Binder3D kiest hoogwaardig lasersysteem met afzuigsysteem van Widenhorn

Binder3D is een proeftuin voor industrieel 3D printen. 3D-printen ofwel Additive Manufacturing heeft de potentie om nieuwe producten en diensten mogelijk te maken binnen verschillende sectoren en industrieën. Deze nieuwe technieken maken het mogelijk om voorheen onmaakbare onderdelen te produceren en openen deuren naar potentieel interessante businesscases.

In de demoruimte bij Binder3D kunnen bedrijven, scholen en andere instellingen leren over alles wat met Additive Manufacturing te maken heeft.

Alleen worden deze kansen pas ontdekt wanneer men aan de slag gaat en de voordelen zelf ervaart. Doorgaans blijkt dat innovatieve ideeën op de plank blijven door gebrek aan tijd, kennis, begeleiding en (durf)kapitaal. Binder3D biedt bedrijven en scholen de mogelijkheid 3D printen te ervaren en ervan te profiteren zonder er direct een grote investering in te doen. Daarbij is de beschikking over een scala aan 3D printers.

Afwerken 3D geprinte onderdelen

Behalve dat Binder3D laat zien hoe functionele onderdelen met 3D printersystemen gemaakt kunnen worden, wordt ook aandacht besteed aan de oppervlakteafwerking van het geprinte onderdeel. Binder3D is op zoek gegaan naar een daarvoor geschikt lasersysteem en is uitgekomen bij Widenhorn. Nadat alle gerenommeerde lasersystemen in Nederland uitvoerig waren onderzocht en getest werd een Universal Laser VLS 6.60 aangekocht in combinatie met een Purex Filtersysteem.

Dit bleek uitermate geschikt om 3D geprinte onderdelen een laserbehandeling te geven, zodat deze een nog strakker en beter afgewerkt oppervlak krijgen. Dat was uiteindelijk de doorslaggevende factor om voor deze oplossing te gaan. Daarnaast kunnen met het lasersysteem vele andere materialen worden lasergesneden, -gegraveerd en -gemarkeerd. Zo kunnen er mallen van hout of kunststof gesneden worden, om de 3D geprinte onderdelen in te leggen voor een snelle en efficiënte laserbehandeling.

Tijdwinst in productie

Op machines zit standaard een levertijd, maar Widenhorn stelde een demo machine beschikbaar, zodat direct kon worden gestart met de productie. De voordelen waren direct zichtbaar, vertelt teamleider Victor van Ginneken. “De machine konden we al op de dag van installatie in gebruik nemen. Hij is echt gebruiksvriendelijk en door de standaard materialen database hoef je niet eerst alles zelf uit te zoeken. Het gebruik van dit lasersysteem levert ons veel tijdwinst op en we hoeven geen arbeidsintensieve handelingen meer uit te voeren. Zo worden onze engineers eveneens ontlast.”

De service was ook een belangrijke factor om voor familiebedrijf Widenhorn te kiezen. “Ze hebben een demonstratie bij ons gegeven, direct met onze materialen. Wat wil je nog meer. De ondersteuning tijdens de ingebruikname en als we een keer een vraag hebben is ook erg goed. Er is altijd een specialist bereikbaar met een oplossing. In onze branche is dat belangrijk.”

Widenhorn partner Binder3D

Widenhorn is naast leverancier ook partner geworden van Binder3D. Bij Binder3D kunnen bedrijven, scholen en andere instellingen leren over alles wat met Additive Manufacturing te maken heeft. Als kennisnetwerk en experimenteeromgeving worden lezingen en seminars over verschillende onderwerpen verzorgd. Het is voor bedrijven uit het Noorden nu ook mogelijk om in Westerbork alle mogelijkheden van de Universal te bekijken.

Universal Ultra R9000

In de Ultra series heeft Universal Laser Systems de ULTRA R9000 gelanceerd, ideaal voor laserbewerkingen van een breed scala aan materialen. Het is een professioneel, hoogwaardig, middelgroot en flexibel platform dat is ontworpen om te voldoen aan de hoge eisen voor algemene productie, productontwikkeling, materiaalonderzoek en educatieve instellingen.

Met zijn gepatenteerde hybride lasertechnologie met zowel een Fiber als een CO2 bron, biedt de R9000 de unieke mogelijkheid om vele verschillende materialen te verwerken. De gebruiker heeft het voordeel van twee lasertechnieken en kan dus nog meer materialen en materiaalcombinaties verwerken. De R9000 biedt talloze productiviteitsverhogende opties, waaronder een geavanceerd multi-camera systeem, dat een augmented reality gebruikersinterface geeft, die visuele workflows verbetert en ontwerpprocessen verwerkt die registratiemarkeringen gebruiken om materiaal nauwkeurig te positioneren.

Bovendien vereenvoudigt de krachtige besturingsinterface, met een ingebouwde en steeds groter wordende database met parameters voor alle typen materialen, het gebruik van het lasersysteem. Hierdoor kunnen gebruikers intuïtief de meest complexe ontwerpbestanden gemakkelijk uitvoeren. De R9000 kan vele bewerkingen uitvoeren, waaronder snijden op hoge snelheid, markeren, oppervlakteprofilering, graveren en oppervlaktemodificatie.

MIX NoordOost

Zowel Binder3D als Widenhorn zijn te bezoeken op MIX Noordoost. De eerste ontmoeting was 6 jaar geleden op de TIV en nu staan ze allebei op dit nieuwe netwerkevenement. Op de stand van Widenhorn kunnen bezoekers een live demonstratie van een Universal lasersysteem zien.

Widenhorn
Stand 409

Binder 3D
Stand X3D1

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Bedrijf en Economie

Widenhorn neemt lasersnijonderdelen KIS over

21-02 “Wat startte als een bescheiden aanvulling op onze software activiteiten, omdat we ons breder…

Automatisering

Live demo PROfirst CADCAM, Calculatie, Planning & Shopfloor V2024

04-10 De reactie van veel bedrijven als ze PROfirst voor het eerst zien, is dat…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

MetavakNieuws

Voor iedere plaatbewerkingsmachine de ideale oplossing

28-09 In het begin lag de nadruk op gereedschappen. Dat veranderde naar machines en eind…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

TechniShow Awards voor Teqram, Widenhorn en Van Ommen

29-08 De inzendingen waarmee deze bedrijven hebben gewonnen, zijn deze week te zien op de…

TechnishowNieuws

Widenhorn presenteert afraapmodule op TechniShow

14-07 Want die logistiek is volgens directeur Anco Euser van Widenhorn de echte uitdaging in…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?