.

Zo zorgt MEWA ervoor dat de kledij die aan de klant geleverd wordt, ook na herhaaldelijk wassen de vooropgestelde beschermende functie vervult. Speciaal voor hoge zichtbaarheidskleding heeft MEWA Research een gepatenteerd en innovatief geautomatiseerd testsysteem ontwikkeld dat het inspectieproces digitaliseert, waardoor het nog betrouwbaarder wordt. Verwacht wordt dat dit systeem tegen 2023 in alle MEWA-vestigingen zal worden gebruikt.

Gecertificeerde hygiëne

Bescherming is een belangrijk uitgangspunt. Maar – en dit is des te belangrijker in deze coro-natijden – er moet ook bijzondere aandacht uitgaan naar de manier waarop de werkkleding wordt gewassen, zodat ze na het verzorgingsproces aan hoge hygiënische standaarden voldoet en weer veilig aan de klant kan worden geleverd.

MEWA werkt hiervoor volgens het RABC-systeem (Risk Analysis and Biocontamination Control System) en de bijbehorende Europese norm EN 14065. Binnen het hygiënebeheer gelden de specificaties van DIN EN 10524 voor de voedingssector. Elk kledingstuk – ook beschermende kleding – is hierdoor zo hygiënisch dat het ook in de voedselproductie zou kunnen worden gedragen. Alle MEWA-vestigingen zijn daarom ook voorzien van het wfk-keurmerk, dat aangeeft dat de kleding ook in hygiënegevoelige ruimtes kan worden gebruikt. De kleding wordt gewassen bij temperaturen tussen 60 en 75 °C, samen met een aangepaste dosering ontsmettingsmiddelen, waardoor virussen en bacteriën volledig worden geïnactiveerd.

Wasprocessen

Vooraf wordt in alle MEWA-vestigingen rekening gehouden met de verwachte vuilbelasting en worden de wasprocessen daarop afgestemd om alle vuil zo goed mogelijk te kunnen ver-wijderen. Bovendien worden zo nodig wastests uitgevoerd om de best mogelijke prestaties te bepalen. Nadat het vuil verwijderd is, worden in het wasproces de nodige bijkomende proces-verrichtingen uitgevoerd, bijvoorbeeld ontsmetting en afwerking met zuurbescherming.

De hygiëneketen loopt door tot aan de terugzending aan de klant. “Een essentieel onderdeel is de consequente microbiologische controle van de droge goederen en de waszakken vlak voor de aflevering aan de klant”, vervolgt Thomas Hell. “Volgens de certificatievoorschriften moe-ten de inspecties regelmatig worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door het nemen van zogenaam-de swab-monsters of het onderzoeken van het waswater op hygiënische kwaliteit. In geval van anomalieën worden op basis van het hygiënebeheerssysteem passende tegenmaatregelen genomen, gevolgd door een follow-up-inspectie.” Zo kan MEWA ervoor zorgen dat zowel de beschermende functie als de hygiënenormen van het hele servicesysteem worden nageleefd.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Nieuw MEWA-klantenportaal met veel functionaliteiten

12-09 Het klantenportaal biedt een gemoderniseerde gebruikersinterface en diverse nieuwe functionaliteiten. Aanvulling op persoonlijke service…

Toeleveren

Mewa laat zijn merk opnieuw bloeien

05-09 De Mewa Groep heeft zich in de afgelopen jaren door zijn markt- en klantentoename…

Toeleveren

MEWA werkkleding: Veilig, duurzaam en milieuvriendelijk

16-05 Er worden uitsluitend hoogwaardige materialen gebruikt, die voldoen aan de eisen van de werkomgeving…

Toeleveren

Climate Partner bevestigt geringere milieu-impact Mewatex poetsdoeken

02-02 Een en ander blijkt uit een rapport van Climate Partner, een adviesbureau gespecialiseerd in…

Toeleveren

Mewa Peak collectie is duurzaam en functioneel

03-11 De Peak-collectie dankt haar bijzondere functionaliteit aan de combinatie van verschillende materialen. De kledingstukken…

Toeleveren

Vrachtwagen op waterstof haalt en brengt MEWA poetsdoeken

26-05 MEWA engageert zich als Europese verstrekker van textieldiensten al 113 jaar voor hergebruik en…

Werkplaatstechniek

Slimme MEWA-poetsdoeksysteem zit midden in Industrie 4.0

03-05 Hij ontlast bedrijven al tijdens de omschakelingsfase, aangezien het slimme MEWA-poetsdoeksysteem ervoor zorgt dat…

Verbinden

Mewa lanceert nieuwe kledingcollectie voor lassers

26-02 Beschermende kleding blijft volgens Mewa nog al te vaak in de kast liggen, ondanks…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X