Bij SafanDarley staat veel op stapel

SafanDarley investeert fors in het opschalen van de robotisering/digitalisering rondom zijn complete pakket van kantbanken. Het eerste resultaat hiervan is zichtbaar in de automatische gereedschapswisselaar Tool Mate, die – geïntegreerd met een E-Brake C – de komende weken wordt gepresenteerd tijdens de Showdagen Automated Solutions in Lochem. Hierbij zal het niet blijven. “We hebben een flinke ontwikkelportefeuille”, zegt CEO Gert Dekker.

SafanDarley investeert in nieuwe medewerkers, maar gaat ook meer samenwerken met andere partijen voor ontwikkeling. Dat is al gebeurd bij de Tool Mate. Deze automatische gereedschapswisselaar is samen met een externe partij ontwikkeld.

Hij geeft als CEO sinds eind 2020 leiding aan SafanDarley. Dekker is bekend met de machinebouw en de metaalverwerkende industrie. Twintig jaar lang bekleedde hij verschillende managementfuncties bij MCB. Daarna heeft hij een aantal jaren interim werk gedaan bij verschillende bedrijven. De rode draad bij al die tijdelijke opdrachten: herstructureren en opbouwen en overnames en acquisities.

Nieuwe ontwikkelingen

Met die ervaring in zijn bagage is hij aan de slag gegaan bij SafanDarley, dat in de jaren voor zijn komst diverse wisselingen van de wacht kende in het management. De voornaamste taken die Dekker meekreeg vanuit de Nivora holding, de eigenaar van SafanDarley: duidelijkheid scheppen en een helder perspectief schetsen voor de toekomst. Hiervoor heeft hij een scan gemaakt van het bedrijf en diverse gesprekken gevoerd met klanten, leveranciers en een enkele collega-machinebouwer. Aan de hand daarvan is een strategisch plan opgesteld, met als resultaat dat er nu veel op stapel staat. “Nieuwe ontwikkelingen, vernieuwingen naar de markt toe, zijn noodzakelijk. Daarin moeten we de juiste keuzes maken. Dat doen we nu met een team mensen uit diverse disciplines in het bedrijf.”

Digitalisering en robotisering

De marktbenadering is daarbij niet heel erg veranderd. De focus blijft gericht op het volledige pakket van kantbanken en speciale knipscharen. Hierbij wordt de blik nadrukkelijk gericht op de digitalisering en robotisering daar omheen.

SafanDarley verkoopt machines in veertig landen, maar wil zich vooral richten op de ontwikkelde landen in Europa en Noord-Amerika. Dekker noemt landen als Polen, Italië en uiteraard Nederland. “Maar ook Duitsland. Daar kunnen we nog heel veel doen.” Juist in deze landen is er een enorme behoefte aan de automatisering van het kantproces. De VS heeft al veel werk teruggehaald uit China. In Europa is een zelfde ontwikkeling gaande, nu iedereen door corona en de politieke onrust in de wereld kritisch kijkt naar zijn toeleverketens. Automatiseren is daarbij onvermijdelijk, gezien het tekort aan vakkrachten.

In de grote behoefte aan automatisering van het kantproces liggen ook voor SafanDarley kansen. Gert Dekker: “Om een kantbank heen zit van alles: software integratie, tooling, robotisering, de aan- en afvoer naar de machine.”

Hij vervolgt: “Het gaat ook om de integratie van het kantproces in andere processen. Hoe ga je toe naar een meer geautomatiseerde fabriek? Er zijn machineleveranciers die daar complete oplossingen voor bieden. Maar veel bedrijven willen niet afhankelijk zijn van één leverancier. Daarom zullen wij hiervoor ook vanuit het kantproces oplossingen bieden. Dat is vooral software. We ontwikkelen onder andere offline software en in de toekomst met partners ook oplossingen voor integratie naar andere bewerkingsprocessen voor procesoptimalisatie, robotisering en modulariteit: we willen oplossingen bieden waarmee onze kantbanken naadloos kunnen worden gekoppeld aan machines en systemen van andere leveranciers.

Medewerkers en externe partners

Al deze plannen betekent investeren. Vooral in mensen. Er zijn mensen nodig die software en robotisering kunnen ontwikkelen en mensen die het kunnen bouwen. Dekker verwacht dat deze afdeling bij SafanDarley binnen anderhalf jaar zal groeien naar 20 à 25 mensen. Dat zal gebeuren met interne en externe recruiters. Daarnaast gaat SafanDarley ook meer samenwerken met anderen voor ontwikkeling. Dat is al gebeurd bij de Tool Mate. Deze automatische gereedschapswisselaar is ontwikkeld samen met een externe partij, die daar reeds ervaring mee had. Zo kon de Tool Mate in een ruim een half jaar tijd worden ontwikkeld tot het product dat nu op de Showdagen wordt getoond.

