Bonden vragen om herziening verbod op staking

0

CNV Vakmensen heeft samen met FNV een spoedappèl aangevraagd naar aanleiding van het verbod dat de rechtbank in Maastricht vorige week heeft opgelegd op een staking bij VDL Nedcar in Born. Het Gerechtshof in Den Bosch zal zich hier nu over buigen.

 

Een door de bonden aangekondigde staking bij VDL Nedcar was door de rechter verboden, omdat voldoende aannemelijk was gemaakt dat er een risico is dat BMW niet meer in zee gaat met VDL als gevolg van die stakingen. Het zouden bij VDL Nedcar al de tiende en elfde stakingsdag in ruim een half jaar tijd zijn geweest. Volgens de advocaat van de autoproducent hebben eerdere stakingen VDL Nedcar al ruim 9 miljoen euro gekost en een nieuwe staking zou volgens hem verregaande gevolgen hebben voor de toekomst van VDL Nedcar.

Stakingsrecht
CNV Vakmensen en FNV plaatsen echter grote vraagtekens bij de uitspraak van de rechter. “Naar onze mening is de staking ten onrechte verboden. We willen hier zo snel mogelijk duidelijkheid over, ook gelet op het vervolg van de acties”, zegt Joost van Egmond, actieleider van CNV Vakmensen. Vorige week kondigde de actieleider direct na de uitspraak al aan de mogelijkheden van een beroep te onderzoeken. “Werknemers hebben stakingsrecht, er zijn wel heel goede argumenten nodig om een staking te verbieden. Dan kun je denken aan grote maatschappelijke onrust. Daar is hier helemaal geen sprake van. VDL Nedcar heeft één belangrijke klant waar het bedrijf van afhankelijk is, maar dat op zichzelf is nog geen reden voor een stakingsverbod. Dat zou wat zijn: dan kan straks elke werkgever die maar één belangrijke klant heeft simpel een staking voorkomen. We horen graag hoe het Gerechtshof hierover denkt, maar volgens mij hebben wij een sterke zaak.”

Duidelijkheid gewenst
De bonden kiezen voor een spoedappèl, omdat snelle duidelijkheid is gewenst. “We zitten middenin een actietraject en ruim 150.000 metaalwerknemers voeren al ruim een half jaar voor een nieuwe cao”, vervolgt Van Egmond. “Daar gaan we wat ons betreft mee door, totdat werkgeversorganisatie FME bereid is om uit de eigen cao-bubbel stappen en eindelijk eens echt naar de werknemers te luisteren.”