Boessenkool levert onderdelen voor sterkste magneet ter wereld

Machinefabriek Boessenkool heeft momenteel een aansprekend project onderhanden. De nauwkeurige grootverspaner in Almelo levert onderdelen voor een nieuwe grensverleggende magneet met een capaciteit tot 38 Tesla. Dat is ruim 300.000 maal sterker dan het magnetisch veld van de aarde.

Bij de Radbout Universiteit in Nijmegen staat het spectaculaire High Field Magnet Laboratory. Het lab maakt de meest nauwkeurige beproevingen met magnetisme mogelijk. Zelfs de drie andere High Field Magnet Laboratoria in de wereld halen net niet de resultaten die in Nijmegen gerealiseerd worden. Met dit onderzoekslaboratorium bezit Nederland een Europese faciliteit van mondiale allure en uitstraling. Ingericht voor puur wetenschappelijk onderzoek. En gemaakt voor proeven die het bij kans onmogelijke vragen van de apparatuur en de bouw van de accomodatie. Er kunnen metingen gedaan worden bij frequenties die uiteen lopen van 9 – 500 gigahertz, bij temperaturen van net boven het absolute nulpunt tot ongeveer 275° Celsius en bij drukken tot 25.000 atmosfeer.

De 38 Tesla magneet vraagt meer dan 20 megawatt om z’n kracht voluit te kunnen realiseren. Dat komt overeen met een gemiddeld gebruik van duizenden gezinnen samen. Daarbij ontstaat in de magneet zoveel warmte, dat het apparaat in een halve minuut zou smelten. Om dat te voorkomen wordt er gekoeld met een hoge druk waterkoelsysteem, dat per seconde een badkuip vol koelwater door de magneet perst.

Machinefabriek Boessenkool maakt een samenstelling van alle super nauwkeurige en complexe delen, gemaakt uit bijzondere metaal legeringen, voor deze nieuwe magneetopstelling. Het daarvoor gebruikte materiaal is vooraf 100 % ultrasoon beproefd en goedgekeurd. Het laswerk ondergaat naast een magnetisch onderzoek op oppervlaktescheurtjes eveneens een honderd procent ultrasoon onderzoek. Ultrasoon onderzoek brengt zelfs de kleinste inwendige haarscheurtjes aan het licht.Bovendien garandeert het zorgvuldig geselecteerde en ultrasoon geteste materiaal een maximale betrouwbaarheid en levensduur. Uiteraard worden de onderdelen tijdens en na afloop van de productie uitvoerig gecontroleerd en geïnspecteerd, hetgeen allemaal wordt vastgelegd in maatprotocollen en rapporten.

De allersterkste kwaliteiten en de uiterste nauwkeurigheid bij de verwerking zijn uiteraard nodig om de apparatuur te maken die onder de genoemde extreme omstandigheden betrouwbaar functioneert. En dat vele jaren blijft doen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Matecs wendt zich tot alles boven de kubieke meter

24-08 Matecs is ooit begonnen als handelsbureau voor de baggerindustrie en tot op de dag…

Geen categorie

Vlag in top bij nieuwe hal Boessenkool

01-11 Bij Machinefabriek Boessenkool is men druk bezig de nieuwe constructiehal af te bouwen. De…

Algemeen

Fabrieksgebouwen Boessenkool liggen vol onderhanden werk

23-10 Machinefabriek Boessenkool in Almelo werkt momenteel aan diverse interessante projecten. Sommige zijn onder geheimhouding,…

Geen categorie

Boessenkool betrokken bij ontwikkeling innovatieve landbouwmachine

04-04 Machinefabriek Boessenkool in Almelo maakt deel uit van een samenwerkingsverband dat is opgezet om…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?