Betrouwbare identificatie van kunststoffen in eigen huis

De huidige markt kent vele uitdagingen voor fabrikanten: hoge product-eisen, duurzaamheid en esthetiek van halffabricaten en eindproducten vragen om hoge processtandaarden. De Looper Analytical uit Hilvarenbeek levert diverse analysesystemen, waarmee de kwaliteitscontrole van kunststoffen en metalen in elke fase van het proces en R&D gegarandeerd kan worden.

X-MET8000 Plastic & ROHS Package.

Hiermee kunnen fabrikanten zonder extern testlaboratorium bijvoorbeeld zelf de chemische samenstelling vaststellen en zo de kunststofsoort binnen seconden, snel en betrouwbaar identificeren. Verwisselingen worden hiermee voorkomen en de concentratie van gevaarlijke elementen in kunststoffen, folies en rubbers kan worden bepaald.

Een voorbeeld van zo’n analysesysteem is de Hitachi High-Tech X-MET8000 Plastic & ROHS Package. X-MET8000 is een handheld of semi-lab röntgenfluorescentie (XRF) analyzer die op niet-destructieve wijze een betrouwbare analyse maakt van de chemische samenstelling. Met XRF kan bijvoorbeeld het chloorgehalte worden bepaald of de concentratie van elementen als Br, Cr, As en Cd in het kader van regelgeving (RoHS, WEEE, REACH enz.). Rapportage gaat via een cloud based tool of smartphone app.

Met XRF kunnen echter geen verbindingen van polymeren worden aangetoond. Dit kan wel met behulp van Near Infra-Red (NIR). De Looper Analytical biedt de trinamiX Mobile NIR Spectroscopy Solution aan. De trinamiX Mobile Spectrometer analyseert op basis van NIR. De samples kunnen zowel een vaste vorm hebben evenals films en dikkere folies, korrels, vezels of schuimen met uitzondering van zwarte samples, omdat zwart infrarood absorbeert.

Omdat elk type kunststof een uniek golflengte spectrum heeft dat wordt gereflecteerd, is het mogelijk dit met behulp van (kalibratie)modellen te analyseren en zo vanuit een database uiteenlopende type kunststoffen nauwkeurig te identificeren. Het compacte formaat én de eenvoudige bediening via de app op tablet of smartphone (Android of Apple), maakt het sorteren van kunststoffen uiterst eenvoudig. Rapportage gaat via de cloud based tool.

De Looper Analytical biedt diverse pakketten met een XRF en/of NIR oplossing. Meer informatie op de website.

 

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X