Bij Metaaldraaierij Willems draait het nu ook om klein werk

Meterslange assen draaien? Metaaldraaierij Willems in Wijchen draait zijn hand er niet voor om. Hoewel de vraag naar grote draaidelen met korte levertijden onverminderd door gaat, heeft Willems een paar jaar geleden de focus verbreed naar het kleinere draaiwerk. Dankzij een investering in twee compacte CNC-draaibanken van CMZ kan Willems klanten in de scheepsvaart en algemene machinebouw volledig ontzorgen.

René Willems naast de CMZ TD 45: “Dankzij de twee CNC-draaibanken van CMZ kunnen we nu ook het kleine draaiwerk in eigen huis produceren.”

Al 110 jaar ontzorgt Metaaldraaierij Willems klanten met passende oplossingen en korte levertijden. Tegenwoordig is het bedrijf gespecialiseerd in de productie van grote draaidelen, zoals scheepsschroefassen, aandrijfassen en stangen. Het gaat dan vaak om enkelstuks. “Dankzij ons vakmanschap kunnen we heel snel schakelen. Daar ligt echt onze kracht en dat wordt gewaardeerd in de markt. Zeker in de binnenscheepvaart loopt het snel in de papieren als een schip stil komt te liggen. Bij onverwacht onderhoud kunnen we afhankelijk van het onderdeel vaak dezelfde of de volgende dag al een oplossing leveren”, vertelt René Willems, die in 2001 het bedrijf van zijn vader en oom over nam.

Klein beginnen

Net zoals zoveel bedrijven in de maakindustrie zoekt Metaaldraaierij Willems vakmensen. “Er zijn maar weinig mensen beschikbaar die dit soort grote onderdelen kunnen maken. Bovendien durft in eerste instantie ook niet iedereen met zulke grote machines te werken. En dat is niet alleen voor ons, maar op ten duur voor de hele industrie een probleem. Mede daarom hebben we de afgelopen drie jaar geïnvesteerd in twee kleinere CNC-draaibanken van CMZ. De machines ogen lekker modern, ze kunnen worden geprogrammeerd met CAD/CAM en ze zijn mooi afgesloten. Hierdoor wordt het aantrekkelijk voor de jongere generatie om hier te komen werken. Het grote werk komt dan vanzelf”, aldus Willems. Uiteraard zijn de twee draaibanken van CMZ niet alleen voor het aantrekken van nieuw talent aangeschaft. Bij een as van 8 meter horen natuurlijk ook moeren, flenzen, lagerbussen, paspennen en ga zo maar door. Dankzij de CMZ draaibanken kan Metaaldraaierij Willems ook deze onderdelen leveren. Daarmee is de toeleverancier uitgegroeid tot een allround toeleverancier en kan het klanten volledig ontzorgen.

Krachtige motor en extra stabiliteit

Willems: “We zijn in het verleden al met CMZ in aanraking gekomen toen we een drie meter bank zochten. CMZ had dit destijds niet in het assortiment, maar de robuuste bouwwijze van CMZ is eigenlijk altijd bijgebleven. Toen we besloten om te investeren in een kleinere draaibank zijn we weer bij CMZ uitgekomen.” Na een kijkje op de beurs in Hannover en op de huisshow van leverancier Promas werd de CMZ TD 45 met Y-as aangekocht. Met name de krachtige built-in motoren, een optimale temperatuurhuishouding, de handgeschraapte geleidingen, het verspanend vermogen en de hoge stijfheid wisten het onderscheid te maken ten opzichte van de concurrentie. Voor een nog hogere stabiliteit koos Willems voor een verzwaarde X-as en een nog sterkere 56 kW hoofdmotor. “De motor is bijna de halve machine als je er naar kijkt.”

Metaaldraaierij Willems maakt sinds de komst van de twee CMZ draaibanken ook gebruik van CAD/CAM.

Metaaldraaierij Willems maakt sinds de komst van de twee CMZ draaibanken ook gebruik van CAD/CAM.