Grote orderportefeuille

De eerste order voor de Tool Mate is al binnen. Hij zal, gekoppeld aan een hydraulische kantbank, na de zomer worden geïnstalleerd bij een Nederlandse klant. Het gaat sowieso goed met de orders. “Eigenlijk te goed. 2021 was voor ons een recordjaar qua orderintake en onze orderportefeuille is momenteel groot”, aldus Dekker, die wel de nodige zorgen blijft houden over de levering van componenten en onderdelen. Het tekort aan microchips en sensoren, maar ook aan simpele dingen als plastic caps op motoren en koperdraad is een probleem. “We hebben zelfs een tijdje gehad dat de poedercoating op was.” Dekker vreest dat het tekort nog wel enige tijd zal aanhouden. De levertijd van een kantbank, die normaal 10 à 12 weken bedraagt, is hierdoor opgelopen tot ruim 25 weken. Een schrale troost daarbij is dat de concurrentie met dezelfde problemen kampt. En het is geruststellend dat geen enkele klant zijn order heeft gecanceld vanwege de lange levertijden. Een vervelende bijkomende factor is wel dat de hele situatie andere innovatie vertraagt. “Onze engineers zijn bezig met het bedenken van andere oplossingen voor onderdelen die er niet zijn, z

Speciaal voor de automatische productie van kleine complexe producten heeft SafanDarley de E-Brake Mini Cell in het assortiment, een E-Brake 35T uitgerust met het nieuwste type Fanuc robot.

Speciaal voor de automatische productie van kleine complexe producten heeft SafanDarley de E-Brake Mini Cell in het assortiment, een E-Brake 35T uitgerust met het nieuwste type Fanuc robot.

oals een alternatief voor onder andere elektronica onderdelen. Om de klant maar te kunnen leveren.”

Sterke punten Tool Mate

Dekker is blij met de nieuwe Tool Mate. Hij merkt dat het hebben van een automatische gereedschapswisselaar in het leveringsprogramma essentieel is om met klanten verder in gesprek te komen. “Een kantbank met gereedschapswisselaar staat op hun afvinklijstje.” SafanDarley’s oplossing is niet de eerste op de markt, maar heeft wel enkele sterke punten. Dekker noemt de flexibiliteit, de snelheid, het feit dat hij 100 procent elektrisch is, de gebruiksvriendelijkheid, de snelle set up van de tools en het schoonmaken van de tools. En natuurlijk de C-frame E-Brake. “Dat idee hadden we al lang en is nu afgemaakt, waardoor de Tool Mate de tools vanaf de zijkant makkelijker in de kantbank kan schuiven.”

Voorsprong

Daarbij kan SafanDarley nog steeds bogen op de kwaliteiten van zijn E-Brake, hoewel de servo-elektrische kantbank sinds het verlopen van de patenten veelvuldig is gekopieerd. “We blijven een voorsprong houden qua accuratesse en kwaliteit. Onze distributeurs klagen wel eens dat de kwaliteit van de E-Brakes té goed is, waardoor ze te weinig verdienen aan de servicekant.” SafanDarley blijft bezig met het bedenken van nieuwe concepten. Zoals het C-frame er wordt gewerkt aan een doorontwikkeling van dit concept, waarmee we een nieuwe generatie E-Brakes op kunnen gaan leveren.

Showdagen

Gert Dekker vindt het jammer dat de TechniShow uitgesteld is. SafanDarley had daar graag de Tool Mate aan een groot vakpubliek gepresenteerd. Nu gebeurt dat op de Showdagen en daarna volgen dan de Lamièra in Milaan, de TechniShow, de Euroblech in Hannover en de Fabtech in Atlanta. “Na twee jaar krijgen we in Lochem eindelijk weer klanten over de vloer voor zo’n evenement. Er is gelukkig weer leven in de brouwerij.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

SafanDarley showt hybride kantpers op METAVAK

19-09 De H-Brake 110T-1600 Hybrid, opgebouwd uit een combinatie van bewezen technologieën, is voorzien van…

Plaatbewerking

Amada scoort met ATC-kantbanken voor middenklasse

16-06 Na het succes van de ATC-machines, waarvan er wereldwijd meer dan 1000 zijn geïnstalleerd,…

Plaatbewerking

Automatiseren in eigen tempo

19-04 Dit modulaire aspect was goed te zien bij alle drie automatiseringsoplossingen die centraal stonden…

Plaatbewerking

Tuwi kan snel kantbanken en scharen leveren

14-03 De belangstelling voor deze machines is groot. “De eerste serie is al bijna helemaal…

Plaatbewerking

Showdagen Automated Solutions bij SafanDarley

21-02 Naast de nieuwe Tool Mate wordt het complete aanbod geautomatiseerde oplossingen getoond. De R-Brake…

Plaatbewerking

SafanDarley introduceert automatische gereedschapswisselaar Tool Mate

10-02 Met de uitbreiding van de Tool Mate biedt SafanDarley een divers en compleet aanbod…

Plaatbewerking

Nieuwe 300 tons E-Brake sluit aan bij duurzame filosofie TEMA Process

05-01 Zijn bedrijf maakt machines voor de productie van grondstoffen voor de food, chemie, mineralen…

Plaatbewerking

SafanDarley presenteert compleet programma met oplossingen

22-10 De Nederlandse machinebouwer presenteert in Stuttgart een compleet programma met oplossingen op het gebied…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X