Boessenkool kan innovaties versnellen

0

Dankzij een financiering van Oost NL vanuit het Innovatiefonds Overijssel kan Machinefabriek Boessenkool uit Almelo in vier duurzame innovaties snellere stappen zetten. Zo komen bijvoorbeeld machines die spuitbussen recyclen eerder op de markt. Naar verwachting leidt het innovatieprogramma tot een directe groei van circa veertig banen.

Boessenkool is niet alleen een toeleverancier van onderdelen en apparaten (tot aan complete machines en producten), maar werkt ook aan duurzame innovaties, die onder de vleugels van het moederbedrijf kunnen uitgroeien tot een zelfstandige onderneming. Zoals DeSpray, een start-up die recyclingmachines maakt voor spuitbussen. “Deze machines kunnen de metalen en andere stoffen van bijvoorbeeld deodorantbussen 100% scheiden, zodat ze geschikt zijn voor hergebruik”, vertelt CEO Eelco Osse, die zich met zijn bedrijf steeds nadrukkelijker toelegt op duurzame innovaties. “Met onze producten willen we uiteindelijk de wereld een stukje beter maken.”

Met de financiering van vanuit het Innovatiefonds Overijssel gaat Boessenkool verder met de ontwikkeling van vier innovaties: energieopslag, elektrische tractoren, de ontwikkeling van drones die mensen kunnen optillen in noodsituaties en dus een machine die spuitbussen kan recyclen. Eelco Osse over het belang van de financiering: “Om technologisch voorop te blijven lopen is het van belang te blijven investeren in innovatie. Dat vraagt om lef en durf. We zijn blij dat Oost NL dat vertrouwen in ons heeft. De financiering stelt ons in staat om te blijven ontwikkelen en innovaties sneller naar de markt te brengen.”

Een van de duurzame innovaties betreft ‘Kinext’, een technologie waarmee kinetische energie wordt opgeslagen in een stalen vliegwiel. De vinding helpt netbeheerders met energieopslag bij onvoorspelbare pieken in opgewekte stroom die steeds vaker voorkomen bij de opwekking van energie uit wind en zon. Om de energietransitie op termijn succesvol te voltooien is energieopslag onmisbaar. De Kinext kan in combinatie met opslagtechnologieën, zoals batterijen gebruikt worden. Verschillende netbeheerders hebben de vliegwielen al in gebruik. Daarnaast werkt Boessenkool aan de eerste elektrische tractor. Deze heeft een complete elektrische aandrijving en een unieke spoorbreedteaanpassing. Zo kunnen boeren efficiënter en duurzamer werken én de grond winstgevender gebruiken. “Na veel testen is het de bedoeling de eerste tractor in 2020 op de markt te brengen. De tractor is erop voorbereid om zelfstandig te rijden dankzij intelligente sensoren en GPS. Daarnaast kijken we of we de tractor deels kunnen laten rijden op biodiesel en/of waterstof”, legt Osse uit. Tot slot ontwikkelt Boessenkool drones met grote tilkracht onder de naam Drone4. Een voorbeeld hiervan is Drone4Emergency. Dit is een elektrische grote drone die in staat is personen in noodsituaties stabiel te vervoeren, bijvoorbeeld bij rampen. “Daarbij is het een uitdaging de drones sterk genoeg te maken om zware omstandigheden aan te kunnen. Momenteel zijn ze in staat om maar liefst 500 kilo op te tillen”, aldus Osse.