De TD 45 is nu drie jaar in bedrijf en Willems is erg te spreken over de machine: “De prestaties van de TD 45 zijn indrukwekkend. Dankzij de robuuste bouwwijze kunnen we het hele vermogen benutten. We gebruiken de machine dan ook vaak voor zwaarverspanen. Zelfs als we gaten boren met een diameter van 160 mm, waarbij alle krachten op de Y-as komen, blijft de draaibank stabiel. Daardoor kunnen we meer met het gereedschap doen, aangezien de stabiliteit een positief effect heeft op de standtijd.” Om goed met de hoge verspaancapaciteit om te kunnen gaan, heeft Willems in samenwerking met Promas zelfs de spanentransporteur moeten versterken. “Er kwamen zoveel spanen vanaf dat de spanentransporteur het gewicht niet aan kon. Samen met Promas hebben we hier een oplossing voor bedacht. De prettige samenwerking met Promas was overigens ook een reden om voor CMZ te kiezen. Je investeert immers in kapitaalgoederen, dus dan moet je zeker zijn van een goede back-up.”

Compleet bewerkt

Waar de TD 45 een maximale draaidiameter heeft van 550 mm, een Z-as van 1.350 mm en een turret met twaalf gereedschapsposities, is de TA 20 met een maximale draaidiameter van 460 mm en een maximale draailengte van 640 mm net een slag kleiner. Richard Hermans van Promas vertelt: “Het mooie van CMZ is dat de kenmerkende machinebouwwijze over de hele linie wordt doorgetrokken. Zo is de kleinere TA 20 ook voorzien van built-in motoren, handgeschraapte contactvlakken en een optimale thermische stabiliteit. Die eigenschappen zie je gewoon terug in de kwaliteit en productiviteit.”

De TA 20 is nu anderhalf jaar bij Metaaldraaierij Willems operationeel en wordt voornamelijk ingezet voor de compleetbewerking van kleine draaidelen die over een hoge nauwkeurigheid moeten beschikken. “Hoewel de werkstukken die we met de TA 20 maken niet perse complex zijn, profiteren we wel optimaal van de rijke uitrusting. Dankzij de turret met twaalf aangedreven gereedschappen en de overnamespil zijn we in staat om onderdelen zonder tussenkomst van een operator compleet te bewerken. Bovendien is de TA 20, en dat geldt ook voor de TD 45, razendsnel. Onderdelen waar we vroeger 1,5 uur over deden, maken we nu in 12 minuten.”

Metaaldraaierij Willems is gespecialiseerd en het draaien van grote en lange onderdelen voor onder andere de scheepsvaart.

Zowel de TD 45 als de TA 20 zijn voorzien van de nieuwste Fanuc besturing. Hoewel Metaaldraaierij Willems voorheen voornamelijk met Siemens werkte, was Fanuc toch snel aangeleerd. CMZ levert standaard de meest uitgebreide versie van Fanuc met twee beeldschermen en een 15 inch touchscreen. Dat laatste valt, evenals de mogelijkheid om programma’s te simuleren, erg in de smaak bij de toeleverancier.

Promas
Stand B110

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hedelius zet bewerkingscentra en automatisering centraal op EMO

30-08 Een van de hoogtepunten op de beursstand van Hedelius is de première van de…

Verspanen

G.S.M draait hard tot 5 micrometer nauwkeurig

14-06 Met een team van vijf personen heeft G.S.M. een jaar lang onderzoek gedaan naar…

Verspanen

Van de Brande vernieuwt

07-06 “We moesten te veel uitbesteden”, verklaart Nicky van de Brande de investering. Enerzijds omdat…

Verspanen

Open huis Reiden Technik

03-05 Bij Reiden zijn momenteel zeer verschillende en individuele automatiseringsprojecten in opbouw. Als highlights zullen…

Verspanen

Hedelius test Marathon RZ multi-pallet opslagsysteem

18-01 De vraag naar zeer productieve automatiseringsoplossingen blijft onverminderd groot. Hoewel de nadruk bij Hedelius…

Verspanen

Machinefabriek Sturm maakt volgende stap met vijfassig frezen

29-11 Tevens is het mogelijk om complexere werkstukken te produceren en een hogere productiviteit te…

Verspanen

Promas levert maatwerk-automatisering bij De Boer

08-11 Het open huis van Promas, dat ruim 200 bezoekers trok, stond in het teken…

Verspanen

Personeelstekort en kleine series leiden bij Bos Verspaning tot automatiseren

29-09 Om de vraag naar zeer wisselende onderdelen in zowel kleine als grote series te…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?